Näin löydät pörssin kovimmat kasvuyhtiöt

Pörssissä on kaksi tapaa saavuttaa poikkeuksellisen korkeita tuottoja. Toinen on löytää kovat kasvuyhtiöt ja toinen tapa on sijoittaa käänneyhtiöön, joka onnistuu käänteessä. Kerromme nyt, miten löytää kasvuyhtiöitä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Pörssissä on kaksi tapaa saavuttaa poikkeuksellisen korkeita tuottoja. Toinen on löytää kovat kasvuyhtiöt ja toinen tapa on sijoittaa käänneyhtiöön, joka onnistuu käänteessä. Kerromme nyt, miten löytää kasvuyhtiöitä.

Mikä on kasvuyhtiö?

Kasvuyhtiö on yksinkertaisesti nopeasti kasvava yhtiö. Suomessa kasvuyhtiön määritelmänä pidetään 10 %:n liikevaihdon kasvua viimeisen kolmen vuoden aikana. Kasvuyhtiöt on helppo löytää tunnuslukujen avulla. Tyypillisesti kasvuyhtiö määritetään seuraavilla tunnusluvuilla.

  • Historiallinen liikevaihdon ja tuloksen kasvu
  • Historiallinen osakekohtaisen liikevaihdon ja tuloksen kasvu
  • Ennustettu liikevaihdon ja tuloksen kasvu
  • Ennustettu osakekohtaisen liikevaihdon ja tuloksen kasvu
  • (Keskimääräistä korkeampi P/B-luku)

Kasvuyhtiöillä pääsee parhaimmassa tapauksessa satumaisiin tuottoihin. Globaalisti tunnetuimpia kasvuyhtiöitä ovat yhdysvaltalaiset megateknoyhtiöt, kuten Meta Platforms, Google, Netflix ja Amazon, sekä tietysti sähköautoistaan tunnettu Tesla. Näistä esimerkiksi Google on tuottanut viimeisin viiden vuoden aikana noin 122 % ja Tesla huimat 1180 %. Kotimaisia onnistuneita kasvuyrityksiä on esimerkiksi sähköajoneuvojen latauslaitteita valmistava Kempower, jonka osakekurssi on noussut jo noin 500 % yhtiön listautumisen jälkeen vuoden 2021 lopulla.

Miten etsiä kasvuyhtiöitä?

Kasvuyhtiöiden screenaukseen sijoittaja tarvitsee dataa tai työkalun. Sijoittaja voi esimerkiksi lajitella osakkeet vuosien 2017-2022 liikevaihdon ja tuloksen kasvun perusteella ja saada siten listan kasvuyhtiöistä. Näistä aiemmista artikkeleista voi myös hakea vinkkejä:

Keskitymme nyt siihen, miten Sijoittaja.fi:n kehittämällä Osaketyökalulla löytää helposti mielenkiintoisen kasvuyhtiöjoukon, jota sijoittaja voi hyödyntää tuottohakuisen salkun rakentamiseen.

Tutustu Osaketyökaluun

Osaketyökalustamme sijoittaja löytää 116 kotimaista pörssiosaketta ja yli 1150 kansainvälistä osaketta. Kansainvälisten yhtiöiden työkalussa ovat kaikki S&P 500 ja STOXX Europe 600 -indeksien osakkeet, sekä yksittäisiä muita kiinnostavia yhtiöitä.

Seuraavaksi käymme läpi miten voit hyödyntää kansainvälisten osakkeiden työkalua kasvuosakkeiden löytämiseen.

1 Valitse kansainvälisten osakkeiden työkalu

2 Valitse haluamasi toimiala ja valitse kasvuyhtiöt

Ensimmäisenä sijoittajan kannattaa etsiä kasvuyhtiöitä valitsemalla sektoriksi informaatioteknologia. Tältä toimialalta tulevat tyypillisesti nopeimmin kasvavat ja innovatiivisimmat yhtiöt. Kokeile myös harkinnanvaraisen kulutuksen ja viestintäpalveluiden sektoreita. Esimerkiksi Netflix ja Amazon kuuluvat näihin sektoreihin.

Klikkaa työkalusta ”Näytä enemmän hakuvaihtoehtoja” valitaksesi yksittäisten sektoreiden osakkeet. Samasta näkymästä voit suoraan valita sijoitustyyliksi kasvuosakkeet klikkaamalla kohdasta ”Kasvu” näkymän oikealta puolelta.

3 Valitse osakkeet

Lähtöjoukko, noin 1150 osaketta, on nyt kutistunut 49:ään teknologiasektorin kasvuyhtiöön. Joukko on rajautunut sellaiseksi, että sijoittaja voi tutkia osakkeita helposti tarkemmin ja perehtyä syvällisemmin mielenkiintoisimpiin osakkeisiin.

Työkalumme pisteyttää osakkeet usean eri faktorin perusteella ja laskee osakkeille kokonaispisteet. Sijoittaja voi lajitella teknologiasektorin kasvuyhtiöt minkä tahansa faktorin pisteiden perusteella (kokonaisriski, momentti, kurssiriski, laatu jne.) tai kokonaispisteiden perusteella. Kokonaispisteiden perusteella kärki näyttää seuraavalta. TOP3:ssa on esimerkiksi taiwanilainen puolijohdeyhtiö TSMC, joka on maailman suurin siruvalmistaja. Se saa korkeiden kasvupisteiden lisäksi korkeat laatupisteet.

Lisävinkit

Kokeile myös seuraavia:

  • Vaihda sijoitustyyliksi laatuyhtiöt. Löydät teknologiasektorin laadukkaita kasvuyhtiöitä, josta löytyy muun muassa teknologiajätti Microsoft. Laatuosakkeet voi lisäksi järjestää kasvupisteiden perusteella.
  • Valitse ”Arvostusluvut” -välilehti ja lajittele osakkeet EPS:n kasvuennusteen perusteella. Saat näin teknologiasektorin kasvuyhtiöiden joukon, joka on lajiteltu paremmuusjärjestykseen osakekohtaisen tuloksen 3 vuoden kasvuennusteen perusteella. Tällöin kolmen kärki näyttää tällä hetkellä tältä.

Löydä haluamasi osakkeet helposti osaketyökalulla

Osaketyökalujen avulla voit helposti vertailla suomalaisia ja kansainvälisiä osakkeita eri faktoreiden, tai vaikka kokonaispisteiden perusteella. Työkalusta löydät myös esimerkiksi osakkeiden ennusteet, tuottoluvut ja valmiita listoja esimerkiksi parhaista kasvuosakkeista.

Tutustu Osaketyökaluun

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat