OMX Helsinki ylitti 19.6.2017 maagisen 10 000 pisteen rajan. Edellisen kerrran pisteluku ylittyi vuonna 2007.
Sijoittajia on varoiteltu pörssikuplasta jo parin vuoden ajan. Nyt kuplan lietsojat saivat uutta vettä myllyynsä, kun OMX Helsinki ylitti maagisen 10 000 pisteen rajapyykiin. Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?
Vastaus on: ei yhtään mitään. Sijoituspäätösten tulee aina perustua fundamentteihin ja niissä tapahtuviin muutoksiin. Pörssi-indeksien pisteluvuilla ei ole pitkän tähtäimen sijoittajalle mitään merkitystä. Pistelukujen tarkkailua harrastavat teknisen analyysin taitajat. Tämä on oma taiteenlajinsa ja vaatii jatkuvaa markkinaseurantaa ja poikkeuksellista intuitioa.
10 000 pistettä ei edes ole erityisen maaginen. 2000-luvun IT-kuplassa OMX Helsinki kävi yli 17 500 pisteessä ja ennen finanssikriisiäkin 12 500 pisteessä. Helsingin pörssi on siten kaukana kaikkien aikojen korkeimmista lukemista.
Ovatko pörssikurssit jo liian korkealla?
Pörssin korjausliikettä odottavat perustelevat korjausliikettä pääsääntöisesti kahdella perustelulla. Osakkeiden arvostustasot ovat liian korkeat ja nousua on kestänyt jo kahdeksan vuotta. Nyt uutena on tullut pörssilistautumisten suuri määrä. Ovatko väitteet perusteltuja? Lue tästä, onko osakemarkkinoilla kupla.
On totta, että arvostustasot ovat keskimääräistä korkeammalla. Tähän on vaikuttanut keskuspankkien elvytys, korkotasojen pysyminen matalalla ja hitaasti palautunut globaali talous. Osakkeiden nousuun on viimeisen 12 kk:n aikana vaikuttanut positiivisesti selvään nousuun kääntyneet pörssiyritysten tulosennusteet. Osakkeet ovat toteutuneella 12 kk:n tuloksella lasketulla PE-luvulla kalliita. Jos käytetään 12 kk:n ennustettua tulosta, PE-luvut ovat:
- USA 18
- Eurooppa 16
- Suomi 18.
Osakkeet eivät missään nimessä ole halpoja. Osakkeiden arvostustasot hakeutuvat pitkässä juoksussa keskiarvoon. Nyt arvostustasot ovat yli keskiarvon, mistä kertoo keskiarvoa matalampi tuotto-odotus. Katso kaikki omaisuusluokkien ja osakemarkkinoiden tuotto-odotukset täältä.
Osakkeiden kurssikehitys riippuu keskipitkällä aikavälillä ensisijaisesti yhtiöiden tuloskehityksestä. Tulosennusteet ja toteutuneet tulokset ovat nousussa, mutta kauanko nousutrendi kestää?
Tätähän kukaan ei osaa ennustaa. Paras arvaus on tutkia globaalin talouden kehitystä ja ennakoivia talousindikaattoreita. Nämä näyttävät nyt positiivisilta ja talouskasvun odotetaan kiihtyvän. Katso indikaattorit Markkinaympäristöstä. Suurin huolenaihe on USA:n talouskehitys, joka on jäänyt ennusteista.
Myös pörssilistautujien suuri määrä huolestuttaa. Tässäkin on muistettava historia. Finanssikriisin jälkeen listautumiset olivat totaalisen jäässä yli viisi vuotta. Listautumisinnossa on patoutunutta kysyntää. Lisäksi pörssistä on poistunut paljon hyviä pörssiyrityksiä. On positiivista, että tilalle tulee uusia yrityksiä. Yksi huolenaihe kuitenkin on se, että jokainen listautuminen ylimerkitään moninkertaisesti. Sijoittajat ovat nopeasti unohtaneet vuosituhannen vaihteen ja nopeasti oppineet, että jokainen listautuja nousee ensimmäisinä pörssipäivinä. Listautumisien onnistuminen kertoo myös siitä, että sijoittajille on rahaa.
Tiivistetysti voidaan todeta, että kuplaa ei ole, mutta ainekset kuplan syntymiseen ovat kasassa.
Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?
Sijoittajan kannattaa seurata talousfundamenttien muutoksia ja tehdä päätökset perustuen niihin. Yleensä sijoittajan ei kannata tehdä mitään. Omalla näkemyksenotolla keskimääräinen sijoittaja menettää tuottoa 332 %:ia 20 vuodessa. Näkemys ja etenkin väärä näkemys tulee pitkässä juoksussa kalliiksi. Mieti siten huolella, miksi haluat realisoida osakesijoituksesi.
Sinulla on myös muitakin vaihtoehtoja kuin osakepotin myyminen.
- Tasapainota salkkuasi
- Hajauta laajemmalle ja etsi sijoituskohteita, joiden tuotto-odotus on korkeampi
- Allokoi varallisuutta myös kehittyville markkinoille, jossa arvostustasot eivät ole yhtä korkealla kuin länsimaissa
- Suojaa salkkusi
Riski-indikaattori ennakoi kurssiromahdukset
Markkinaympäristöstä löytyvä riski-indikaattori kuvaa markkinoiden riskejä. Kun riskit ovat koholla, on korkea riski sille, että osakemarkkinoilla nähdään korjausliike. Alla oleva kuvaaja osoittaa, että riski-indikaattori on pääsääntöisesti oikeassa.
Riski-indikaattori ei siis ennusta osakemarkkinoiden suuntaa, vaan riskejä. Sijoittaja, joka haluaa keventää tai lisätä osakesalkun painoa, kannatta tarkistaa riskitaso. Kun riskit ovat koholla, kannattaa odottaa ennen osakepainon nostamista. Nyt riskit ovat matalalla tasolla. Voimakkaan korjausliikkeen riskiä lyhellä tähtäimellä ei ole.