Loihde listautuminen banneri

Turkin kriisi – Sijoita, kun veri virtaa kadulla

“Osta, kun veri virtaa kadulla.” Turkin kriisi voi tarjota oikealla ajoituksella sijoittajalle mahdollisuuden jopa satojen prosenttien suuruisiin tuottoihin. Lue tilannekatsaus kriisistä, ja seuraa Turkin valuutta- ja velkakriisin kehitystä Markkinaympäristössä.

Julkaistu: 14.09.2018 Kirjoittaja:

markkinaympäristö sijoitusideat turkin kriisi

Kehittyvien markkinoiden kriiseissä piilee mahdollisuus suuriin tuottoihin

“Osta, kun veri virtaa kadulla.” Turkin kriisi on elävä malliesimerkki kehittyvien maiden kriisistä, jossa yhdistyvät massiivinen valuuttapako ja sitä seuraava velkakriisi. Oikein ajoitettuina kehittyvien markkinoiden kriisit tarjoavat vastavirran sijoittajille mahdollisuuden massiivisiin tuottoihin.

Löydät turkkilaisiin osakkeisin sijoittavat ETF:t helposti ETF-työkalulla. Kirjoita vain hakukenttään “turkki”.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

Sijoitustutkimusyhtiö Variant Perceptionin koostamasta kuvaajasta nähdään, millaisia (dollarimääräisiä) tuottoja kehittyvien markkinoiden osakkeista on saanut sijoittamalla maiden pörsseihin devalvaation jälkeen, kuvaajassa mukana myös Suomi markan devalvaation jälkeen. Tyypillisesti suurimmat tuotot ovat olleet tarjolla kaikkein riskisimpinä pidetyiltä osakemarkkinoilta. Sopivalla ajoituksella useat pörssit ovat tarjonneet jopa yli 100 % tuottoja lyhyessä ajassa. Seligsonin Russian Prosperity ja PYNin Elite -rahasto ovat erinomaisia suomalaisia tosielämän esimerkkejä siitä, millaisia tuottoja Venäjän ja Thaimaan kriisien jälkeisiltä markkinoilta on voinut saada sopivalla ajoituksella ja järkevällä sijoitusstrategialla.

Klikkaa suuremmaksi

Turkin kriisi Markkinaympäristössä

Sijoittaja.fi otti Turkin kriisin seurantaan Markkinaympäristö-työkaluun. Kehittyvien markkinoiden kriiseissä navigoidessa, on syytä seurata tarkoin talouden fundamenttien kehitystä. Historian valossa varmimpia merkkejä kriisitilanteen kääntymisestä ja talouden toipumisesta on antanut pääomavirtojen kääntyminen. Seuraamme Markkinaympäristössä mm. tuotto-odotusten, osakemarkkinan, ulkomaisten valuuttavarantojen, korkotason ja valuuttakurssin kehitystä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Turkin valuutta- ja velkakriisi on johtanut osakemarkkinan massiiviseen syöksylaskuun. Euromääräisesti maan osakemarkkinat ovat tulleet alkuvuoden huipuista alaspäin yli 50 %, ja trendi on yhä voimakkaasti laskeva. Turkin osakkeiden arvostustaso on tippunut jo lähelle finanssikriisin aikaisia lukemia. Turkin kriisi tarjoaa oikein ajoitettuna sijoittajalle erittäin houkuttelevan sijoitusmahdollisuuden. Toistaiseksi osakkeet näyttävät olevan yhä vapaapudotuksessa, eikä talouden elpymisestä ole vielä merkkejä.

Turkin kriisi on saanut osakekurssit tippumaan rajusti alkuvuoden 2018 aikana.

Miltä Turkin talouden fundamentit näyttävät tällä hetkellä?

Turkin kriisin taustat: Turkin valuuttakriisin riski oli kasvanut voimakkaasti jo usean vuoden ajan ennen kriisin rajua puhkeamista tänä vuonna, mikä on ollut nähtävissä mm. valuuttavarantojen ja liiran jatkuvasta heikkenemisestä. Liira on heikentynyt päävaluuttoja vastaan jo pitkään, kunnes valuutta lähti heikkenemään jyrkällä kulmakertoimella alkuvuonna. Nyt Turkki yrittää puolustaa valuuttaansa voimakkailla koronnostoilla.

Turkkia on varoiteltu myös talouden ylikuumenemisesta. Vuonna 2017 Turkin BKT:n kasvu kiihtyi yli 7 prosenttiin, ja inflaatio nousi jälleen kaksinumeroisiin numeroihin.  Kriisin puhkeamiseen ovat vaikuttaneet lisäksi mm. öljyn hinnan nousun ja yksityisen sektorin ulkomaisen velan voimakas kasvu viimeisen vuoden aikana.

Toipuminen: Valuuttakriisien jälkeinen toipuminen näkyy mm. valuuttavarannon elpymisenä, korkotason ja inflaation laskuna sekä valuuttakurssin toipumisena. Toistaiseksi Turkin elpymisestä ei vielä ole nähtävissä merkkejä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!Softwet sijoita!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxNew call-to-action
New call-to-action
Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY
New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy