Ajoitus

Sijoitusalan ammattilaiset tietävät, että ajoitus ratkaisee sijoituksen tuoton. Osta halvalla – myy kalliilla. Käytännössä ostojen ja myyntien ajoittaminen on äärimmäisen vaikeaa jopa alan ammattilaisille, joilla on käytettävissä edistyksellisimmät työkalut. Siitä syystä piensijoittajan ei kannata liikaa uhrata aikaa täydellisen ajoituksen spekulointiin.

  • Ajoita ostot ja myynnit useampaan ajankohtaan – etenkin käänneyhtiöissä hyvä nyrkkisääntö on ostaa ensin 1/3 sijoitettavasta määrästä ja katsoa 1-2 kk:ta mihin suuntaan kurssi kehittyy.
  • Pitkällä aikavälillä kannattaa säästää kuukausittain tai kvartaaleittain tasasumma rahaa, jolloin laskumarkkinassa saa suuremman määrän osakkeita ja nousumarkkinassa vähemmän.
  • Vältä markkinoille menoa silloin, kun takana on pitkä nousuputki ja tunnelmat ylioptimistiset.
  • Parhaat tuotot saat aloittamalla ostot, kun veri virtaa markkinoilla.
  • Riski-indikaattori auttaa sijoittajaa ajoituksen onnistumisessa. Jos riskit ovat noususuunnassa, kannattaa välttää osakemarkkinoille sijoittamista. Katso, mikä on riski-indikaattorin suunta nyt.

Keskihinnan alentaminen

Keskihinnan alentamisella tarkoitetaan siis sitä, että on ostanut osaketta 100 kpl hintaan 10 euroa ja kurssin laskiessa 8 euroon ostaa toiset 100 kpl, jolloin keskihinta on 9 euroa.

Osakekurssin laskiessa nollatulokseen tarvittava nousu kasvaa ekspontentiaalisesti. Mikäli osakekurssi laskee 50 % tarvitaan 100 %:n nousu, jotta ollaan lähtöpisteessä. Vastaavasti 80 %:n lasku edellyttää jo 400 %:n kurssinousua.

Esimerkkejä ajoituksesta

Prosenttilaskussa on myös toinen erikoisuus. Oletetaan, että omistat osakkeita 10 000. Kurssi laskee 20 %. Sinulla on 8 000 euron arvosta osakkeita. Myytkö vai ostatko lisää? Tappiot ovat 2 000 euroa. Päätät ostaa 10 000 eurolla lisää. Kurssi laskee 50 pisteeseen. Aiemmin omistamiesi osakkeiden hinta on 5 000 euroa ja uusien osakkeiden 6 250 euroa. Tappiosi on jo 8 750 euroa. Ostamiesi uusien osakkeiden lasku on 37,5 %, joka on lähellä vanhojen osakkeiden tappiota 50 %:ia, vaikka ostit uudet osakkeet ”halvalla”.

Toinen hauska erikoisuus on seuraava. Ostat osaketta, joka on laskenut 80 %. Osake laskee lähtöhinnasta vielä 10 %-yksikköä, jolloin kokonaislasku on 90 %. Ostamasi osakkeet ovat kuitenkin laskeneet 50 %. (Lähtöhinta 10 euroa, laskee 80 % 2 euroon, laskee vielä 10 %-yksikköä 1 euroon).

Yhteenveto – ajoitus

  • Ajoita ostot ja myynnit useampaan ajankohtaan.
  • Säästä säännöllisesti kuukausittain tai kvartaaleittain tasasumma rahaa, jolloin laskumarkkinassa saa suuremman määrän osakkeita ja nousumarkkinassa vähemmän.
  • Vältä markkinoille menoa silloin, kun takana on pitkä nousuputki ja tunnelmat ylioptimistiset.
  • Älä hätäile markkinoiden laskiessa, vaan kasvata kylmän rauhallisesti osakepainoa, kun markkinat ovat viiden vuoden pohjilla (olettaen, että sijoitushorisonttisi on 10-20 vuotta).
  • Hyödynnä riski-indikaattoria ajoituksessa. Jos riskit ovat noususuunnassa, kannattaa välttää osakemarkkinoille sijoittamista. Katso, mikä on riski-indikaattorin suunta nyt.