Pörssiyhtiöiden onnistujat ja pettymykset

Tuloskausi Suomessa on ylittänyt puolivälin. Listasimme onnistujia ja pettymyksiä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi Suomessa on ylittänyt puolivälin. Listasimme onnistujia ja pettymyksiä.

Tuloskauden yhteenveto

Seurannassamme on yli 100 suomalaista pörssiyhtiötä ja niistä 70 on raportoinut kolmannen kvartaalin tuloksen. Tuloskaudesta on tulossa kaksijakoinen. Laskettaessa kaikkien pörssiyhtiöiden liikevaihdot ja operatiiviset liikevaihdot yhteen:

  • Liikevaihto on jäänyt 165 M€ ennusteista
  • Operatiivinen liikevoitto on ylittänyt ennusteet 177 M€:lla.

Ennusteita parempi yhteenlaskettu liiketulos johtuu Teliasta, UPM-Kymmenestä, Nordeasta ja Nokiasta. Näiden yhteenlaskettu operatiivinen liiketulos on lyönyt ennusteet 257 M€:lla. Nokian tulosta nosti 100 M€:n lisenssitulo Samsungilta. Raportti ei kelvannut sijoittajille, sillä osake on ollut tulosjulkistuksen jälkeen laskussa. Pehmeät näkymät eivät miellytä sijoittajia, vaikka Nokian tulos markkinatilanne huomioiden oli hyvä.

Enemmän pettymyksiä kuin onnistujia

Arvioimme pörssiyhtiöiden suorituksen kvartaalilla kokonaisuutena. Ennusteiden lyöminen tarkoittaa positiivista suoritusta ja ennusteista jääminen tai esimerkiksi näkymien huonontuminen negatiivista suoriutumista.

Seurannassamme olevista pörssiyrityksistä 70 on raportoinut tuloksen ja suoritukset ovat olleet seuraavia:

  • 45,7 %:lla negatiivinen
  • 32,9 %:lla neutraali
  • 21,4 %:lla positiivinen.

Kokonaisuutena kolmas kvartaali on ollut pettymys. Keskimäärin (mediaani) sekä liikevaihdot että liiketulokset ovat jääneet 3 %:ia ennusteista. Kolmannesta kvartaalista on siten tulossa Brexit-äänestyksen jälkeinen välikvartaali. Katseet ovat useilla yhtiöillä jo viimeisessä kvartaalissa ja vuodessa 2017. Yhtiöt pyrkivät loppuvuoden aikana luomaan hyvät lähtökohdat ensi vuodelle, jotta liikevaihdot ja tulokset kääntyisivät nousuun.

Parhaat onnistujat

Parhaiten kolmannella kvartaalilla ovat suoriutuneet UPM-KymmeneNordea, Kesko, Sanoma ja Ahlström.

UPM Kymmenen liikevaihto oli 2 445 M€ (analyytikkojen ennuste 2 465 M€) ja oikaistu liikevoitto 314 M€ (ennuste 262 M€). UPM Paper ENA onnistui erityisen hyvin kausiluonteisesti vahvalla neljänneksellä. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 31 prosenttia ja liiketoiminnan rahavirta nousi ennätyksellisen vahvaan 506 miljoonaan euroon. Kasvuhankkeet saivat vauhtia ja vaikuttivat merkittävästi tulosparannukseen. Sellu- ja tarrainvestointien lisäksi Lappeenrannan biojalostamo ja UPM Changshun erikoispaperikone Kiinassa vaikuttivat positiivisesti tulokseen. UPM on nyt saavuttanut 80 prosenttia 200 miljoonan euron EBITDA-tavoitteesta. Vuoden 2016 viimeisen neljänneksen tuloksen odotetaan olevan kolmatta vuosineljännestä alempi. UPM vihjasi jo houkuttelevasta voitonjaosta.

Suurimmat pettymykset

Pettymyksiä ovat olleet: OutotecGlaston, Affecto, Tikkurila, PKC Group, Fortum, Wärtsilä ja SSH.

Outotecin liikevaihto oli 245,2 M€ (analyytikoiden ennuste 268,8 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 1,6 M€ (ennuste 9,5 M€). Saadut tilaukset kasvoivat hieman vertailukaudesta. Tilauskanta laski vertailukaudesta, mikä oli kuudennestoista perättäinen laskukvartaali. Outotec arvioi mineraalienjalostusteollisuuden markkinoiden asteittain paranevan, kun taas metallienjalostuksen näkymät jatkuvat heikkoina. Ohjausta laskettiin.

Seuraa tuloskautta

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat