Suomi Fundamentti -mallisalkussa muutoksia

Suomi Fundamentti -mallisalkkumme koostuu kotimaisista osakkeista.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomi Fundamentti -mallisalkkumme koostuu kotimaisista osakkeista.

Suomi Fundamentti -mallisalkkumme aiempi kärkitila oli joulukuun alussa HKScanilla, joka on edelleen Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun kärkiyhtiö. Vuoden lopun päivityksessä HKScan tipahti kolmanneksi.

Kärkeen nousi karvaan pettymyksen sijoittajille tarjonnut Aspo. Aspo perui loppuvuonna Leipurin listautumisen ja lisäosingon, joista sijoittajat palkitsivat yli 15 %:n kurssilaskulla. Luottamuksen palautuminen voi kestää. Aspon on kuluvana keväänä nostettava osinko takaisin 0,42 euron tasolle, muuten sijoittajat kokevat tulleensa petetyiksi toistamiseen.

Toisena Suomi Fundamentissa on YIT, jonka kurssi on lasketellut heinäkuun tasoilta 50 %. YIT:tä painaa Venäjän tilanne, ruplan alamäki ja kotimaan rakentamisen heikot näkymät. YIT:ltä odotettiin vielä alkuvuonna nousevaa osinkoa, mutta osinko-odotukset ovat laskeneet. YIT on ottanut ensimmäiseksi tavoitteekseen kassavirran turvaamisen, joka näkyi jo Q3:lla +40,7 M€:n positiivisena kassavirtana. Yhtiön nettovelka oli Q3:lla 817,9 Me ja YIT haluaa laskea sen 600 M€:n vuoteen 2016 mennessä. YIT:n valmiusluottosopimuksissa on kovenantteja (velkaantumisaste 150 % ja omavaraisuusaste 25 %). Syyskuun lopussa omavaraisuusaste oli 31,9 % ja velkaantumisaste 127,2 %.

Yhtiö antoi 31.12.2014 tiedotteen. ”Ruplan valuuttakurssi on vaihdellut vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä voimakkaasti. YIT on varmistanut nostamattoman 300 miljoonan euron valmiusluoton voimassaolon sopimalla pankkisyndikaatin kanssa, että pankit luopuvat oikeudestaan vedota velkaantumisastekovenanttiin 28.2.2015 asti.”

YIT jakoi vuonna 2014 osinkoa 0,38 euroa/osake. Tämä tarkoittaisi 48 miljoonaa euroa. Rahavarat olivat syyskuun lopussa 90,9 M€.  Rahavarojen puitteissa olisi mahdollista pitää osinko ennallaan. Velkaantumisasteen hätyytellessä kovenanttirajaa on kuitenkin todennäköistä, että YIT leikkaa osinkoa tai jättää osingon jakamatta kokonaan.

YIT on hyvä yhtiö, jonka osakkeella voi nykytasolta ostettuna tehdä kovat tuotot. Turvallisempaa on odotella tilinpäätöksen julkistusta ja tiedot tuloksesta, kassavirrasta, velkaantumisen kehityksestä sekä osingosta.

Venäjän tilanteesta johtuen Suomi Fundamentti -mallisalkkumme kärkikymmenikkö on normaalia riskisempi, mikä näkyi myös joulukuun heikkona tuottona -5,5 % vs. OMX Helsinki Cap tuottoindeksi -1,6 %. Venäjän tilanteesta riippuvaisten yhtiöiden kurssit ovat tulleet alas, mikä on parantanut yhtiöiden arvostuslukuja ja nostanut niiden sijoitusta Fundamentti-salkussa.

Tilinpäätöskausi, joka alkaa tammikuun puolivälissä, ja näkymät vuodelle 2015 voivat muuttaa tilanteen. Mikäli Venäjä-riippuvaisten yhtiöiden tulosnäkymät laskevat oleellisesti vuodesta 2014, tulevat myös yhtiöiden tunnusluvut ja sijoitukset mallisalkussamme heikkenemään. Epävarmassa tilanteessa suosittelemme odottamaan tilinpäätöskautta.

Lue myös huhtikuussa julkistettu artikkelimme yhtiöistä, joihin sisältyy Venäjä-riskiä.

Katso koko Suomi Fundamentti -mallisalkkumme täältä.

Sinua voisi kiinnostaa
Alkuvuonna 2024 parhaiten tuottaneet osakkeet
Analyysi: Harvian osake vahvassa nousussa ennustettua paremman tuloksen saattelemana
Analyysissä Helsingin Pörssi
Miten Helsingin pörssi on tuottanut pitkässä juoksussa?
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat