Advertisement

Muutoksia Suomi Laatuosake -Shareville-salkussa

Oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä Sharevillessä ja Sijoittaja.fi:ssä.

mallisalkut osakkeet Shareville Suomi Laatuosake

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

Suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku

Sijoittaja.fi:n Suomi Laatuosake on 10-20 osaketta sisältävä 100 %:sti osakkeisiin sijoittava salkku. Salkun tarkoitus on tuoda pitkässä juoksussa markkinaindeksiä parempaa tuottoa, mutta ennen kaikkea matalampaa riskiä.

Salkkua voi seurata Sharevillessa.

Miksi laatuosakkeet?

Historiassa laatuosakkeet ovat olleet paras sijoitustyyli yli 25 vuoden tarkasteluperiodilla. Jaksoon mahtuu myös kausia, jolloin laatuosakkeet ovat hävinneet markkinaindeksille ja muille sijoitustyyleille. Sijoitamme kuitenkin pitkällä tähtäimellä ja arvostamme ennen kaikkea laatuyhtiöiden tarjoamaa matalampaa riskiä. Lue lisää:

Salkun sijoitusstrategia

Suomi Laatuosake -salkkuun osakkeet valitaan kehittämällämme Osaketyökalulla. Työkalu pisteyttää osakkeet eri ominaisuuksien perusteella asteikolla 1-10. Laatu on yksi pisteytettävä ominaisuus. Salkussa olevien osakkeiden:

 • Laatupisteiden oltava aina vähintään 8 (asteikko 1-10) ja
 • Yhtiön näkymien on oltava vähintään vakaat.

Osakevalinnassa painotetaan parhaat Sijoittaja.fi:n kokonaispisteet saaneita yhtiöitä. Huomioimme myös yhtiön suorituksen viimeisimmällä kvartaalilla. Vältämme yhtiöitä, joiden suorituskyky tai näkymät ovat heikentyneet. Salkunhoitajalla on lisäksi mahdollisuus käyttää harkiten omaa näkemystä osakkeiden myynneissä ja ostoissa.

Yksinkertaistetusti salkkumme strategia on:

Sijoittaa hajautetusti laatuosakkeisiin, joiden näkymät ovat vakaat.

Tällöin salkkumme riski pysyy matalana, eikä salkkuun jää “entisiä” laatuyhtiöitä.

Suomi Laatuosake -salkun tuotto ja riski

Suomi Laatuosake -salkku on perustettu 7.10.2016. Sharevillesta saatavan tuottokuvaajan perusteella salkku on tuottanut 22,64 % ja OMX Helsinki hintaindeksi 14,69 %. Vuoden alusta Laatuosake on tuottanut 13,54 % ja indeksi 8,78 %. Indeksin tuotto ei sisällä osinkoja, joten salkun tuottoero ei ole niin hyvä kuin kuvaaja antaa ymmärtää. Salkun riski on ollut OMX Helsinkiä matalampi. Volatiliteetti on ollut 8,7 %, kun se OMX Helsingillä on ollut 10,5 %. Laatuosake-salkku on siten toiminut strategian mukaisesti. 

 

Salkkumme luokitus on kolme tähteä. Kolme tähteä omaavien käyttäjien salkun riskikorjattu tuotto on Sharevillessä jaetuista salkuista parhaan 10 %:n joukossa. Markkinatilanne on suosinut laatuosakkeita elokuun alusta lähtien, mikä on nostanut salkun Sharpen lukua normaalitilannetta korkeammaksi.

Salkkumuutoksia viime katsauksesta

 • Myimme Orionit 10.5.2017 hintaan 56,55. Ostimme 29.9.2017 Orionia takaisin hintaan 38,90 euroa.
 • Myimme Konecranesit 19.7.2017 hintaan 40,33 euroa. Olimme ostaneet Konecranesit hintaan 31,02 euroa.
 • Konecranesista saaneet varat käytimme lisäämään KONEen painon tavoitepainoon. Ostimme siis 19.7.2017 KONEtta lisää hintaan 44,19 euroa.
 • Affectosta tehtiin julkinen ostotarjous. Myimme Affectot suoraan pörssissä hintaan 4,50 euroa.

Salkun tulevat muutokset ja sisältö

Poistuvat osakkeet

Lue aiemmat tuloskommenttimme yhtiöstä ja katso koko pisteytys klikkaamalla yhtiön nimeä.

 • Fortumin laatupisteet laskivat uudessa pisteytyksessä kuuteen. Myymme Fortumit pois salkusta. Ostohinta 27.4.2017 oli 13,28 euroa.
 • Keskon laatupisteet laskivat uudessa pisteytyksessä seitsemään. Myymme Keskot pois salkusta. Ostohinta 4.11.2016 oli 44,38 euroa.
 • Raision laatupisteet ovat 9 ja kokonaispisteet 63. Yhtiön suoritus Q2:lla oli negatiivinen ja ohjausta laskettiin. Näkymät ovat heikentyneet ja myymme Raisiot pois salkusta.
 • Wärtsilän laatupisteet ovat 8. Kokonaispisteet ovat keskiarvoa matalammat 43. Ostimme Wärtsilät salkkuun 7.3.2017 hintaan 47,98 euroa. Myymme Wärtsilät pois salkusta matalien kokonaispisteiden vuoksi. Yhtiön suoritus Q2:lla oli neutraali ja näkymät vakaat.
 • Huhtamäki laatupisteet 8 ja kokonaispisteet 47. Suoritus Q2:lla oli negatiivinen, mutta näkymät ovat vakaat. Myymme Huhtamäet pois salkusta matalien kokonaispisteiden vuoksi.

Uudet osakkeet

Lue aiemmat tuloskommenttimme yhtiöstä ja katso koko pisteytys klikkaamalla yhtiön nimeä. Ostamme alle olevat osakkeet salkkuun myyntitoimeksiantojen toteutukseen jälkeen.

 • Yleiselektroniikka laatupisteet 9 ja kokonaispisteet 78. Suoritus Q2:lla oli neutraali ja näkymät vuodelle 2017 ovat positiiviset. Yleiselektroniikka on pienyhtiö ja ostamme heikon likviditeetin vuoksi sitä normaalia alhaisemmalla painolla.
 • Technopolis laatupisteet 9 ja kokonaispisteet 72. Suoritus Q2:lla oli positiivinen ja näkymät vuodelle 2017 ovat positiiviset.
 • Alma Media laatupisteet 9 ja kokonaispisteet 70. Suoritus Q2:lla oli positiivinen ja näkymät vuodelle 2017 ovat positiiviset.
 • Fiskars laatupisteet 10 ja kokonaispisteet 68. Suoritus Q2:lla oli neutraali ja näkymät vuodelle 2017 ovat positiiviset.
 • eQ laatupisteet 9 ja kokonaispisteet 59. Q2:lla tulos jäi odotuksista, mutta tilanne korjaantuu Q3:lla. Näkymät vuodelle 2017 ovat positiiviset.
 • Nokia laatupisteet 9 ja kokonaispisteet 52. Suoritus Q2:lla oli vahva. Yhtiön tulosnäkymät ovat vakaat. Osaketta on laskenut heikko markkinatilanne.

Nordea yltäisi laatu- ja kokonaispisteiden perusteella Laatuosake-salkkuumme. Omistamme Nordeaa välillisesti Sammon kautta ja pitäydymme edelleen tässä strategiassa.

Oriola yltäisi laatupisteiden ja kokonaispisteiden perusteella Laatuosake-salkkuumme. Laatupisteet tulevat kuitenkin Q3:n jälkeen laskemaan, sillä yhtiöllä on ongelmia uuden toiminnanohjausjärjestelmän kanssa. Yhtiö antoi tulosvaroituksen 12.10.2017. Menetetty liikevaihto ja kustannukset laskivat kolmannen vuosineljänneksen oikaistua liikevoittoa 5 miljoonaa euroa. Järjestelmän pitkittyneen käyttöönottovaiheen kustannukset rasittavat myös neljännen vuosineljänneksen tulosta. Odotamme Oriolan suhteen tilanteen normalisoitumista.

Stora Enson ja Metsä Boardin laatupisteet riittäisivät salkkuun. Omistamme jo UPM:ää, jonka laatu- ja kokonaispisteet ovat paremmat. Metsäsektorin osakkeiden välinen korrelaatio on korkea, joten emme lisää metsäsektorin painoa.

Salkun sisältö (sisältää uudet osakkeet)

Laatuosake-salkussamme on muutosten jälkeen 18 osaketta. Tällä viikolla alkava tuloskausi tulee todennäköisesti muuttamaan sisältöä. Mutta palaamme tähän tuloskauden jälkeen. Tarkastele osakkeiden pisteytystä ja arvostuslukuja Osakevalintatyökalulla.

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!Advertisement


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissaSiirry osaketyökaluun!

Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirje

Siirry osaketyökaluun!

Advertisement

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy