Nvidian markkina-arvosta hävisi 500 miljardia dollaria kolmessa päivässä

Nvidian ja monen muun suosikkiosakkeen kurssilasku on tullut yllättäen. Lasku on ollut jyrkkä ja nopea. Onko kyseessä korjausliike vai jonkin suuremman alku?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nvidian ja monen muun suosikkiosakkeen kurssilasku on tullut yllättäen. Lasku on ollut jyrkkä ja nopea. Onko kyseessä korjausliike vai jonkin suuremman alku?

Nvidian osakekurssi on laskenut kolme päivää ja markkina-arvosta on hävinnyt hurjat 500 miljardia dollaria. Laskun suuruutta kuvaa se, että se on saman verran kuin Walmartin, JP Morganin tai Visan markkina-arvo. Prosenteissa laskua Nvidialla on huipuista noin 16 prosenttia.

Lasku kiihtyi maanantaina pörssipäivän loppua kohden. Lopulta osake päätyi 6,68 prosentin laskuun.

Alla olevasta Sijoittaja360:n kuvaajasta huomataan, että kolmen päivän lasku näyttää vielä aika vaatimattomalta, kun ottaa huomioon Nvidian osakkeen kurssinousun.

Osake on noussut vuoden 2024 alusta 155 prosenttia ja vuoden 2023 alusta 685 prosenttia.

Nvidian osakekurssi

Jatkuuko Nvidian kurssilasku?

Aiemmin tänä vuonna Nvidialta nähtiin vastaava lasku, mutta se ei ollut yhtä nopea ja pysähtyi 20 prosenttiin. On melko todennäköistä, että myös nyt laskua kertyy 20 prosenttia, mutta laskeeko kurssi vieläkin enemmän.

Tukea voisi hakea teknisestä analyysista. Nvidian osake on jo laskenut alle 20 päivän liukuvan keskiarvon. Seuraava tukitaso on 50 päivän liukuva keskiarvo, joka tällä hetkellä on 101 dollarissa. Tänne Nvidian osakkeella on vielä matkaa 14 prosenttia. Jos osake menee testaamaan 50 päivän liukuvaa keskiarvoa, tulisi Nvidian osakkeelle laskua yhteensä 28 prosenttia.

Tämä ei ole tavaton lasku Nvidialle, sillä osake on historiassa ollut volatiili. Toisaalta yhtiön markkina-arvo ei koskaan ole ollut nykyisillä tasoilla, eikä yhtiö ole kisannut maailman arvokkaimman yhtiön tittelistä. Näiden pitäisi tuoda osakkeeseen vakautta.

Mitään muutosta Nvidian fundamenteissa ei ole tapahtunut. Nvidian kasvunäkymät ovat edelleen erinomaiset. Toki viimeisin kurssinousu on jälleen virittänyt arvostusluvut korkeiksi, eikä Nvidia sovi arvosijoittajalle.

Tiesitkö, että Sijoittaja360:ssa voi helposti tutkia Nvidian arvostuslukuja ja vertailla niitä kilpailijoihin.

Nvidian osake ei ole ainoa laskija

Vertaamalla huomataan, että Nvidia ei ole sektorin ainoa laskija. Markkinaympäristöstä löytyvä alasektoreiden tuottotaulukko kertoo, että puolijohdesektori, johon Nvidiakin kuuluu, on laskenut viikossa jo yli kuusi prosenttia.

Broadcom on ollut yksi sektorin voimakkaimmista laskijoista 15 prosentin laskulla. Tekoälybuumista hyötyneet Super Micro Computer ja Dell Technologies ovat myös tulleet selvästi alas tuoreista huippulukemista.

Markkinoiden suosikkiosakkeiden jyrkät laskut huolestuttavat. Osassa näistä osakkeista trendi on jo katkennut, mikä tarkoittaa, että trendiä seuraavat sijoittajat hylkäävät nämä osakkeet.

Positiivista on, että kehityksestä jääneet osakkeet ovat sen sijaan pitäneet hyvin pintansa. Energia- ja rahoitussektori ovat viikkotuotolla mitattuna parhaita sektoreita.

Kurssinousun laajentuminen tekoälyosakkeiden ulkopuolelle on hyvä asia. Kunhan tekoälyosakkeiden lasku ei tästä enää kiihdy, jolloin pelko tarttuisi laajemmin markkinoihin.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat