Valmet antoi positiivisen tulosvaroituksen

Konepaja Valmet antoi iltapäivästä positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiön osake reagoi todella positiivisesti uutiseen.

Juho Toratti
Juho Toratti

Konepaja Valmet antoi iltapäivästä positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiön osake reagoi todella positiivisesti uutiseen.

Vuoden 2024 tuloksen odotetaan kasvavan viime vuodesta

Valmet antoi tänään torstaina 13.6.2024 positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö nostaa ohjaustaan vertailukelpoisen EBITAn osalta, ja arvioi tuloksen kasvavan edellisvuodesta. Aiemman ohjauksen mukaan Valmet arvoi vertailukelpoisen EBITAn pysyvän samalla tasolla tai kasvavan verrattuna vuoteen 2023 (619 M€).

Liikevaihdon osalta ohjeistus pysyi ennallaan. Valmet odottaa liikevaihdon pysyvän edellisvuoden tasolla (5 532 M€).

Valmet ei avannut kovin tarkasti syitä tulosvaroituksen taustalla, vaan kertoi tulosohjauksen johtuvan ”positiivisestä kehityksestä”. Tähän positiiviseen kehitykseen liittynee kuitenkin yhtiön saama uusi tilaus Ruotsista.

Yhtiö tiedotti uudesta pellettilämpölaitoksen toimituksesta vain päiviä aiemmin

Vain kolme päivää ennen tulosvaroitusta, 10.6.2024 Valmet tiedotti toimittavansa pellettilämpölaitoksen Göteborg Energi Ab:lle. Valmet valittiin julkisessa hankintamenettelyssä 50 megawatin pellettikäyttöisen lämpölaitoksen toimittajaksi. Laitos integroidaan olemassa olevaan kaukolämpölaitokseen, ja sitä operoi Mölndal Energi. Uusi kattilalaitos lisää uusiutuvaa kaukolämpöä Göteborg Energin kaukolämpöverkon eteläisessä osassa sekä optimoi kaukolämmön tuotantoa Mölndalin ja Göteborgin alueella.

Saatu tilaus sisältyy Valmetin toisen vuosineljänneksen saatuihin tilauksiin, mutta yhtiö ei julkistanut tilauksen arvoa. Lämpölaitoksen on määrä käynnistää toimintansa vuoden 2026 lopulla.

Valmetin osake pomppasi hurjalla vauhdilla

Positiivinen tulosvaroitus otettiin todella lämpimästi vastaan markkinoilla. Heti tiedotteen julkaisun jälkeen osakekurssi pomppasi yli 14 prosentin nousuun. Vaihto oli niin suurta, että jopa pörssin automaattinen volatiliteettivahti räpsäytti kaupankäynnin pienelle tauolle. Kaupankäynnin keskeytys kesti vain muutaman minuutin, minkä jälkeen sijoittajat pääsivät jälleen ostamaan. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi kävi jopa 15,5 prosenttia edellispäivän päätöstä korkeammalla.

Valmetin osakekurssi viimeisen kolmen vuoden ajalta.
Kuva: Sijoittaja360

Yhteys tulosvaroituksen ja paria päivää aiemmin julkaistun tilaustiedotteen välillä jäi toistaiseksi vain spekulaation kohteeksi. Markkinoilta Göteborg Energin tekemä tilaus ei tiedotuspäivänä saanut juuri ihmeempää reaktiota – toisin kuin positiivinen tulosvaroitus. Markkinareaktio on kuitenkin ymmärrettävä ja perusteltu. Valmet on kamppaillut viime kvartaaleilla hiipuvan tilauskannan kanssa. Nyt uusia tilauksia on tullut ja tulosohjauksen varmistaminen ’ylälaitaan’ viestii yhtiön liiketoimintanäkymien olevan hieman parempaan päin. Luonnollisesti tämä on lupaava merkki sijoittajalle.

Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan toisen vuosineljänneksen tulosta ja tilauskannan päivitettyä tilannetta. Valmet julkaisee puolivuosikatsauksensa 24.7.2024.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat