Helsingin pörssi

Pörssi on säännelty julkinen kauppapaikka, jossa sijoittajat eri puolilta maailmaa voivat käydä kauppaa osakkeilla, ETF:illä, valuutoilla, raaka-aineilla, joukkovelkakirjalainoilla ja johdannaissopimuksilla.

Mikä on pörssi, ja miten se toimii?

Pörssi on usein termi, jolla arkisessa kielessä viitataan johonkin suurista osakeindekseistä. Osakeindeksi mittaa osakkeiden hintojen muutoksia tai tuottoja. Jos uutisotsikko kertoo pörssin noususta, sillä tarkoitetaan yleensä laajasta osakejoukosta muodostetun osakeindeksin nousua.

Pörssi toimii kahdella tapaa. 1) Yritykset listaavat osakkeitaan pörssiin, usein kerätäkseen rahaa liiketoimintansa kasvattamiseen, ja sijoittajat ostavat listautuvien yritysten osakkeita. 2) Listautumisen jälkeen pörssi toimii monella tapaa samoin kuin huutokauppa, jossa ostajat ja myyjät voivat neuvotella hinnoista ja tehdä kauppaa arvopapereilla.

Historiallisesti pörssikauppaa käytiin fyysisellä markkinapaikalla pörssitaloissa, mutta nykyisin pörssikaupankäynti toimii pääasiassa sähköisesti internetin välityksellä automatisoiduissa tietojärjestelmissä. Helsingin pörssi muuttui sähköiseksi 1990-luvulla.

Miten pörssiosakkeisiin ja ETF-rahastoihin voi sijoittaa?

Liki jokainen meistä on sijoittaja. Jos olet saanut palkkatuloa ja maksanut eläkemaksuja tai säästänyt rahastoon, olet jo sijoittanut pörssiin. Eläkeyhtiöiden ja rahastojen sijoitukset koostuvat yleensä enimmäkseen korkosijoituksista, ETF-rahastoista ja pörssiosakkeista. Näihin samoihin kohteisiin voi sijoittaa myös itse ilman ylimääräisiä välikäsiä.

Miten sijoitan osakkeisiin?

Pörssiosakkeet ja ETF-rahastot tarjoavat mahdollisuuden vaurastumiseen kaikille, myös piensijoittajille. Pörssiosakkeita ja ETF-rahastoja voi ostaa avaamalla arvo-osuustilin omassa pankissa tai arvopaperivälittäjän verkkopalvelussa. Arvopaperivälittäjä toimii välikätenä sinun ja pörssien välillä hoitaen osto- ja myyntitoimeksiannot puolestasi, riittää kun painat osto- tai myyntinappulaa.

Edullisimmat välittäjät mahdollistavat kohtuullisin kuluin osakkeisiin sijoittamisen jo 100 eurolla. ETF-rahastoihin on mahdollista kuukausisäästää jopa täysin ilman kaupankäyntikuluja. Välittäjävertailun avulla löydät sinulle edullisimman välittäjän ETF:ien ja pörssiosakkeiden ostoon. 

Helsingin pörssi eli Nasdaq Helsinki

Helsingin pörssissä käydään kauppaa muun muassa suomalaisilla osakkeilla, optioilla, warranteilla ja joukkovelkakirjoilla. Se perustettiin jo vuonna 1912. Nykyisin se kuuluu ruotsalaiseen OMX-konserniin, joka hallinnoi lähes kaikkia Pohjoismaiden ja Baltian pörssejä.

Helsingin pörssin osakkeiden hinta- ja tuottokehitystä mitataan OMXH-, OMXH CAP- ja OMXH 25-osakeindekseillä. Cap-indeksissä yksittäisen osakkeen korkein mahdollinen paino on 10 prosenttia, ja 25 vaihdetuinta yhtiötä muodostavat OMX Helsinki 25 -osakeindeksin.

Löysä sijoitustyyliisi sopivat Helsingin pörssin osakkeet

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa on Suomesta mukana ovat lähes kaikki Helsingin pörssin päälistan osakkeet, joilla on riittävä pörssihistoria. Ulkomaisista osakkeista mukana ovat 600 suurinta eurooppalaista yhtiötä, 500 suurinta yhtiötä Yhdysvalloista ja kiinnostavimmat teknologiayhtiöt.

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja360 -palveluun.