Metsäyhtiöt maagisessa vedossa tuloskaudella

Suomi elää metsästä. Sanonta tuntui vielä kymmenisen vuotta sitten vitsiltä, kun seurasi suurten metsäyhtiöiden kriisiä. Nyt metsäyhtiöt ovat tulleet takaisin ja vahvempana kuin koskaan.

osakkeet tulokset

Onnistuneet strategiamuutokset muutoksen taustalla

Metsäyhtiöillä meni vuosituhannen vaihteessa lujaa. Paperin kysyntä oli korkealla ja hinta hyvällä tasolla. Tämän jälkeen alkoi hitaasti kiihtyvä alamäki, johon lisäsysäyksen antoi finanssikriisi.

Metsäyhtiöillä oli vaihtoehtona muuttua tai kuihtua pois. Muutostyö alkoi yhtiöissä ennen finanssikriisiä. Muutos oli alkuun kivuliasta. Ehkä tunnetuimpana merkkinä Stora Enson Kemijärven tehtaan sulkeminen 2007. Tämä viimeistään herätti kaikki siihen, että metsäyhtiöt ovat kriisissä.

Rajun saneerauksen jälkeen tilanne on asteittain alkanut parantua. Yhtiöt myös aloittivat muutama vuosi sitten kasvuinvestoinnit. Nyt aletaan nauttia tehostamistoimien ja kasvuinvestointien hedelmistä. Alla olevassa kuvassa on UPM:n ja Stora Enson yhteenlasketut operatiiviset liikevoitot viimeiseltä kymmeneltä vuodelta (2018 ennuste). Kehitys on ollut erinomaista. Etenkin, kun huomioidaan toimialan rakennemuutos. Isokin osaaa muuttua!

UPM:n tulosparannus 163 % kuudessa vuodessa

UPM-Kymmenen operatiivinen liiketulos vuonna 2012 oli 530 M€:a. Viime vuonna se oli 1 292 M€ ja tänä vuonna yhtiö kolkuttelee 1,4 miljardin liiketuloksen rajaa. Q1:llä yhtiö kasvatti tulosta 20. perättäisenä kvartaalina. Lue tuloskommenttimme ja katso osakkeen pisteytys Osaketyökalusta.

Osavuosikatsauksen kooste, tärkeimmät tunnusluvut ja sijoittajan näkökulma Osaketyökalusta. Siirry työkaluun, kirjoita hakukenttään UPM ja avautuu yhtiön tiedot. Tietosivu -välilehteä klikkaamalla avautuu yhtiökohtaiset tiedot.

Stora Enson tulosparannus yhtä hyvä

Stora Enson tie on ollut vastaavanlainen. Yhtiön vuoden 2013 operatiivinen liiketulos oli 578 M€ ja tänä vuonna se tulee nykyisellä tuloskunnolla olemaan 1,4 miljardia euroa. Parannusta 146 %. Stora Enso on tehnyt tulosparannuksen pienemmällä omalla pääomalla ja yhtiön ROE-% on jo lähemmäs 18 %. UPM:llä ROE on rapiat 13 % kuluvalta vuodelta, mutta tase on nettovelaton.

Stora Enso antoi ennen Q1:stä positiivisen tulosvaroituksen. Tulos olikin yhtiön lähihistorian paras 369 M€. Viimeksi lähelle vastaava operatiivista tulosta Stora ylsi Q4/2007, jolloin liiketulos oli 340 M€. Lue tuloskommenttimme ja katso osakkeen pisteytys Osaketyökalusta.

Metsä Board vastaavasti julistettiin lähes konkurssiyhtiöksi vuoden 2009 finanssikriisissä. Yhtiössä tehtiin saneeraustoimet ja strategisia päätöksiä. Nyt yhtiön luottoluokitus on hyvä ja näkymät vakaat. Myös Metsä Board tekee Q1:llä vahvan tuloksen. Liikevoitto-% oli jo yli 12 % vuoden 2017 viimeisellä kvartaalilla.

Metsäyhtiöt ovat keikkuneet Osaketyökalun kärkisijoilla

Metsäyhtiöt ovat pitkään olleet Osaketyökalumme kärkisijoilla. Edelleenkin kaikki pääsevät TOP 15 -sijoille. Osaketyökalu on käytettävissä Sijoittaja.fi:n jäsenille.

OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

Seuraa suomalaisten osakkeiden tulokautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


16.1.2019 12:35 | Timo Heikkilä
Sijoittaja.fi:n sijoitusnäkemys vuodelle 2019

hajautus, osakemarkkina 16.1.2019 12:00 | Sijoittaja.fi
Markkinakatsaus: mistä tuottoa?

Maailman markkina 15.1.2019 11:00 | Sami Väänänen
Viisi maailman houkuttelevinta osakeindeksiä

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy