Advertisement

Salkunhoitajan katsaus – Suomi Laatuosake -osakesalkku

Oikealla rahalla perustettu suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku. Salkkua voi seurata livenä Sharevillessä ja Sijoittaja.fi:ssä. Salkunhoitajan katsaus salkun kehitykseen.

laatuyhtiöt osakkeet Shareville Suomi Laatuosake

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!

Suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittava salkku

Sijoittaja.fi:n Suomi Laatuosake on 10-20 osaketta sisältävä 100 %:sti osakkeisiin sijoittava salkku. Salkun on tarkoitus tuoda pitkässä juoksussa markkinaindeksiä parempaa tuottoa, mutta ennen kaikkea matalampaa riskiä.

Miksi laatuosakkeet?

Historiassa laatuosakkeet ovat olleet paras sijoitustyyli yli 25 vuoden tarkasteluperiodilla. Jaksoon mahtuu myös kausia, jolloin laatuosakkeet ovat hävinneet markkinaindeksille ja muille sijoitustyyleille. Sijoitamme kuitenkin pitkällä tähtäimellä ja arvostamme ennen kaikkea laatuyhtiöiden tarjoamaa matalampaa riskiä. Lue lisää:

Miten valitsemme osakkeet?

Suomi Laatuosake -salkkuun olemme valinneet osakkeet kehittämällämme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla. Työkalu pisteyttää osakkeet eri ominaisuuksien perusteella asteikolla 1-10. Ominaisuuksia ovat: kurssimomentti, riski, laatu, tulostrendi, arvostusluvut ja osinkohistoria. Työkalussamme laatuyhtiöitä ovat yhtiöt, joilla on vakaa kannattavuus ja matala velkaantuneisuus. Valitsemme salkkuun yhtiöt:

 • Laatupisteiden oltava vähintään 8 (asteikko 1-10).
 • Salkkuun valitaan parhaat kokonaispisteet saaneita laatuyhtiöitä.
 • Lisäksi huomioimme yhtiön suorituksen viimeisimmällä osavuosikatsauksella ja näkymät, joiden on oltava vähintään vakaat.

Globaalien laatuosakkeiden tuotot

Globaalit laatuosakkeet (musta viiva) ovat markkinaindeksiä heikomman tuottojakson jälkeen alkaneet jälleen tuottaa markkinaindeksiä paremmin. Alla olevassa kuvaajassa on MSCI-tyyli-indeksien kokonaistuottoja suhteessa markkinaindeksiin. Markkinaindeksi on yksi. Kymmenen vuoden tarkasteluperiodilla laatuosakkeet ovat tuottaneet parhaiten.

Suomi Laatuosake -salkun tuotto

Suomi Laatuosake -salkku on perustettu 7.10.2016. Sharevillesta saatavan tuottokuvaajan perusteella salkku on tuottanut 17,66 % ja OMX Helsinki hintaindeksi 12,12 %. Indeksin tuotto ei sisällä osinkoja, joten salkun tuottoero ei ole niin hyvä kuin kuvaaja antaa ymmärtää. Salkun riski on ollut selvästi OMX Helsinkiä matalampi. Volatiliteetti on ollut 8,7 %, kun se OMX Helsingillä on ollut 15,0 %. Laatuosake salkku on siten toiminut strategian mukaisesti.

Kolme uutta osaketta salkkuun – kaksi osaketta myytiin

Salkku sisältää tällä hetkellä 18 osaketta. Salkkua voi seurata livenä Sharevillessä, josta näkyy myös osakkeiden painot ja salkun kehitys.

Salkusta myytiin pois

Salkusta myytiin 10.5. pois Orion, Nordeat myytiin 11.5. ja Tiedon painoa pienennettiin vahvan kurssinousun jälkeen.

Orion ostettiin salkkuun hintaan 39,04 ja myytiin 56,55. Lisäksi Orionista saatiin 1,55 euron osinko. Orion onkin ollut salkkumme paras sijoitus. Orion on täyden kympin laatuyhtiö. Myimme osakkeet toistaiseksi pois liian korkean arvostuksen vuoksi. PE-luku on 32 ,6 ja osinkotuotto-% 2,7, mitkä ovat selvästi Orionin historiallisia lukuja korkeammat.

Nordeat myytiin hintaan 11,62. Ostohinta oli 9,20 euroa ja osinko 0,65 euroa. Rahoitussektorin paino halutaan pitää Laatuosake-salkun riskitason vuoksi matalana. Nordea-omistus säilyy salkussa, sillä omistamme Sampoa. Näiden kahden osakkeen välinen korrelaatio on korkea. Nordean tilalle otimme Aktiaa, jonka korrelaatio Sammon osakkeen kanssa Nordeaa matalampi. Aktia siten parantaa hieman salkun hajautusta.

Uusina osakkeina salkkuun tulivat:

 • Aktia ostettiin salkkuun Q1-raportin jälkeen hintaan 8,98. saa täyden kympin laadusta. Aktian suoritus Q1:llä oli hyvä ja osake täyttää pisteiden perusteella sijoituskriteerit.
 • Affecto ostettiin salkkuun hintaan 3,05. Yhtiö nousi salkkuun vahvan Q1-tuloksen jälkeen. Tulos kääntyi kuuden laskukvartaalin jälkeen selvään nousuun. Affecto on Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun kärkiosake ja näkymät ovat vihdoin parantuneet.
 • Fortum ostettiin salkkuun hintaan 13,28. Fortumin liiketulos kääntyi nousuun yhdeksän laskukvartaalin jälkeen. Sähkön tukkumyyntihinta on kääntynyt nousuun ja markkinatilanne parantunut. Omistusjärjestely Norjassa nostaa tulosta, vahvistaa osingonmaksukykyä ja tuo lisää vakautta tulevaisuudessa Fortumin tuloksentekokykyyn. Russia-segmentissä yhtiö päässyt strategiseen liikevoittotavoitteeseen. Laatupisteet ovat vielä 7, mutta uskomme niiden nousevan tulevina kvartaaleina. Vahva tase ja täyden 10 osinkopisteet (osinkotuotto ja osingon vakaus) tekevät sijoituksesta vakaan pitkässä juoksussa.

Salkunhoidon virheitä

Selkein virhe oli Technopoliksen osakkeiden myynti. Myimme osakkeet 3,05 euron hintaan, koska yhtiön laatupisteet laskivat Q4-raportin jälkeen. Yhtiön kurssi on tällä hetkellä 3,23 ja osakkeesta on saanut 0,12 osingon. Jälkiviisaana voisi todeta, että painoarvoa olisi pitänyt antaa enemmän johdon näkymille, jotka kertoivat taseaseman paranemisesta ja vuokrausasteen noususta. Otamme yhtiön todennäköisesti takaisin salkkuun haavoja nuoleskellen H1:n aikana.

Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä Laatuosake-salkun strategian toimivuuteen. Salkku on tuottanut markkinaindeksiä paremmin, mutta ennen kaikkea riski on ollut selvästi markkinaindeksiä matalampi. Otamme jatkossakin vain vähän omaa näkemystä ja luotamme numeeriseen analyysiin. Tällöin Laatuosake-salkku sisältää aina laatukriteerit täyttäviä osakkeita, joiden näkymät ovat vakaat. Salkun pitäisi siten kestää markkinamyllerrykset markkinaindeksiä paremmin, eikä salkkuun jää mustapekkoja.

Mitä teemme seuraavaksi?

Pyrimme välttämään turhaa kaupankäyntiä, jotta Technopoliksen kaltaiset virheet eivät toistu. Tarkkailemme Technopoliksen pisteiden nousua ja olemme valmiit ottamaan osakkeen takaisin salkkuun. Salkku sisältää tällä hetkellä kaksi osaketta, joiden laatupisteet ovat alle vaaditun 7. Fortumin liiketoiminnan positiivisen kehityksen pitää jatkua, jotta osake pysyy salkussa. Konecranesin laatupisteitä tiputtaa MHPS-yritysjärjestelyn vaikutus tunnuslukuihin. Kannattavuus on parantunut ja johdon mukaan markkinanäkymät ovat vahvistuneet. Lisäksi tarkkailemme Huhtamäen ja Kemiran kehitystä. Huhtamäen kokonaispisteet ovat laskeneet, mutta liiketoimintakehitys on edelleen vakaata. Kemiran Q1 oli heikko, mutta johdon kommenttien perusteella kyseessä oli yksittäistapaus. Odotamme tilanteiden kehittymistä. Tarjolla salkkuun olisi myös uusia osakkeita, joiden laatupisteet ovat nousseet. Esimerkiksi Aspon laatupisteet ovat nousseet yhdeksään ja kokonaispisteet 60 pisteeseen. Yhtiön suoritus Q1:llä oli hyvä ja johdon mukaan yhtiön näkymät ovat paremmat kuin pitkään aikaan.

Salkun sisältö

Näin löydät laatuyhtiöt

Uudessa Osakevalintatyökalussa on lähes kaikki suomalaiset pörssiosakkeet sekä mielenkiintoisimmat ulkomaiset osakkeet.

Olemme rakentaneet Osakevalintatyökalun siten, että käyttäjä löytää eri sijoitustyylien osakkeet, kuten laatuyhtiöt helposti. Työkalusta löytyvät myös sijoittajan tärkeimmät arvostusluvut, joten sijoittaja voi arvioida, paljonko laadusta kannattaa maksaa ja verrata laatuyhtiöiden arvostuslukuja toisiinsa.

 1. Valitse osaketyyppi ”suomalaiset” tai ”kansainväliset”
 2. Klikkaa Sijoitusideoita ja Laatuyhtiöt. Saat valmiin listan TOP 10 laatuyhtiöistä
 3. Tai klikkaa Hae / Lisää hakuvaihtoehtoja ja valitse sijoitustyyliksi ”Laatu”
 4. Voit myös kirjoittaa hakusanaksi ”laatu”, niin työkalu hakee kaikki laatuyhtiöt

 

Timo Heikkilä, Laatuosake-salkun salkunhoitaja

Seuraa Sijoittaja.fi:n salkkua Sharevillessä!Advertisement


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissaSiirry osaketyökaluun!

Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirje

Siirry osaketyökaluun!

Advertisement

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy