Parhaat sijoituskohteet vuodelle 2019

mallisalkku

Kerromme artikkelissa nykyisestä markkinatilanteesta ja mitkä ovat mielestämme parhaat sijoituskohteet vuodelle 2019. Markkinatilanne on muuttunut muutamassa kuukaudessa täysin päälaelleen ja sijoittajan kannattaa tarkistaa oman salkun sisältö. Mukana myös video!

Julkaistu: 27.03.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Käänteinen korkokäyrä ennustaa lamaa

Kerroimme aiemmin, että korkomarkkina kertoo usein osakesijoittajalle enemmän kuin osakemarkkinat. Riskit ovat olleet koko alkuvuoden laskussa. Tällä viikolla markkinat säikähtivät käänteistä korkokäyrää. Se tarkoittaa, että lyhyt korko on korkeampi kuin pitkä korko. Normaalisti tilanne on päinvastainen. Alle vuoden mittaisen lainan korko markkinoilla on matalampi kuin 10-vuotisen lainan korko.

USA:ssa 10-vuotisten valtionlainojen korko laski alemmalle tasolle kuin kolmen kuukauden lainojen korko. Viimeisen viiden vuoden aikana korkoero on ollut 1-2 %-yksikön välillä. Nyt ero on siis negatiivinen. Sijoittajat saavat lyhyestä lainasta korkeampaa korkoa kuin 10-vuotisesta lainasta.

Käänteinen korkokäyrä säikäytti sijoittajat, koska se on usein ennustanut lamat. Näin kävi esimerkiksi ennen finanssikriisiä. Seuratumpi indikaattori on 2-vuotisen ja 10-vuotisen lainan korkoero. Ero on vielä niukasti positiivinen (0,13 %-yksikköä USA:ssa), mutta jos nollaraja puhkeaa, voi osakemarkkinoilla jälleen olla laskupäiviä.

Korot ovat tulleet edelleen alas

Muutos on ollut muutamassa kuukaudessa hurja. Vielä loppuvuonna 2018 markkinoilla pelättiin nopeasti nousevia korkoja, jotka tekevät korkoinstrumenteista houkuttelevammat osakkeisiin nähden. Lisäksi nousevien korkojen pelättiin hidastavan talouskasvua.

Nyt tilanne on kääntynyt täysin päälaelleen. Keskuspankit eivät tule nostamaan korkoja vuonna 2019, eikä korkojen nousua ole odotettavissa. Suomalaisten asuntovelallisten ei tarvitse olla huolissaan, eikä missään tapauksessa hankkia lainoihinsa korkokattoja.

USA:ssa 10-vuotisen lainan korko kävi yli 3 %:ssa, mutta on nyt laskenut 2,42 %:iin. Saksan 10-vuotisen valtionlainan korko kävi yli 0,50 %:ssa alkuvuonna 2018, mutta on jälleen valahtanut negatiiviseksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi turvallisten korkorahastojen tuotto-odotus on kuluvalle vuodelle erittäin alhainen.

Parhaat sijoituskohteet vuodelle 2019?

Sijoittajan kannattaa välttää etenkin valtionlainoihin sijoittavia korkorahastoja ja matalan riskin yhdistelmärahastoja. Näiden lyhyen tähtäimen historialliset tuotot ovat hyvät korkojen tultua alas, mutta samasta syystä johtuen tuotto-odotus on alhainen, jopa negatiivinen.

Salkun tulee olla laajasti hajautettu ja ehdottomasti myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Salkussa kannattaa olla vaihtoehtoisia sijoituskohteita, kuten esimerkiksi private debt -lainoja.

Parhaita sijoituskohteita osakkeissa ovat laatuosakkeet, matalariskiset osakkeet ja megatrendiosakkeet. Myös kasvuosakkeet hyötyvät nykyisestä alhaisen koron ympäristöstä.

Kerromme SijoitusSummitin videolla mitkä ovat parhaat sijoituskohteet vuodelle 2019. Videon voi myös kuunnella pelkkänä podcastina.

Sijoittaja voi myös aina tarkistaa ajankohtaisen sijoitusnäkemyksen Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -katsauksesta. Markkinatilanteesta tarkemmin ja kaikki sijoittajan tärkeimmät indikaattorit löytyvät Markkinaympäristöstä.

Katso tai kuuntele Sijoittaja.fi:n haastattelu!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy