Mitkä ovat Stockmannin mahdollisuudet onnistua?

Stockmann julkisti toisen kvartaalin tuloksensa. Tulos oli kaksijakoinen. Yhtiöllä on edelleen haasteita ja strategiset vaihtoehdot ovat vähissä. Mitkä ovat Stockmannin mahdollisuudet onnistua?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Stockmann julkisti toisen kvartaalin tuloksensa. Tulos oli kaksijakoinen. Yhtiöllä on edelleen haasteita ja strategiset vaihtoehdot ovat vähissä. Mitkä ovat Stockmannin mahdollisuudet onnistua?

Stockmann

Stockmann kasvoi kymmenen vuotta rauhallisen tasaisesti. Tulos kääntyi laskuun vuosina 2013-2015 ja sen jälkeen yhtiö on kutistunut. Rajun säästökuurin ansiosta liiketulos saatiin käännettyä plussalle vuonna 2016. Stockmannin liiketoiminta on riippuvainen kuluttajaluottamuksesta ja ostovoimasta eritoten Suomessa ja Skandinaviassa. Yhtiön velkaantuneisuus on hieman kohentunut, mutta on edelleen korkea. Osingonmaksukyky tuleville vuosille on heikko.

Stockmann-konserni keskittyy kehittämään vähittäiskauppaa ja kiinteistöliiketoimintaa tavaratalokiinteistöissään Suomessa ja Baltiassa sekä Lindex-muotiketjun kehittämiseen ja laajentamiseen. Nevsky Centre -kiinteistön mahdollisen myynnin selvitys etenee suunnitelman mukaisesti. Strategiansa mukaisesti Stockmann on luopunut kannattamattomista liiketoiminnoista ja tuotealueista. Stockmann Herkun Suomen liiketoiminnan suunnitellun myynnin jälkeen Stockmann Retail keskittyy omassa tuotevalikoimassaan erityisesti muotiin, kauneuteen ja kodintuotteisiin.

Stockmann on esimerkki entisestä laatuyhtiöstä, josta tuli kriisiyhtiö. Nyt arvuutellaan onko Stockmann käänneyhtiö? Positiivisessa käänteessä onnistuvissa yhtiöissä on merkittävää kurssinousupotentiaalia.

Stockmannin osakekurssi on kaukana 10 vuoden huipputasoista. Osake on alempana kuin missä se kävi 2009 finanssikriisin romahduksessa. Kurssihistoriaa tuijottamalla osakkeessa olisi siten potentiaalia, mutta onko näin?

Kurssihistoria ja osakevaihto 10 vuoden ajalta

Reaaliaikaiset kurssit saatavilla Google Finance-palvelusta.

Käymme analyysissa läpi:

  • Stockmannin taloudelliset luvut ja historian
  • Taloudelliset ennusteet
  • Syyt Stockmannin ahdinkoon
  • Stockmannin vaihtoehdot sijoittajan näkökulmasta

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Valmetin saadut tilaukset hupenivat – osake laskussa
Analyysi: Kone paransi tulostaan ja täsmensi näkymiään
Analyysi: SSAB:n tulos laski ennakoitua maltillisemmin
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat