Modulight anti banneri

Raakaöljy uusiin huippuihin – pienyhtiöiden kurssit laskussa

Markkinaympäristöstä saat tiivistettyä tietoa talouden tilasta, odotuksista sekä markkinoilla vallitsevista riskeistä helposti ja nopeasti. Viimeisen kuukauden aikana markkinoille on noussut pinnalle öljyn voimakas nousu. Joko kullassa on oston paikka?

Julkaistu: 04.10.2018 Kirjoittaja:

kulta markkinaympäristö Öljy

Raakaöljy neljän vuoden huippulukemissa

Brent-raakaöljyn hinta nousi neljän vuoden huippuihin ylittäen 85 dollaria/tynnyri rajapyykin ensimmäisen kerran sitten lokakuun 2014 (alla kuvassa). Myös maakaasu on noussut jälleen lähelle tammikuussa nähtyjä vuoden huippulukemiaan ja noussut jyrkästi liki 20 % syyskuun pohjalukemista. Energiaraaka-aineiden hintojen voimakas nousu aiheuttanee inflaatiopainetta markkinoille, mikä tukee muunmuassa kullan positiivista hintakehitystä.

Spekuloijat myyvät kultaa lyhyeksi ennätysmäisesti

Kullan hinta on laskenut voimakkaasti kesästä saakka dollarin vahvistumisen ja matalalla pysyneiden finanssiriskien tukemana. Vuoden 2011 jälkeen kullan hinta on tippunut 1900 dollarista 1200 dollariin, ja spekuloijat ovat innostuneet rakentamaan itselleen ennätysmäiset shorttipositiot kultaan. Joko on aika käänteelle?

Pitkäaikainen käänne kullan hinnassa vaatisi käytännössä dollarin heikentymistä ja finanssiriskien kohoamista, joista kummastakaan ei vielä toistaiseksi ole selviä merkkejä näköpiirissä. Lyhyellä aikavälillä öljyn hinnan nousun ja FEDin löysän rahapolitiikan aiheuttamat inflaatiopaineet tukevat kullan kysyntää. Samalla pienikin nousu kullan hinnassa voisi johtaa siihen, että lyhyeksimyyjät joutuvat sulkemaan positioitaan samanaikaisesti aiheuttaen nopean nousun kullan hinnassa. Vastaava tilanne nähtiin edellisen kerran vuoden 2016 alussa, jolloin kullan hinta nousi (dollareissa) yli 17 % reilun kuukauden aikana.

Kultaa myydään lyhyeksi ennätysmäisesti. Spekulatiiviset positiot nollassa. Lähde: Free CoT Data

Yhdysvaltalaisten pienyhtiöiden osakekurssit kääntyivät laskuun, suuryhtiöiden osakkeet jatkoivat nousuaan

Voimakas hintojen nousu energiaraaka-aineissa tukee energiasektorin osakkeita, mutta samalla aiheuttaa osakemarkkinoilla kustannuspaineita mm. logistiikkaan ja öljyjalosteisiin. Samaan aikaan FEDin nostaa ohjauskorkoaan ja keventää joukkolainaomistuksiaan pitkään jatkuneiden massiivisten velkakirjaostojen jälkeen, mikä hiljalleen vaikuttaa yrityksille tarjolla olevan lainarahan määrään ja kustannuksiin.

Nämä ja aiemmassa markkinakommentissamme mainitut seikat ovat kasvattaneet lyhyellä aikavälillä korjausliikkeen riskiä osakemarkkinoilla. Syyskuussa ja lokakuun ensipäivinä alamäessä olivat kiinteistösektori ja Yhdysvaltalaisen Russell 2000 -indeksin pienyhtiöt. Suuryhtiöiden osakkeet jatkoivat yhä nousujohteisessa kehityksessä. Sektoritasolla kuukauden voittajaosakkeet löytyivät puolestaan energiasektorilta.

Näiden tekijöiden lisäksi sijoittajien katseet alkavat kääntyä kohti Q3-tuloskautta. Q2-tuloskausi oli Yhdysvalloissa erinomainen ja odotukset ovat korkealla myös Q3 ja etenkin näkymien suhteen. Tuloskauden kuuma peruna on kauppasota. Miten yhtiöt kommentoivat kauppasodan vaikutuksia Q3-raporttiin ja tulevaisuuden odotuksiin?

Suuryhtiöiden osakkeet vs. pienyhtiöt

Lue lisää Markkinaympäristöstä, ja pysy ajantasalla markkinatilanteesta

Markkinaympäristö helpottaa markkinatilanteen seurantaa. Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Seuraamalla säännöllisesti Markkinaympäristöä voit välttää pahimmat tappiot osakemarkkinoilla ja parantaa pitkän aikavälin tuottojasi.

Olemme kehittäneet yli vuosikymmenen ajan systemaattisesti työkaluja makrotason markkinariskien ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen hyödyntäen sijoitusalan johtavien tutkimustalojen ja sijoittajien osaamista. Alkuvuoden aikana Markkinaympäristö on kehitetty eteenpäin, ja sinne on tuotu lukuisia käyttämiämme mittareita analyytikkojen kommentoimana.

Markkinaympäristön riski-indikaattoreita päivitetään viikoittain pääsääntöisesti keskiviikkona, ja talouden isosta kuvasta kertovia talousindikaattoreita ja tuotto-odotuksia päivitetään kuukausittain. Tarkistamalla markkinaympäristön tilanteen säännöllisesti, saat aina ajantasaisen kuvan markkinatilanteesta.

Markkinaympäristö sisältää:

 • Riski-indikaattorit, jotka kertovat osakemarkkinan laskun riskistä
 • Talousindikaattorit kertovat kaiken olennaisen taloustilanteesta sijoittajan näkökulmasta
 • Pitkän aikavälin tuotto-odotukset (osakkeet, korkosijoitukset, kiinteistöt) ja tuotot
 • Arvostusmittarit eri osakemarkkinoille
 • Suursijoittajien rahavirrat ja ETF-suosikit
 • Sijoittaja.fi:n allokaationäkemys
 • Nostot ajankohtaisesta markkinatilanteesta ja houkuttelevista sijoitusmahdollisuuksista
 • Maailman johtavien toimijoiden markkinanäkemykset

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!Softwet sijoita!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxNew call-to-action
New call-to-action
Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY
New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy