Mitkä ovat potentiaaliset kurssiraketit? Katso 8 osakkeen lista!

Iso osa sijoittajista etsii potentiaalisia kurssiraketteja. Yksi tapa etsiä kurssinousijoita on valita osakkeita, joiden nykyinen osakekurssi on alle pitkän aikavälin keskiarvon ja lyhyen tähtäimen trendi on positiivinen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Iso osa sijoittajista etsii potentiaalisia kurssiraketteja. Yksi tapa etsiä kurssinousijoita on valita osakkeita, joiden nykyinen osakekurssi on alle pitkän aikavälin keskiarvon ja lyhyen tähtäimen trendi on positiivinen.

Miten löytää kurssiraketit?

Sijoitustutkimuksessa on löydetty kaksi ilmiötä, joiden perusteella voi osakkeen aiemmasta kurssikehityksestä ennustaa tulevaa tuottoa. Toinen on momentum-ilmiö ja toinen keskiarvohakuisuus.

Momentum-ilmiöllä tarkoitetaan sitä, että lyhyen aikavälin voittajaosakkeilla on tapana nousta myös tulevina kuukausina keskimääräistä enemmän.

Keskiarvohakuisuus tarkoittaa sitä, että osakkeen kurssi hakeutuu kohti keskiarvotrendiä. Tämä johtuu siitä, että markkinat rankaisevat liikaa heikosti kehittyneitä (aliarvostettuja) osakkeita ja palkitsevat liikaa hyvin kehittyneitä (yliarvostettuja). 

Osakevalintatyökalumme pisteyttävät osakkeet kahdeksan eri ominaisuuden perusteella. Yksi pisteytettävä ominaisuus on kurssikehitys, jossa olemme huomioineet nämä kaksi ilmiötä. Korkeat pisteet (skaala 1-10) saaneilla osakkeilla on hyvä momentum ja osakekurssi on alle pitkän aikavälin keskiarvon. Nämä osakkeet ovat siis potentiaalisia kurssiraketteja. Toinen työläämpi vaihtoehto etsiä kurssiraketteja on tutkia osakkeiden kurssikäyriä.

Esimerkiksi Outotec saa kurssikehityksestä työkalussamme täydet 10 pistettä. Outotecin viiden vuoden kurssikäyrä osoittaa, että osake on kaukana kurssihuipuista ja että lyhyen tähtäimen momentum on hyvä.

Mitä muuta huomioida?

Kurssikehitys on vain yksi osa analyysia ennen sijoituspäätöstä. Työkalussamme sen paino kokonaispisteissä on pieni. Sijoittajan kannattaa tutustua yhtiöön ja lukea myös vähintään olennaisimmat kohdat viimeisimmästä osavuosikatsauksesta.

Tarkista ainakin tulostrendi ja osakkeen riski. Mikäli tulostrendi on myös kääntynyt positiiviseen, on kurssikehitys vakaammalla pohjalla. Tämä löytyy työkalustamme kohdasta Tulosmomentti ja odotukset. Toinen tarkastettava kohta on riski. Mikäli riski on korkea eli pisteet matalat (asteikko 1-10), sijoittaja ostaa kurssinousupotentiaalin lisäksi riskiä ja voimakkaaseen kurssivaihteluun pitää varautua.

Kahdeksan potentiaalista kurssirakettia

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
RiverRecyclen osakeanti – kannattavaa taistelua muovijätettä vastaan
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat