Fed nosti korkoja – osakemarkkinat laskussa

Fed nosti odotetusti ohjauskorkoa, mutta myös korko- ja talouskasvuennustetta tuleville vuosille. Osakemarkkinoiden katseet ovat kääntyneet kuitenkin kohti kauppasotaa, joka voi vaarantaa vahvana jatkuvaa talouskasvua.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fed nosti odotetusti ohjauskorkoa, mutta myös korko- ja talouskasvuennustetta tuleville vuosille. Osakemarkkinoiden katseet ovat kääntyneet kuitenkin kohti kauppasotaa, joka voi vaarantaa vahvana jatkuvaa talouskasvua.

Fed nosti korkoa

Fedin uusi pääjohtaja Jerome Powell piti ensimmäisen lehdistötilaisuuden. Fed nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,25 %-yksiköllä 1,50 – 1,75 %:iin.

  • Talouskasvun odotetaan vuonna 2018 olevan 2,7 % (joulukuun ennuste 2,5 %)
  • Talouskasvun odotetaan vuonna 2019 olevan 2,4 % (joulukuun ennuste 2,1 %)
  • Talouskasvun odotetaan vuonna 2020 olevan 2,0 % (joulukuun ennuste 2,0 %)

Fedin jäsenet antoivat uuden dot plotin (näkemys korkotasosta). Korkoennustetta nostettiin vuosille 2019 ja 2020. Vuoden 2018 korkoennuste pysyi ennallaan.

Lähde: FOMC

BlackRockin reaktio korkopäätökseen

Maailman johtavan varainhoitotalon BlackRockin pääkorkostrategi Rick Rieder kommentoi Fedin kokousta:

  • Fed nosti ohjauskorkoa 0,25 %-yksiköllä 1,50 – 1,75 %:iin, kuten markkinat odottivat
  • Fed totesi, että talouskasvu jatkuu vahvana
  • Lisäksi Fed nosti näkemystä työllisyyden ja inflaation kehityksestä
  • Talous tai inflaatio ei kuitenkaan ole ylikuumentumassa
  • Markkinat odottavat tällä hetkellä yhteensä 3-4 koronnostoa vuodelle 2018
  • BlackRockin mukaan kyse on enemmän koronnostojen määrästä, ei nopeudesta, eli mikä on Fedin katto koronnostoille
  • Tämä tekee pitemmän duraation valtionlainoista vaarallisemman korkoluokan
  • Rieder muistutti, että Fedin jäsenien korkoennustetta (dot plot) ei kannata ottaa kiveenhakattuna, vaan talousdata (talouskasvu, työmarkkinoiden kehitys ja inflaatio) lopulta päättävät Fedin liikkeet
  • BlackRock ennakoi kolmea koronnostoa vuonna 2018, kolme vuonna 2019 ja kaksi vuonna 2020

Osakemarkkinat laajasti laskussa

Osakemarkkinat kääntyivät Fedin päätöksen jälkeen laskuun. Markkinoille uhka on talouskasvun hyytyminen ja liian aggressiivinen Fed. Näkemyksemme mukaan nykyinen Fed on kuitenkin dataorientoitunut, joten emme pidä todennäköisenä skenaariota, jossa Fed jääräpäisesti nostaisi korkoa inflaatiolukemien ja talouskasvulukujen hidastuessa.

Fediä suurempi uhka on kauppasota

Markkinakommenttien perusteella markkinalasku johtuu ennen kaikkea USA:n ja Kiinan nokittelusta. Trump uhkaa Kiinalaisia tuotteita 50 miljardin dollarin tariffeilla ja Kiina on ilmoittanut vastaavansa tariffeihin.

IMF:n pääjohtaja Lagarde on varoittanut osapuolia kauppasodasta ja todennut, että se voi uhata maailman talouskasvua. Osakemarkkinoilla on siis pureskeltavana kaksi epävarmuustekijää, jotka heikentävät riskinottohalukkuutta. Etenkin kauppasodan eskaloituminen olisi vahingollista osakemarkkinoille.

Markkinaympäristö-osioon olemme jälleen päivittäneet uusia indikaattoreita sijoittajien iloksi. Markkinaympäristö kattaa nykyään kaikki tärkeimmät sijoittajan indikaattorit ja näkemyksemme sijoitusmarkkinoista. Laskimme edellisessä allokaationäkemyksessämme esimerkkisalkkumme riskejä riskiympäristön pysytellessä ”vältä osakkeita” -tasolla.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Esimerkiksi ennakoivat suhdanneindikaattorit näyttävät edelleen vahvaa talouskasvua. Tämä ja muut ennakoivat indikaattorit ovat tärkeitä seurattavia, jos Trumpin ja Kiinan nokittelu jatkuu.

Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittaja: varaudu osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen!
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio kiihtyi ennusteita korkeammalle tasolle
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat