Osakkeet

Osakkeet ovat osuuksia yhtiöstä. Osakkeita on erilajisia, mutta pääsääntöisesti osakkeenomistajalla on oikeus osinkoon ja päätöksentekoon yhtiökokouksessa. Osakkeiden vähimmäismäärä on yksi kappale. Enimmäismäärää ei ole, ja suurimmilla yhtiöillä on miljardeja osakkeita.

Osakkeenomistajalla on oikeus yhtiön varoihin vasta velkojen maksun jälkeen. Yhtiön konkurssitilanteessa osakkeenomistajille ei yleensä jää mitään, vaan kaikki jäljellä olevat varat menevät velkojen maksuun.

Osakkeen omistamisen riski on siten velan antoa suurempi, joten sijoittajat odottavat osakesijoitukselleen korkeampaa tuottoa.

Osinko on palkkio osakkeen omistamisesta ja siihen liittyvästä riskistä. Yhtiö voi maksaa osinkoa, mikäli yhtiö on tehnyt voittoa ja sillä on voitonjakokelpoisia varoja. Alkuvaiheessa olevien ja riskisellä toimialalla toimivien yritysten osingot ovat tulevaisuudessa ja niihin liittyy epävarmuutta. Näihin yhtiöihin sijoittamisessa on korkea riski. Vakaat pörssiyritykset, joilla on hyvä osinkohistoria, ovat turvallisempi sijoituskohde. Silti niihinkin sijoittamisessa on riskinsä, sillä toimintaympäristöt muuttuvat, ja yllättävät tilanteet voivat vaikuttaa yhtiöiden osingonmaksukykyyn (esimerkiksi Volkswagenin päästöskandaali).

Miten sijoittaa?

  • Pörssiosakkeiden ostoon tarvitset sopimuksen pankin tai osakevälittäjän kanssa sekä arvo-osuustilin.  Välittäjävertailu-työkalulla voit vertailla arvopaperivälittäjien hintoja.
  • Listaamattomia osakkeita voi ostaa suoraan osakkeiden myyjältä tai yrityksen julkistamasta ulkopuolisille sijoittajille suunnatusta osakeannista, joita voi löytää esimerkiksi Suomessa toimivien erinäisten joukkorahoituspalveluiden kautta.
Lue lisää osakkeista