Syklisten osakkeiden tulosennusteet ovat pielessä tai sitten markkinat ovat väärässä

Markkinat ovat rankaisseet syklisiä osakkeita. Kurssit ovat laskeneet. Analyytikoiden ennusteissa vastaavaa muutosta ei ole nähty. Kumpi on oikeassa, markkinat vai työkseen yhtiöitä seuraavat analyytikot?

Julkaistu: 05.06.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoitusideat

Ovatko analyytikot vai markkinat väärässä?

Kirjoitimme aiemmin, että sykliset osakkeet rytisevät Helsingin pörssissä. Syklisten osakkeiden kurssit ovat tulleet alas jo 44 %. Ennusteiden muutos on ollut huomattavasti rauhallisempi. Osakekurssien ja analyytikoiden ennusteissa onkin suuri epäsuhta. Joko markkinat tai sitten analyytikot ovat väärässä.

Osakekurssit ovat ennakoiva indikaattori. Vastoin kuin yleisesti luullaan analyytikoiden suositukset ja tulosennusteet seuraavat osakekurssia. Ei päinvastoin. Akateemisissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että analyytikoiden tulosennusteilla ei ole ennustearvoa yli 12 kuukauden päähän.

Esimerkiksi lokakuussa 2018 Applen osakekurssi kääntyi laskuun. Tämän jälkeen markkinoille alkoi tippua tietoa Applen toimittajien laskeneesta kysynnästä. Lopulta tammikuussa 2019 Apple antoi tulosvaroituksen. Analyytikot laskivat ennusteita selvästi kurssilaskun jälkeen. Kotimainen esimerkki ennustamisen vaikeudesta on riskiyhtiö Outokumpu. Kesällä 2017 Outokumpua seuraavat analyytikot odottivat Outokummulta 644 M€ operatiivista liiketulosta vuodelle 2017 ja 509 M€ operatiiivista tulosta vuodelle 2018. Toteutunut vuoden 2017 operatiivinen tulos oli 415 M€ ja vuoden 2018 operatiivinen tulos 279 M€. Tuloslasku oli selvästi ennustettua jyrkempi.

Esimerkit ja tutkimustulokset eivät tarkoita, että analyytikot olisivat huonoja työssään. Tulevaisuuden ennustaminen on yksinkertaisesti mahdoton tehtävä. Lähtökohtaisesti sijoittajan kannattaa ajatella, että markkina on oikeassa. Tällöin sijoituksilla tulee tehtyä paljon vähemmän tappioita.

Analyytikoiden tulosennusteiden tultava alas?

Listasimme Osaketyökalullamme kotimaisia syklisiä osakkeita järjestykseen P/E-luvun perusteella. Tulosennusteena P/E:ssä on käytetty analyytikoiden vuoden 2019 tulosennustetta. Markkinaympäristöstä sijoittaja voi tarkistaa, että Euroopassa osakemarkkinoiden P/E-luvun keskiarvo yli 10 vuoden historiajaksolla on ollut 14,5.

Listalta voidaan havaita, että esimerkiksi kaikkien metsäyhtiöiden P/E-luvut ovat 10 tai alle. Metsä Boardilla luku on 7,9. Samoin rakennussektorin yhtiöillä P/E-luvut ovat kahdeksan pinnassa. Kohtuullinen P/E-luku syklisille yhtiöille on karkeasti ottaen 12. Tämä tarkoittaa sitä, että analyytikoiden tulosennusteiden (2019 tai 2020) pitäisi tulla 33 % alas tai osakekurssien nousta 50 %.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy