Eurooppaa uhkaa jo laskusuhdanne

Euroopan talousdata huolestuttaa. Ennakoivat suhdanneindikaattorit valahtivat jo negatiiviseksi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Euroopan talousdata huolestuttaa. Ennakoivat suhdanneindikaattorit valahtivat jo negatiiviseksi.

Markkinaympäristö

Heikot talousuutiset Euroopasta eivät ota loppuakseen. Kirjoitimme aiemmin, että ”Pettävätkö eurooppalaiset osakkeet taas sijoittajat”. Aiemmista artikkeleistamme ja etenkin Markkinaympäristö-osiosta Sijoittaja.fi:n jäsenet ovat voineet seurata, miten Euroopan talousluvut ovat pettäneet odotukset rajusti jo vuoden 2018 alusta lähtien.

Sijoittaja.fi jäsen - seuraa markkinaa uudistetussa markkinaympäristössä!

Suhdannetta ennakoivat indikaattorit kertovat tulevasta talouskasvusta

OECD:n CLI-indikaattori  kuvastaa sijoittajien, yritysten ja kuluttajien talousluottamusta ja -odotuksia, ja pyrkii ennakoimaan tulevaa talouskehitystä. CLI-indikaattori on ennakoiva suhdanneindikaattori ja se yhdistää samaan kuvaajaan useita kymmeniä erilaisia mittareita ja auttaa hahmottamaan talouskehityksen kokonaiskuvaa yksittäisiä mittareita paremmin.
Sijoittajan kannattaa keskittyä seuraamaan ennakoivia suhdanneindikaattoreja pintaa syvemmältä: absoluuttisen tason sijaan huomio kannattaa siirtää indikaattoreissa tapahtuviin muutoksiin.

Ennakoivat talousindikaattorit Euroopasta negatiiviseksi

Kun Sijoittaja.fi:n laskema 3 kk:n muutos ennakoivissa suhdanneindikaattoreissa kääntyy pakkaselle, se kertoo sijoittajien, yritysten ja kuluttajien talousluottamuksen nopeasta kariutumisesta. Nyt lukema Euroopasta on -0,04 %. Lukemat USA:sta vastaavasti ovat selvästi positiiviset +0,68 %.
Edellisillä kerroilla Euroalueella nähtiin negatiivisia lukuja suhdanneindikaattorien lyhyessä trendissä teknokuplan puhkeamisen, finanssikriisin ja eurokriisin yhteydessä. Toistaiseksi Euroalueelta saadut lukemat CLI:n 3 kk:n muutoksessa ovat vielä hyvin lähellä nollaa. Konservatiivisen sijoittajan voi olla järkevä odottaa vielä vahvistusta suhdannekäännökselle seuraavien kuukausien talousdatasta. On myös hyvä huomata, että OECD saattaa usein tehdä jälkikäteen viilauksia talousindikaattoreihin, kun kaikki data saadaan analysoitua.

Sijoittajan tärkeimmät indikaattorit

Olemme keränneetä kaikki tärkeimmät indikaattorit sijoituspäätösten tueksi Markkinaympäristö-osioon. Sieltä sijoittaja.fi:n jäsenet saavat käsityksen talouden ja markkinoiden tilasta. Markkinaympäristössä on myös arvostuslukuja ja tuotto-odotuksia eri markkina-alueille ja omaisuusluokille

Sijoittaja.fi jäsen - seuraa markkinaa uudistetussa markkinaympäristössä!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat