Tekoälyuutiset: GPT-5 – tohtoritason älykkyys vuonna 2026

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

GPT-5:n julkaisuajankohdasta uutta arviota

OpenAI:n teknologiajohtaja Mira Murati arvioi Dartmouth Engineeringin haastattelussaan, että GPT-5 saavuttaa tohtoritason älykkyyden tietyissä tehtävissä vuoden 2025 lopussa tai alkuvuodesta 2026. Murati kuvaili tekoälymallien kehitystä seuraavasti:

  • GPT-3 oli ”taaperon tasoinen älykkyys”
  • GPT-4 on ”älykkään lukiolaisen tasoinen”
  • GPT-5:n odotetaan saavuttavan ”tohtoritason älykkyyden tietyissä tehtävissä”

Murati viittasi GPT-5:n julkaisuun noin ”puolentoista vuoden” kuluttua, mikä viittaa loppuvuoteen 2025 tai alkuvuoteen 2026. Tämä on myöhemmin kuin aiemmat huhut, jotka viittasivat julkaisuun vuoden 2023 lopussa tai kesällä 2024.

Siirtymää GPT-4:stä GPT-5:een verrataan siis ihmisen kasvuun lukiolaisesta yliopistotasolle. Murati täsmensi, että ”tohtoritason” älykkyys pätee vain tiettyihin tehtäviin. Hän myönsi, että vaikka nämä järjestelmät ovat joissain tehtävissä ihmistasolla, monissa muissa ne eivät ole.

Lähde: Yahoo Tech

Toys”R”Us täysin tekoälyllä tehty mainos

Toys ”R” Us on juuri julkistanut maailman ensimmäisen kokonaan tekoälyn luoman brändimainoksen. Mainos luotiin käyttäen OpenAI:n Sora-mallia.

Apple Intelligence ei tule EU:hun vielä tänä vuonna

Bloomberg raportoi, että Apple ei aio julkaista tiettyjä uusia, äskettäin julkaistuja tekoälyteknologioitaan Euroopan unionin markkinoilla sääntelyyn liittyvien huolien vuoksi. Yhtiö ilmoitti perjantaina, että se estää Apple Intelligence -palvelun, iPhone Mirroring -toiminnon ja SharePlay Screen Sharing -ominaisuuden julkaisun EU:ssa tänä vuonna.

Syynä tähän päätökseen on EU:n digitaalisia markkinoita koskeva laki (Digital Markets Act). Applen mukaan laki pakottaisi yhtiön heikentämään tuotteidensa ja palveluidensa turvallisuutta. Tämä päätös vaikuttaa satoihin miljooniin kuluttajiin EU:n alueella.

Apple näyttää olevan huolissaan EU:n pyrkimyksistä säännellä suurten teknologiayritysten toimintaa ja näkee nämä säädökset uhkana tuotteidensa turvallisuudelle ja toiminnallisuudelle.

Anthropiciltä uusi Claude 3.5 Sonnet -malli

Anhropic julkaisi Claude 3.5 Sonnet -mallin, ja se päihittää GPT-4o sekä Claude 3 Opus -mallit osassa benchmark-testejä. Muihin malleihin verrattuna Sonnet on hyvä visuaalisen sisällön prosessoinnissa, matematiikassa, päätttelyssä sekä ohjelmoinnissa.

Claude julkaisi myös web-käyttöliitymäänsä Artifacts-lisäikkunan, joka avautuu keskusteluliittymän viereen ja jossa käyttäjä voi nähdä reaaliaikaisen esikatselun koodista. Muokkaukset näkyvät välittömästi Artifacts-ikkunassa.

Kuvan lähde: HuggingFace (https://huggingface.co/blog/KennyUTC/claude3-5)

Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa

Tekoälyllä tuotetut sijoituspalvelut ovat nostaneet suosiotaan Yhdysvalloissa. Edullisuus ja algoritmiin perustuvan päätöksenteon läpinäkyvyys ovat AI-sijoituspalveluiden valtteja. Palvelut ovat tulossa myös Euroopan markkinoille.

Topias Pätäri ja Sijoittaja.fi keräävät kyselyllä vastauksia suomalaisilta sijoittajilta. Vastausten perusteellä tuotetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kandidaatintutkielma, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat