YIT Suomi Fundamentti -mallisalkkumme kärkeen

Marraskuussa suomalaisiin osakkeisiin sijoittava mallisalkkumme laski, mutta voitti vertailuindeksin. Salkkuun nousi kolme uutta osaketta. Muutenkin muutokset salkussa olivat rajuja.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Marraskuussa suomalaisiin osakkeisiin sijoittava mallisalkkumme laski, mutta voitti vertailuindeksin. Salkkuun nousi kolme uutta osaketta. Muutenkin muutokset salkussa olivat rajuja.

Suomi Fundamentin tuottokehitys

Marraskuussa Suomi Fundamentti tuotti -1,2 % ja vertailuindeksi -2,3 %. Kuluvana vuotena Suomi Fundamentti on tuottanut 18,1 % ja vertailuindeksi 11,4 %.

Mallisalkkumme on pitkässä juoksussa voittanut selvästi indeksin. Tuottoa on tullut vuoden 2009 alusta lähes 600 %:ia.

 

TOP3-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjessä ovat YIT, Fiskars ja Martela.

YIT

  • P/E-luku 12 kk:n ennustettua tulosta käyttäen on 11,2
  • Osinkoennusteemme vuodelle 2017 on 0,26 euroa ja osinkotuotto 4,3 %

Kolmannella kvartaalilla toimialaraportoinnin mukainen liikevaihto oli 417,3 M€ (analyytikoiden ennuste 468,7 M€) ja oikaistu liikevoitto 24,2 M€ (ennuste 26,1 M€). Tilauskanta laski hieman vertailukaudesta. Kannattavuus vahvistui selvästi, vaikka liikevaihto laski vuoden takaisesta. Kuluttajakysyntä säilyi vahvana etenkin Suomessa ja CEE-maissa. Venäjällä asuntomyynti jäi edelleen vuoden takaisesta, mutta on kuitenkin piristynyt alkuvuodesta erityisesti Moskovan alueella. Toimitilat ja infra -toimialan suuret hankkeet etenivät ennakoidusti, ja YIT kirjasi useita uusia hankkeita tilauskantaan. Lemminkäisen ja YIT:n sulautuminen toteutuu todennäköisimmin 1.1.2018. Konsernin liikevaihdon arvioidaan kasvavan 5–12 %. Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 105–115 miljoonaa euroa.

Fiskars

  • P/E-luku 12 kk:n ennustettua tulosta käyttäen on 23,5
  • Osinkoennusteemme vuodelle 2017 on 1,10 euroa ja osinkotuotto 4,8 %

Q3:lla Fiskarsin liikevaihto oli 270,1 M€ (analyytikoiden ennuste 280,0 M€) ja oikaistu liikevoitto 28,1 M€ (ennuste 21,5 M€). Scandinavian Living -liiketoiminta jatkoi vahvaa suoritustaan ja oli johdon mukaan vuosineljänneksen selkeä kohokohta. Kaupankäyntiin liittyvät haasteet erityisesti Yhdysvalloissa painoivat edelleen English & Crystal Living -liiketoimintaa. Vähittäiskaupan muutos jatkuu, ja Fiskarsilla on tästä johtuen meneillään hankkeita, jotka auttavat kilpailemaan nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Dollarin heikentyminen vaikuttaa raportoituun liikevaihtoon. Q4 oli viime vuonna vahva. Fiskars arvioi liikevaihdon, vuonna 2016 myydyt liiketoiminnot pois lukien (2016: 1 180 milj. euroa), sekä vertailukelpoisen EBITA:n (2016: 107 milj. euroa) kasvavan edellisvuoteen verrattuna. 

Martela

  • P/E-luku 12 kk:n ennustettua tulosta käyttäen on 9,1
  • Osinkoennusteemme vuodelle 2017 on 0,30 euroa ja osinkotuotto 4,1 %

Martela antoi 23.10. tulosvaroituksen. Liikevaihto oli 29,4 M€ (ennuste 34 M€) ja oikaistu liiketulos 1,7 M€ (ennuste 1,0 M€). Tulosvaroitukseen nähden kannattavuus oli yllättävän hyvä.  Kolmannella neljänneksellä yhtiö keskittyi toimitusvarmuuden vakauttamiseen ja saavutti kvartaalin loppupuolella vuoden 2016 toimitusvarmuuden tason. Tätä edesauttoi tietojärjestelmän toiminnallisuuden parantuminen ja uusien toimintatapojen jalkauttaminen organisaatioon. Martela-konsernin vuoden 2017 liikevaihdon arvioidaan heikkenevän selvästi ja liiketuloksen heikkenevän edellisvuodesta. Konsernin liiketulos kertyy normaalista kausivaihteluista johtuen toisella vuosipuoliskolla.

Salkun nousijat ja laskijat ja uudet osakkeet

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Netflixin tulos ylitti odotukset jälleen kerran
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat