Aktian tilikauden 2024 osinko irtosi osakkeesta 4.4.2025. Irtoamisen aiheuttama osinkodippi oli kuitenkin selvästi odotettua rajumpi. Tarjoaako lasku ostopaikan?
Aktia tunnetaan laadusta ja osingosta
Aktia on suomalainen varainhoitaja, pankki ja henkivakuuttaja, joka on luonut vaurautta ja hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Aktia Pankki Oyj toimii kattavasti ympäri Suomen, minkä lisäksi yhtiön palkitun varainhoidon rahastoja myydään kansainvälisesti. Johtavaksi varainhoitajapankiksi tähtäävä Aktia on tunnettu laadukkaana sijoituskohteena, joka jakaa osakkeenomistajilleen kilpailukykyistä osinkoa.
Sijoittajan näkökulmasta Aktian osake erottuu tällä hetkellä edukseen nimenomaan vahvalla osingollaan sekä matalalla riskillään.
Aktian suoritus vuonna 2024 oli hyvä
Vuonna 2024 Aktia toimitti positiivisia osavuosituloksia toisensa perään, vaikka vuoden lopulla laskevat korot alkoivat painaa yhtiön korkokatetta.
Vuoden viimeisellä neljänneksellä Aktian liiketoimintojen tuotot olivat 78,7 milj, euroa (ennuste 75,0 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liiketulos oli 28,3 milj. euroa (ennuste 27,2 milj. euroa). Yhtiön liiketoiminnan tuotot kasvoivat 6 % vertailukaudesta ja korkokate pysyi lähes vertailukauden tasolla. Nettopalkkiotuotot sekä henkivakuutusnetto sen sijaan nousivat viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta.
Neljännen vuosineljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi edellisvuodesta 11 prosenttia. Tuloksen myötä niin vuosineljänneksen kuin koko tilikauden vertailukelpoinen kulu/tuotto-suhde ja vertailukelpoinen oman pääoman tuotto (ROE) ylittävät Aktian voimassa olevat pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet. Katsauskauden kulu/tuotto-suhde 0,63 (0,62) ja ROE 13,1 (13,0) prosenttia. Viimeisellä kvartaalilla Aktian luottotappiot kasvoivat edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä, ensisijaisesti yritysluottokannan arvonalentumisen vuoksi, mikä heijastaa yhtiön mukaan vallitsevaa markkinatilannetta.
Vuodelle 2025 Aktia ohjaa sen vertailukelpoisen liikevoiton olevan alhaisempi kuin vuonna 2024 (124,5 M€). Merkittävin tekijä ohjeistuksen taustalla on alhaisempi korkotaso, jonka takia yhtiö odottaa sen korkokatteen olevan alhaisempi kuin vuonna 2024. Myös liiketoiminnan kulujen odotetaan kasvavan hieman. Sen sijaan nettopalkkiotuottojen odotetaan kasvavan hieman, henkivakuutustoiminnan odotetaan kehittyvän vakaasti ja luottotappioiden odotetaan pysyvän maltillisina.
Aktia jakoi osinkoa odotettua enemmän
Tilikaudelta 2024 Aktian hallitus ehdotti jaettavan 0,82 euroa osinkoa per osake. Osinkoehdotus oli positiivinen yllätys, sillä tuloskauden korvilla analyytikoiden konsensusennuste oli 0,76 euroa. Ehdotus hyväksyttiin Aktian varsinaisessa yhtiökokouksessa 3.4.2025. Osinko jaettiin yhdessä erässä ja se irtosi osakkeesta perjantaina 4.4.2025.
Aktian osinkopolitiikkana on tarjota omistajilleen kilpailukykyistä osinkotuottoa konsernin tuloskehityksen sallimissa rajoissa. Käytännössä yhtiö pyrkii jakamaan tilikauden voitostaan noin 60 prosenttia ulos osinkona. Koska vuosittain jaettava osinko on sidottu yhtiön taloudelliseen kehitykseen eikä Aktia ole linjannut osinkopolitiikassaan tavoittelevansa vuosittain kasvavaa osinkoa, on yhtiön osinkohistoria heilahdellut melko paljon. Osakekurssiinsa nähden Aktia on kuitenkin jakanut varsin vahvaa osinkoa jo vuodesta 2010.

Osinkodippi oli odotettua syvempi
Aktian osinko irtosi perjantaina 4.4. ja aiheutti luonnollisesti niin sanotun osinkodipin. Poikkeuksellista tässä osinkodipissä, oli kuitenkin sen syvyys. Tyypillisesti osingon irtoaminen aiheuttaa osingon suuruisen laskun osakkeen hinnassa, kun osake menettää osinko-oikeuden ja yhtiön arvon katsotaan laskevan osinkopotin verran. Perjantaina Aktian osake kuitenkin avasi 10,08 euron kurssilla — 0,92 euroa matalammalla, kuin edeltävän päivän päätöskurssi (3.4.: 11,0 €).
Syy osinkoa suurempaan kurssilaskuun on todenäköisesti se, että osingon irtoaminen sattui pahimmoilleen samaan saumaan, kuin Trumpin tullipäätökset. Odotettua rajummat päätökset saivat markkinoilla aikaan kaaoksen ja suuret indeksit painuivat vielä syvempään laskuun.
Myös Aktian kohdalla tullipäätöksillä voidaan nähdä negatiivinen vaikutus. Kiristyvä kauppasota heikentää entisestään alavireistä taloustilannetta, mikä voi puolestaan pakottaa keskuspankit laskemaan ohjauskorkojaan odotettua nopeammin. Laskevat korot näkyisivät puolestaan Aktian korkokatteiden ennakoitua nopeampana laskuna, mikä taas vaikuttaisi yhtiön seuraaviin osavuosituloksiin heikentävästi. Pörssipäivän mittaan Aktian osake jatkoikin laskussa, ja päätti kaupankäynnin lopulta 1,67 euroa edellistä päätöskurssia matalammalla 9,33 eurossa.
Alkuviikosta pörssin pysytellessä laskussa myös Aktian osake laski yhdeksän euron tasolle.

Tarjoaako Aktian lasku ostopaikan?
Usein, jos osinkodippi on jaettua osinkoa suurempi, voi sijoittajalle avautua houkutteleva ostopaikka. Osingon jälkeinen kurssilasku johtuu yhtiön nettovarallisuuden laskusta, jonka osingon jakaminen osakkeenomistajille aiheuttaa. Mikäli yhtiön liiketoiminnassa tai näkymissä ei ole tapahtunut muutosta, voidaan osingon ylittävä lasku tulkita markkinoiden ylireagoimisena. Kun tulevaisuuden näkymät ovat ennallaan ja liiketoiminta on kunnossa, tulisi myös osakkeen kiriä osinkodippi umpeen ajan kanssa.
Aktian kohdalla tämä hypoteesi toteutuu osittain. Osake laski osingon irtoamisen myötä enemmän kuin jaettu osinko oli, mutta tapahtuma sattui osumaan samaan aikaan, kun markkinat saivat tiedon tulevaisuuden näkymiin negatiivisesti vaikuttavista tulleista. Osa osingon irtoamisen jälkeistä kurssilaskua voi siis johtua siitä, että markkinat hinnoittelivat Aktian osakkeeseen odotuksia nopeamman korkotason laskun.
Aktian sijoittajalle viimeisen viikon aikana nähty lasku kuitenkin tarjoaa mahdollisuuden lisätä osaketta tai ainakin harkita sitä. Yhtiön tuloksen odotetaan laskevan kuluvalla tilikaudella viime vuodesta, mutta pääsyynä laskuun on korkotason lasku. Yhtiön liiketoiminnassa ei ole tiettävästi mitään rikki ja yhtiön omat näkymät ovat korkokatetta lukuunottamatta aivan hyvät. Aktia operoi vakaalla taseella ja sen vertailukelpoinen oman pääoman tuotto oli vuonna 2024 hyvällä tasolla 15,0 prosenttia. Tilikauden 2025 tulosennusteella ja 7.4. päätöskurssilla laskettuna Aktian osakkeen P/E luku on 7,1.
Myös osinkosijoittajan näkökulmasta Aktian osake on houkutteleva tällä arvostustasolla. Yhtiön tuloksen odotetaan laskevan hieman, mikä näkyisi myös tilikauden osingossa. Tällä hetkellä analyytikot kuitenkin odottavat Aktian tilikauden 2025 osingon olevan 0,81 euroa. Tällä ennustella ja 7.4. päätöskurssilla osake tarjoaa korkeaa 8,9 prosentin osinkotuottoa.
Nykyisessä volatiilissa markkinatilanteessa mahdolliset ostot kannattaa hajauttaa ajallisesti. Suuria nousuralleja tuskin nähdään vielä lähiaikoina, ja osinkodipin kurominen tapahtunee hiljalleen. Hyvä idea voi olla odottaa vielä Aktian ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsaus, jossa saadaan lisää tietoa siitä, miten nykyinen markkinatilanne näkyy yhtiön tuloksessa ja näkymissä. Aktia julkaisee Q1-osavuosikatsauksensa 7.5.2025.
Aktian osake Osaketyökalussa
Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360-palvelun Osaketyökalussa Aktia Pankki saa tällä hetkellä todella vahvat 76 kokonaispistettä. Tämä sijoittaa Aktian koko Työkalun 12. parhaaksi osakkeeksi kokonaispisteillä mitattuna.
Aktian kokonaispisteitä nostaa erityisesti osinkopisteet. Yhtiö saa houkuttelevan osinkotuottoprosenttinsa sekä nousevan osinkohistoriansa johdosta täyden kympin osinkopisteet. Osingon ohella Aktia erottuu edukseen matalalla riskillä, sekä kiitettävillä arvopisteillä. Momentti sen sijaan on heikentynyt keskinkertaiseksi kurssilaskun myötä (momentissa huomioidaan osingon irtoaminen).

Vertaile parhaita osinkoyhtiöitä Osaketyökalussa
Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osioon on kerätty useita valmiita listoja ja mallisalkkuja, ja myös parhaiden osinkoyhtiöiden lista löytyy sivuilta. Klikkaamalla ”Katso lista työkalussa” -painiketta saat kätevästi artikkelin osakkeet tarkasteluun Osaketyökalussa.
