Osakepoiminta: Outokummun osakkeella näytön paikka

Outokumpu on suomalaisten suosikkiosakkeita. Osakkeen riski on korkea ja vastapainona on korkea tuottopotentiaali. Johto on lisännyt omistustaan yhtiössä. Samoin J.P Morgan ja Prudential. Mitkä osakkeen näkymät?

analyysi osakkeet

Outokummun kurssikehitys

Outokummun osakekurssi oli vuosi sitten 2017 huhtikuun lopussa korkeimmillaan 9,80 eurossa. Vuoden 2017 ensimmäinen neljännes oli vahva ja liiketulos 238 M€:a. Näkymät Q2:lla olivat markkinoille pettymys ja kurssi kääntyi laskuun. Ennen Q2-tulosta Outokumpu antoi tulosvaroituksen, joten markkinat olivat oikeassa. Tämän jälkeen kurssikehitys on ollut vuoristorataa.

Tällä hetkellä osake on samalla tasolla kuin se oli syksyllä 2016. Perjantai 13.4. päätöskurssi oli 5,63 euroa. Outokummun osake on jäänyt selvästi eurooppalaisen materiaalitsektorin kehityksestä (ohut viiva kuvassa). Se on tuottanut viimeisen 12 kuukauden aikana noin 10 %:ia, kun Outokummun kurssi on laskenut 35 %.

Markkinoiden odotukset

Kirjoitimme analyysin “Sijoitusideat alkavalle tuloskaudelle – analyysissa suuret yhtiöt“. Analysoimme tässä 32 kotimaisen ison pörssiyrityksen näkymiä Q1-tuloskaudelle. Outokummulle analyytikot odottavat 6,6 % liikevaihdon laskua ja peräti 60 % liiketuloksen laskua vertailukauteen nähden. Yhtiön suoritus Q4:lla oli pettymys. Outokumpu ohjeisti Q1-tuloksesta seuraavaa: “Outokumpu odottaa ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen nousevan edellisestä neljänneksestä (IV/2017: 82 milj. euroa).

Analyytikot ovat laskeneet selvästi Outokummun tulosennusteita vuodelle 2018. EPS-ennuste on 0,59 euroa, mikä tarkoittaa noin 240 M€ nettotulosta. Vuosi sitten EPS-ennuste oli vielä 0,85 euroa. Vuodelle 2019 analyytikot odottavat 0,74 euron EPS:iä, kun ennuste vuosi sitten oli 0,94 euroa.

Kurssilasku on sitä vastoin saanut analyytikot nostamaan Outokummun suosituksia. Konsensussuositus on lisää 2,15 (1 = 0sta, 5 = myy), kun suositus 2 kk sitten oli 2,42. Konsensustavoitehinta on 7,84 euroa, johon on 39 %:n nousuvara perjantain 13.4. päätöskurssilla 5,63 euroa.

Sijoittaja.fi:n näkemys

Isossa kuvassa katsottuna Outokummun fundamentit ovat kääntyneet. Yhtiö teki vuonna 2017 parhaan tuloksen kymmeneen vuoteen. Tulos oli edellisen kerran parempi vuonna 2007. Yhtiön muutkin tunnusluvut ovat parantuneet selvästi. ROE oli vuonna 2017 12,4 % ja EBIT-% 6,5 %. Yhtiöllä on myös lyhyt, mutta nouseva osinkotrendi. Vuodelta 2017 osinkoa maksettiin 0,25 euroa, kun vuosi sitten osinko oli 0,10 euroa ja sitä ennen oli 5 vuotta, jolloin osinkoa ei maksettu.

Velkaantuneisuus on myös parantunut. Vuonna 2013 gearing oli 188 % ja nyt se on 40 %. Vuonna 2017 yhtiö onnistui tavoitteessaan vähentää nettovelka alle 1,1 miljardin euron. Yhtiön velkaprofiili on parantunut, sillä yhtiö uusi 650 miljoonan euron syndikoidun valmiusluoton ja lunasti ennenaikaisesti vuonna 2019 erääntyvän joukkovelka­kirja­lainan. Tämän kehityksen ansiosta sekä yhtiön että joukkovelka­kirja­lainojen luokitukset paranivat.

Outokummun osake on kärsinyt kauppasodan uhasta ja markkinoiden alentuneiden suhdannenäkymien vuoksi. Materiaalitsektori on ollut voimakkaimpia laskijoita viime kuukausien markkinaturbulenssissa.

Ferrokromin hinnalla on merkittävä vaikutus Outokummun tulokseen. Vuoden 2018 toisen neljänneksen sopimushinta on 1,42 dollaria. Alla olevaan taulukkoon olemme keränneet ruostumattoman teräksen toimitusmääriä, ferrokromin hintoja ja vertailukelpoiset liiketulokset.

Ensimmäisen vuosipuoliskon ferrokromin sopimushinnat ovat alemmat kuin 2017. Toisen neljänneksen sopimushinta 1,42 $ on kuitenkin selvästi korkeampi kuin Q1:llä ja sen vaikutus tulokseen on oin +30 M€.

Vuosi 2017 ei ollut Outokummulta huippusuoritus, vaan yhtiöllä olisi edellytykset selvästi parempaan tulokseen. Q2-tuloksen yhtiö tumpeloi ferrokromiuunin tuotanto-ongelmien vuoksi. Q3:lla ongelmia oli edelleen ferrokromin tuotannossa, raaka-ainevarastoissa ja ulkopuolisen toimittajan tuotanto-ongelmiin. Q4:lla tuotantomäärät olivat alhaiset.

Välttääkseen vastaavat ongemat yhtiö onkin asettanut tavoitteeksi olla ruostumattoman teräksen paras arvontuottaja vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2018 yhtiö aikoo parantaa koko toimitusketjun toimintavarmuutta. Vuoden ensimmäinen kvartaali on tämän suhteen näytön paikka. Muut vuoden 2020 strategiset tavoitteet ovat.

 • 750 milj. euron oikaistu käyttökate 
 • 1​​2 %:n sijoitetun pääoman tuotto (ROCE)
 • Alle 35 %:n velkaantumisaste.

Outokumpu saa Osaketyökalussamme 39 pistettä, joka on alle keskiarvon. Osakkeen riski on korkea ja laatu matala tuloksen voimakkaan vaihtelun vuoksi. Arvostusluvut ovat houkuttelevat ja tuloskasvuodotukset tuleville vuosille korkeat. EPS:n kasvuksi ennustetaan 24,4 % per vuosi.

Minkälaiselle sijoittajalle Outokumpu sopii?

Outokumpu sopii arvo-osakkeita (eli matalan arvostustason) etsivälle sijoittajalle. Osake ei sovi riskinkarttajalle eikä laatuosakkeisiin sijoittavalle. Outokummun tulevien vuosien menestyksen ratkaisee strategiassa onnistuminen ja etenkin talouskasvun jatkuminen. Syklikäänne heikompaan olisi negatiivista. Myös kauppasota on uhka. USA:n talouskasvu ja kotimaan investointikysynnän kasvu positiivista. Outokumpu ilmoittikin huhtikuun alussa USA:n yksikön suurimmasta yksittäisestä tilauksesta, kun Outokumpu toimittaa terästä Rodanthen neljän kilometrin pituiseen siltaprojektiin.

Lue myös:

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy