Loihde listautuminen banneri

FED kiristää elvyttävää politiikkaansa hitaasti – Osakemarkkinat kuumana

FED jatkoi rahapolitiikkansa kiristämistä odotetusti, mutta riittääkö FEDin kiristysvauhti pitämään inflaaation kurissa? Talousnäkymät pysyttelevät positiivisina, mutta alkaako markkinoilla näkyä jälleen merkkejä ylikuumenemisesta?

Julkaistu: 28.09.2018 Kirjoittaja:

FED korko markkinaympäristö osakkeet

FED kiristää elvyttävää politiikkaansa hitaasti

FEDin avomarkkinakomitea nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä 2,00-2,25 % vaihteluvälille, ja jäsenten ennusteet ohjauskoron kehityksestä pysyivät likipitäen ennallaan. Myös kokouksen päätteeksi julkaistun tiedotteen sisältö pysyi suurimmaksi osaksi vastaavana kuin elo- ja kesäkuun kokouksissa. Markkinan reaktio uutiseen jäi siten suhteellisen vähäiseksi. Tärkein uutinen markkinoille oli, että tiedotteesta oli poistettu kommentti elvyttävän politiikan jatkumisesta.

Pieni muutos tiedotteessa tarkoittanee, että FED on valmis reagoimaan muuttuvaan markkinatilanteeseen, ja uskoo korkotasonsa lähestyvän jälleen neutraalia tasoa. Kiinnostava tekijä onkin, milloin ja millä korkotasolla koronnousu tulee pysähtymään. Tällä hetkellä komitean jäsenet ennustavat vielä yhtä 0,25 % koronnostoa joulukuulle ja kaikkiaan 0,75 % lisäkoronnostoja vuodelle 2019. Markkinoiden näkemys on, että korkotason ja siten myös talouskasvun huippu nähtäisiin jo ennen vuosikymmenen vaihtumista.

Korkotasossa nousupainetta?

Ohjauskorkoon liittyy voimakasta nousupainetta, sillä inflaatioriskiä voimistavat Yhdysvaltojen vahvan taloussuhdanteen lisäksi mm. energiaraaka-aineiden hintojen voimakas nousu ja Trumpin protektionistisen politiikan tuomat tullimaksut.

Esimerkiksi klassisena keskuspankin ohjenuorana toimivan Taylorin säännön perusteella FEDin politiikka on yhä erittäin voimakkaasti elvyttävää ja ohjauskorko liian matalalla pitääkseen inflaation aisoissa. Taylorin säännön mukaiseen “neutraaliin” korkotasoon olisi viimeisimmän koronnoston jälkeen yhä liki 3 % matkaa.

Lähde: Crescat Capital (Crescat Capital Q2 Letter 2018)

Markkinan riskitaso yhä kohollaan, mutta näkymät positiiviset

  Pysyttelemme edelleen varovaisen optimistisina (erityisesti Yhdysvaltojen) osakemarkkinan kehityksen ja talouden kehityksen suhteen, vaikka taloussykli on edennyt pitkälle ja FED on ryhtynyt kiristämään hitaasti rahapolitiikkaansa. Merkkejä USA:n taloussuhdanteen pitkäaikaisesta kääntymisestä ei vielä näy horisontissa, joten härkämarkkinalla on yhä potentiaalia jatkua kohti vuotta 2019. Euroopan ja kehittyvien markkinoiden talousnäkymät ovat puolestaan heikenneet selvästi kesästä lähtien. Lyhyellä aikavälillä markkinoilla on nähtävissä joitain ylikuumenemisen merkkejä, jotka yhdessä kohonneen riskitason kanssa nostavat pienen korjausliikkeen mahdollisuutta lähiaikoina.

  Härkämarkkinan jatkolle antavat tukensa yhä useat Markkinaympäristön indikaattorit:

  • Finanssiriski-indikaattori pysyttelee matalalla tasolla
  • USA:n talouskasvu on vahvaa, BKT:n kasvuennusteet yli 2,5 % (vrt. Euroalueella alle 1,75 %)
  • Ennakoivat suhdanneindikaattorit ja ostopäällikköindeksit ovat edelleen korkealla ja nousussa
  • Osakemarkkina ja pörssiyritysten tulokset ovat vahvassa nousutrendissä

  Merkkejä ylikuumenemisesta

  Kokonaisriski-indikaattori on pysytellyt kohonneen riskin tasolla helmikuun alussa nähdyn korjausliikkeen jälkeen, eikä myöskään markkinoiden pelkokertoimena pidetty VIX-indeksi ole sittemmin enää laskenut vuoden 2017 tasolle. Syyskuun aikana markkinat ovat näyttäneet jälleen merkkejä ylikuumenemisesta, ja osakemarkkinan likviditeetin kiristymisestä.

  • Kannabishuuma: 20 miljoonan dollarin liikevaihdon tehneen kannabisyhtiö Tilrayn osakekurssi nousi hetkeksi yli 300 dollariin, jolla sen markkina-arvo oli yli 25 miljardia dollaria. Huomattavaa on, että Tilray oli  listautunut heinäkuussa hintaan 17 USD/osake (yli 15-kertaistuminen kahdessa kuukaudessa!).
  • Teknovillitys: Näytönohjaimiin erikoistuneen puolijohdevalmistaja AMD:n kurssi on noussut elokuun alusta yli 70 %. Lue analyysimme AMD:stä ja neljästä muusta puolijohdevalmistajasta.
  • Kasvavat energiaraaka-aineiden hinnat: Brent-raakaöljyn hinta nousi tällä viikolla tämän vuoden uusiin huippulukemiin yli 80 dollariin/tynnyri.
  • Nouseva korkotaso: Osakkeet ja riskilainat kilpailevat riskisijoittajien pääomista. Nopeasti nouseva korkotuotto vetää usein varoja osakemarkkinoilta takaisin lainasijoituksiin.  Viime aikoina nähty korkotason nousuvauhti (ks. kuva alla) antaa syytä varovaisuudelle lähiaikoina.

  Lue lisää Markkinaympäristöstä, ja pysy ajantasalla markkinatilanteesta

  Markkinaympäristö helpottaa markkinatilanteen seurantaa. Markkinaympäristöön on koottu sijoittajan kannalta keskeisimmät talouden tilaa ja markkinan riskejä kuvaavat indikaattorit. Seuraamalla säännöllisesti Markkinaympäristöä voit välttää pahimmat tappiot osakemarkkinoilla ja parantaa pitkän aikavälin tuottojasi.

  Olemme kehittäneet yli vuosikymmenen ajan systemaattisesti työkaluja makrotason markkinariskien ja -mahdollisuuksien tunnistamiseen hyödyntäen sijoitusalan johtavien tutkimustalojen ja sijoittajien osaamista. Alkuvuoden aikana Markkinaympäristö on kehitetty eteenpäin, ja sinne on tuotu lukuisia käyttämiämme mittareita analyytikkojen kommentoimana.

  Markkinaympäristön riski-indikaattoreita päivitetään viikoittain pääsääntöisesti keskiviikkona, ja talouden isosta kuvasta kertovia talousindikaattoreita ja tuotto-odotuksia päivitetään kuukausittain. Tarkistamalla markkinaympäristön tilanteen säännöllisesti, saat aina ajantasaisen kuvan markkinatilanteesta.

  Markkinaympäristö sisältää:

  • Riski-indikaattorit, jotka kertovat osakemarkkinan laskun riskistä
  • Talousindikaattorit kertovat kaiken olennaisen taloustilanteesta sijoittajan näkökulmasta
  • Pitkän aikavälin tuotto-odotukset (osakkeet, korkosijoitukset, kiinteistöt) ja tuotot
  • Arvostusmittarit eri osakemarkkinoille
  • Suursijoittajien rahavirrat ja ETF-suosikit
  • Sijoittaja.fi:n allokaationäkemys
  • Nostot ajankohtaisesta markkinatilanteesta ja houkuttelevista sijoitusmahdollisuuksista
  • Maailman johtavien toimijoiden markkinanäkemykset

  Tutustu Markkinaympäristöön


  Modulight anti banneri


  SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


  FI_Free_stocks

  YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
  Trialbox  New call-to-action
  Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY
  New call-to-action
  New call-to-action
  
  Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy