Katso markkinatilanne minuutissa – 4 tärkeintä indikaattoria osakesijoittajalle

Kannattaako nyt sijoittaa osakkeisiin vai onko edessä karhumarkkina? Nämä neljä indikaattoria kertovat, onko sijoittajan tuotto-odotus yhä hyvä suhteessa markkinan riskeihin.

Julkaistu: 26.04.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet

Katso markkinatilanne minuutissa – 4 tärkeintä indikaattoria osakesijoittajalle

Uudistetun Markkinaympäristön etusivulta näet yhdellä vilkaisulla, mitä yksittäiset riski-indikaattorit kertovat osakemarkkinan riskeistä, ja miten niitä voi tulkita kokonaisuutena.

Liikennevalojen muotoon puettu yksinkertainen “risk-on/risk-off” -riskimalli kertoo, onko nyt syytä sijoittaa osakemarkkinoille (vihreä valo) vai pitää rahat matalan riskin kohteissa (punainen valo). Malli on suosinut osakkeita tammikuun 10. päivästä saakka riskien käännyttyä laskuun.

Indikaattorit suosivat osakkeita

Vihreä valo kertoo matalista riskeistä, punainen valo kohonneista riskeistä. Riski-indikaattorit suosivat yhä osakkeita.

1. Kokonaisriski-indikaattori on matalalla tasolla ja laskussa

Kokonaisriski-indikaattori kertoo osakemarkkinan riskitasosta ja riskien suunnasta. Kokonaisriski-indikaattori kerää yhteen lukuisan määrän erilaisia markkinariskeistä ja niiden kehittymisestä kertovia mittareita. Näitä ovat esimerkiksi markkinoiden odotettu heilunta, korkokäyrän muoto, luottoriskien hinta, pankkien välisen rahoituksen riskilisien taso ja monet muut vastaavat riski- ja talousindikaattorit.

 • Kokonaisriski-indikaattorin nousu nollarajan yläpuolelle, punaiselle “vältä osakkeita” -alueelle, kertoo merkittävistä riskeistä ja on usein tarkoittanut osakemarkkinoiden laskua.
 • Riski-indikaattorin tason ohella potentiaalisista riskeistä ja ostopaikoista merkkejä antavat myös kokonaisriski-indikaattorin käännökset erittäin matalalta (“yliostettu”) tai korkealta tasolta (“ylimyyty”).
 • Molemmat ominaisuudet on pyritty huomioimaan liikennevalokuvaajassa.

Lue lisää kokonaisriski-indikaattorista, sen taustoista ja tulkinnasta.

2. Finanssiriski-indikaattori on matalalla tasolla ja laskussa

Finanssiriski-indikaattori kuvaa finanssisektorin sisäisten riskien ja markkinan likviditeetin kehitystä. Finanssisektori (mm. pankit ja vakuutusyhtiöt) on iso toimija sijoitusmarkkinoilla, joten riskien nousu sektorilla johtaa usein taseriskien pienentämiseen luoden massiivista myyntipainetta markkinoille. Finanssiriskien voimakas nousu on usein historiassa johtanut esimerkiksi riskilainojen virhehinnoitteluihin riskitason nousun synnyttämien pakkomyyntien seurauksena.

 • Finanssikriisi-indikaattorin kohoaminen nollarajan yläpuolelle kuvaa vakavia potentiaalisia (likviditeetti)riskejä ja indikoi mahdollisia voimakkaita korjausliikkeitä osakemarkkinoille.
 • Finanssiriskien kääntyminen laskuun korkealta tasolta on toiminut usein hyvänä ostopaikkana esimerkiksi osakkeita matalariskisemmille Fallen Angels -riskilainoille.
 • Niin finanssiriski-indikaattorin taso kuin käännökset on pyritty huomioimaan liikennevalokuvaajassa.

Lue lisää finanssiriski-indikaattorista, sen taustoista ja tulkinnasta.

3. Sijoittajien sentimentti on neutraalilla tasolla

Sentimentti auttoi olemaan ahne, kun muut olivat pelokkaita ja pelokas, kun muut olivat ahneita. Nyt sentimentti on neutraalilla tasolla.

Sentimentti-indikaattori estimoi sijoittajien tunnetilaa sijoittajille tehtyjen kyselyjen ja uutiskirjeiden perusteella. Äärimmäiset sentimenttitilanteet tarjoavat vastavirran sijoittajalle houkuttelevia mahdollisuuksia ostaa, kun muut myyvät ja myydä, kun muut ostavat.

 • Sentimentin tulkinnassa on syytä olla varovainen: Pessimismi voi kasvaa entistä voimakkaammaksi pessimismiksi ja optimismi voi jatkua odotettua pidempään.
 • Sentimentin kääntyminen laskuun korkealta tasolta ja nousukäänne matalalta tasolta ovat toimineet usein hyvinä indikaattoreina markkinahuipuille ja pohjille.
 • Liikennevalokuvaajassa on pyritty systemaattisesti esittämään sentimentin käännökset korkeilta ja/tai matalilta tasoilta.

4. Momentti-indikaattori vihreällä

Momentum-ilmiö tarkoittaa arvopaperien hinnoilla (ja arvopaperikoreista muodostetuilla indekseillä) havaittua taipumusta jatkaa seuraavan vuoden ajan nousuaan (laskuaan), mikäli arvopaperin hinta on noussut (laskenut) edeltävän 3-12 kuukauden aikana. Momentti-indikaattori mittaa liukuvien keskiarvojen avulla markkinan trendejä.

 • Momentti-indikaattoreita voi hyödyntää yksittäisissä arvopapereissa, laajoissa indekseissä, useissa omaisuusluokissa, eri aikajänteillä ja erilaisilla indikaattoreilla.
 • Momentti-indikaattorit antavat toisinaan virhesignaaleja, ja eniten virhesignaaleja saadaan vaakasuuntaisessa trendissä. Parhaiten momentti toimii pitkissä nousu- ja laskutrendeissä antaen suojaa suurilta laskuilta.
 • Liikennevalokuvaajassa momentin vihreä valo kertoo nousutrendistä, keltainen valo vaakatrendistä tai käänteestä ja punainen valo laskutrendistä.

Uudistunut Markkinaympäristö

Perehdy syvemmälle markkinatilanteeseen lukemalla tuoreet markkinakommentit Markkinaympäristön etusivulta ja seuraamalla yksittäisten riski-indikaattorien kehitystä. Seuraamalla säännöllisesti Markkinaympäristöä voit välttää pahimmat tappiot osakemarkkinoilla ja parantaa pitkän aikavälin tuottojasi.

Markkinaympäristön riski-indikaattoreita päivitetään viikoittain pääsääntöisesti keskiviikkona, ja talouden isosta kuvasta kertovia talousindikaattoreita ja tuotto-odotuksia päivitetään kuukausittain. Tarkistamalla markkinaympäristön tilanteen säännöllisesti, saat aina ajantasaisen kuvan markkinatilanteesta.

Markkinaympäristön etusivulta löydät tiivistelmän markkinariskeistä ja -mahdollisuuksista.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy