Markkinoilla on käynnissä mielenkiintoinen muutos uuteen normaaliin – tällaista ei ole ennen nähty

Fedin toukokuinen korkopäätös ei tarjonnut yllätyksiä. Markkinoilla on menossa siirtyminen uuteen normaaliin, joka huolestuttaa sijoittajia. Miten käy osakkeiden?

markkinaympäristö osakkeet

Fedin korkopäätöksessä ei yllätyksiä

Yhdysvaltain keskuspankki Fed piti ohjauskoron ennallaan 1,50 – 1,75 %:ssa. Kokouksessa ei tullut päivitystä maaliskuussa annettuun korko- ja talousennusteeseen. Maaliskuussa Fedin jäsenet ennakoivat 3-4 koronnostoa vuodelle 2018. Fedin jäsenet nostivat talouskasvuennusteita maaliskuun kokouksessa.

Fedin jäsenien korkoennuste (dot plot)

Osakemarkkinat pelkäävät korkoja

Markkinat tulkitsivat toukokuisen lausunnon ja viimeaikaiset talousluvut siten, että Fed tekee neljä koronnostoa kuluvana vuotena. Seuraava koronnosto on lähes 100 %:n varmuudella kesäkuussa.

Korkojen voimakkaampi nousu on yksi iso huoli markkinoilla. Lue tästä:

Korkojen nousu on pitänyt USA:n osakemarkkinat laskussa, vaikka pörssiyritysten vahva tuloskasvu tukisi osakekurssien nousua. S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulokset ovat kasvaneet peräti 22 % vertailukaudesta hyvän kysynnän ja Trumpin verouudistuksen vuoksi.

Euroopassa EKP ei ole nostamassa korkoja ja korot ovatkin pysytelleet matalalla. Ainoastaan high yield -lainojen korko on noussut tukevasti. Sijoittajan kannattaakin pysytellä euroalueen high yield -lainoista kaukana, sillä niiden tuotto-odotus on heikko, eivätkä ne tarjoa suojaa kurssiromahduksissa.

USA:n koronnosto-odotukset ovat kääntäneet dollarin nousuun. Tämä tukee monia suomalaisia pörssiyrityksiä. Esimerkiksi Huhtamäki ja Amer Sports ovat valitelleet heikon dollarin syöneen merkittävän osan Q1 liikevaihdosta ja -tuloksesta vertailukauteen nähden.

Dollarin vahvistuminen tukee myös suomalaissijoittajan osakesijoituksia USA:han. Jos dollari jatkaa vahvistumistaan, saa sijoittaja myydessään USA-osakkeet enemmän euroja, vaikka osakkeen kurssi pysyisi paikallaan.

Vahvasta tuloskasvusta, arvostustasojen laskusta ja dollarin vahvistumisesta johtuen USA:n osakemarkkinat vaikuttavatkin nyt pitkästä aikaa suomalaissijoittajan silmin houkuttelevimmilta.

Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Osakemarkkinat liikkuvat hiljalleen uuteen normaaliin. USA:n osakemarkkinoiden korkeat arvostustasot ovat normalisoituneet ja alhaisen koron ympäristö on takana päin. Markkinat joutuvat nyt aidosti puntaroimaan korkojen ja osakkeiden välillä. Osakkeiden ylivertaisuus korkoihin nähden ei olekaan enää selviö.

Markkinoilla on aiemminkin ollut kausia, jolloin korot ovat nousseet. Historiassa niitä on ollut kahdeksan jaksoa. Viimeisin jakso oli vuosina 2004-2006. Historiassa osakkeet ovat nousseet korkojennousujaksoina. Nykytilanne kuitenkin poikkeaa aiemmista, sillä korot olivat nollatasolla niin pitkään, korkojennostojakso on selvästi aiempia periodeja pitempi ja taustalla on ennennäkemätön keskuspankkielvytys. Markkinoiden on vaikea päättää, miten suhtautua täysin uuteen tilanteeseen.

Päivitimme Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysimme. Katsauksessa kaikki olennainen markkinatilanteesta ja sijoitusideamme nykyiseen markkinatilanteeseen. Katsaus vain sijoittaja.fi:n jäsenille.

Sijoittaja.fi -jäsenille: Markkinakatsaus päivitetty!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Maailman markkina 15.1.2019 11:00 | Sami Väänänen
Viisi maailman houkuttelevinta osakeindeksiä

11.1.2019 10:43 | Timo Heikkilä
Suomi Laatuosake -salkku päivitetty

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy