Löydä parhaimmat ETF-rahastot helposti

Suositun ETF-työkalun avulla parhaiden ETF:ien löytäminen on helppoa. Katso viisi vinkkiä, joilla valitset parhaat ETF-rahastot.

Julkaistu: 13.12.2018 Kirjoittaja:

ETF ETF-työkalu sijoitusideat

Miten löydä parhaat ETF-rahastot helposti?

ETF:issä on eroja. Yksityissijoittajana voi olla vaikeaa itse löytää itselleen parhaat ETF:t. Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla tämä helpottuu ja löydät itsellesi sopivimmat ETF-rahastot helposti. Listasimme myös viisi vinkkiä, joilla valitset parhaat ETF-rahastot.

Mikä on ETF?

ETF (Exchange Traded Fund) on pörssinoteerattu rahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeen. ETF:t ovat nousseet ammattisijoittajien suosituimmaksi sijoitusmuodoksi alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi.

 • ETF on läpinäkyvä (sijoittaja tietää, mitä arvopapereita ETF-rahasto omistaa ja missä suhteessa)
 • Alhaiset kulut (edullisimmissa alle 0,1 % vuodessa)
 • Laaja valikoima ja mahdollisuus sijoittaa lähes mihin tahansa
 • ETF on likvidi (sijoituksen voi muuttaa rahaksi aina pörssin ollessa auki)

Parhaat ETF-rahastot ovat tehokkaita

ETF:issä on eroja. Sijoittaja voi vertailla ETF:ien paremmuutta tehokkuuden perusteella. Suomalaiselle ETF-sijoittajalle tehokkaimpia ETF:iä ovat sellaiset, jotka ovat likdvidejä (iso koko ja alhainen osto- ja myyntihinnan erotus), eivät jaa ulos tuotto-osuutta, seuraavat tehokkaasti indeksiä, hallinnointikulut ovat alhaiset ja kaupankäyntivaluutta on euro.

Yksityissijoittajan on käytännössä mahdoton laskea ETF:ien tehokkuutta omatoimisesti. Tästä syystä olemme kehittäneet ETF-työkalun, joka laskee tehokkuuden sijoittajan puolesta. ETF:n tehokkuus lasketaan työkalussamme teknisten ominaisuuksien ja kaupankäyntiarvosanan perusteella. Tärkein tehokkuuspisteisiin vaikuttava tekijä on tuottoero indeksiin. Mitä tarkemmin ETF seuraa vertailuindeksiä, sitä parempi. Tehottomilla ETF:illä tuotot jäävät selvästi vertailuindeksille ja sijoittaja häviää rahaa.

ETF:n tehokkuus lasketaan ETF-työkalussa seuraavasti

Tekninen arvosana

 • ETF:n koko
 • Kaupankäyntivolyymi
 • Osto- ja myyntihinnan erotus
 • Hallinnointikulu
 • Tuottoero indeksiin
 • Tuottoeron vakaus.

Kaupankäyntiarvosana

 • Listauspaikka (Suomi, Ruotsi, Saksa, Norja saavat parhaat pisteet. Listauspaikkana USA, heikommat pisteet.)
 • Osinkojen verotus (Parhaat pisteet saavat ETF-rahastot, jotka eivät jaa tuotto-osuutta)
 • Kaupankäyntivaluutta (euromääräiset ETF:t saavat parhaat pisteet).

Parhaat ETF-rahastot löydät ETF-työkalusta

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Opi lisää ETF-sijoittamisesta - lataa ilmainen opas!

Viisi vinkkiä, joilla valitset parhaat ETF-rahastot

1 Onko sinulla sijoitusidea valmiina?

Jos sinulla on idea mihin sijoittaa, voit etsiä siihen soveltuvan ETF:n. Haluatko esimerkiksi löytää kehittyvien markkinoiden osakkeisiin sijoittavan ETF:n? Valitse Omaisuusluokaksi Osake ja Alue / Sektori -valikon kautta kehittyvät markkinat tai kirjoita hakukenttään “kehittyvät markkinat”.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

2 Tutki ETF:ien tuottoja

ETF-työkalullamme voi myös vertailla ETF:ien tuottoja. Mitkä ETF-rahastot ovat tuottaneet parhaiten? Entä kiinnostaisiko tietää, mitkä eri osakesektoreille sijoittavista ETF:istä ovat tuottaneet parhaiten?

Tuotot löytyvät Sijoittajan näkökulma -välilehdeltä. Alla olemme valinneet Omaisuusluokaksi “osake” ja Alue / Sektori -valikosta “sektori”. Tämän jälkeen olemme lajitelleet ETF:t 5 vuoden tuoton perusteella. Parhaiten on tuottanut yhdysvaltain terveydenhuoltosektorille sijoittava ETF, joka on tarjonnut 171 %:n tuoton euroissa.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

3 Tarkastele eri strategioilla sijoittavia osake-ETF:iä

Oletko kiinnostunut laatuosakkeista tai kenties megatrendeistä? Sijoittajan näkökulma välilehdellä on Strategialuokitus. Se kertoo, jos ETF sijoittaa tietyllä strategialla. Voit jälleen etsiä strategia-ETF:iä hakusanalla, kuten “laatu” tai “megatrendi”. Osakestrategioita saa helposti myös klikkaamalla “Näytä enemmän hakuvaihtoehtoja” ja valitsemalla mieleisen strategian.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

4 Kokeile hakuja

Työkalussa on lähes 3 000 ETF-rahastoa, joten se kattaa vaativammankin sijoittajan tarpeet. Työkalua oppii käyttämään parhaiten kokeilemalla. Voit esimerkiksi etsiä Yhdysvaltoihin sijoittavia ETF-rahastoja, joiden kaupankäyntivaluutta on euro ja jotka ovat suojattu EUR/USD -vaihtelulta. Näin dollarin heikkeneminen ei rokota sijoituksesi tuottoa.

Lisätiedot-välilehdellä on sijoittajalle hyödyllisiä tietoja. Se kertoo, jos ETF:lle löytyy kaupankäyntitunnus Saksan pörsseistä, ETF:n verotuksellisen kotimaan, rakenteen ja onko valuuttasuojausta vai ei.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

5 Katso valmiit sijoitusideat

Viides vinkki on Sijoittaja.fi:n ETF-asiantuntijoiden laatimat valmiit sijoitusideat. Ne löytyvät “Sijoitusideoita”-napin takaa. Tarjolla on kolme ETF-mallisalkkua ja yhdeksän mielenkiintoisen teeman mukaista sijoitusideaa. Sijoitusidean ETF:t näkyvät klikkaamalla laatikkoa. Samalla työkalu tarjoaa aiheeseen liittyviä artikkeleita, joiden avulla sijoittaja voi perehtyä sijoitusideaan tarkemmin.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi

Muista vielä nämä

ETF:n tehokkuus ei suoraan kerro sitä, onko ETF hyvä vai huono sijoituskohde. ETF:ien tehokkuutta kannattaa vertailla vain samaan indeksiin sijoittavien ETF:ien kesken.

Tehokkuus on korkein suurissa tunnetuimpia indeksejä seuraavissa ETF:issä, kuten S&P 500 indeksiä seuraavissa ETF:issä. Näissä myös kilpailu on kovin, sillä suurimpien ETF:ien hallinnoitavat varat ovat satoja miljardeja.

Smart Beta ETF:issä, erikoisemmissa ETF:issä tai pienempiä markkinoita seuraavissa ETF:issä tehokkuuspisteet ovat aina pienemmät. Silti ne voivat olla hyviä sijoituskohteita. Esimerkiksi monen megatrendiin sijoittavan ETF:n tekniset tehokkuuspisteet ovat matalat.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana noin 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja. 

Löydät tehokkaimmat ETF:t tuhansien joukosta! Tarjoamme sinulle ensimmäisen kuukauden eurolla!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoita maailman parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti TUTUSTU SALKKUIHIN

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy