Applen osake selvässä nousussa tekoälyn siivittämänä

Applen uusi tekoälystrategia on otettu markkinoille positiivisesti vastaan. Osake on uusissa huipuissa. Analyysissa kerromme, miksi Apple Intelligence on saanut sijoittajat hullaantumaan Applesta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Applen uusi tekoälystrategia on otettu markkinoille positiivisesti vastaan. Osake on uusissa huipuissa. Analyysissa kerromme, miksi Apple Intelligence on saanut sijoittajat hullaantumaan Applesta.

Applen osake* nousi peräti 7,3 %, mikä lisäsi yhtiön markkina-arvoon noin 215 miljardia dollaria. Apple on valtaamassa takaisin suurimman yhdysvaltalaisen yhtiön titteliä Microsoftilta. Nousun taustalla on Applen AI-strategia. Apple on myös yksi tekoälyosakevalinnoistamme. Katso koko lista tästä.

Applen tekoälyjulkistukset

Apple julkaisi kovasti odotetun tekoälystrategiansa Apple Intelligencen maanantaina. Toimitusjohtaja Tim Cook korosti yksityisyyden ja personoinnin tarvetta, ”yli tekoälyn,” aina ”henkilökohtaiseen älykkyyteen” asti. Analyytikot ovat sittemmin antaneet myönteisiä näkemyksiä yhtiön strategiasta yön yli julkaistuissa raporteissa ja tämä on antanut osakkeelle nostetta.

Apple Intelligence mahdollistaa monenlaisia asioita, kun se lanseerataan beta-versiona tänä syksynä. Se voi oikolukea kirjoituksia tai jopa uudelleenkirjoittaa ne ystävällisellä tai ammattimaisella sävyllä. Se voi etsiä iPhonestasi tiettyjä viestejä joltakulta, tiivistää ja litteroida puheluita tai näyttää sinulle tärkeitä ilmoituksia. Se voi jopa käyttää OpenAI:n ChatGPT:tä antaakseen yksityiskohtaisempia vastauksia kuin Siri.

Olennaista Apple Intelligencessä on, että se toimii suoraan laitteessa ja yksityisyyden ehdoilla. Apple Intelligence ei ole valtavasti laskentatehoa vaativa suuri pilvessä toimiva tekoälymalli. Tämä poikkeaa muiden suurten yhtiöiden tekoälystrategiasta ja on jossain määrin negatiivista Nvidialle, joka on erityisesti hyötynyt suurten pilvimallien rakennusvaiheesta.

Apple Intelligence -tekoälyominaisuudet ovat saatavilla vasta syksyllä iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max sekä iPadeille ja Maceille, joissa on M1-sirut tai uudemmat, sekä tuleville tuotteille. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluaa käyttää tekoälyä vanhemmat laitteet, pitää uusia – mukaan lukien kaikki ne iPhonet, jotka ostettiin COVIDin aikana. Useat analyytikot ovat vakuuttuneita Applen super cycle -teesistä, joka voisi johtaa iPhonen liikevaihdon huomattavaan kasvuun tulevina vuosina, kun käyttäjät vaihtavat uusiin tekoälypuhelimiin.

Applen Q2/2024-tulos

Apple* julkisti vahvan tuloksen tilikauden toisella vuosineljännekseltä ylittäen odotukset liikevaihdossa ja osakekohtaisessa tuloksessa.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli 1,53 dollaria, ylittäen analyytikoiden odotuksen 1,50 dollarista. Liikevaihto oli 90,8 miljardia dollaria, kun odotus oli 90,3 miljardia dollaria.

Myynti Suur-Kiinassa, joka on Applen kolmanneksi suurin alue, laski 8 % 16,37 miljardiin dollariin, mikä oli huomattavasti parempi kuin FactSet-analyytikoiden odottama 15,25 miljardin dollarin myynti. Tämä rauhoitti sijoittajien huolia siitä, että Apple olisi menettänyt markkinaosuutta paikallisille kilpailijoille, kuten Huaweille.

Tuoteryhmien vertailu:

  • iPhone: 45,96 miljardia dollaria, laskua 10,5 prosenttia vuoden takaiseen, analyytikoiden ennuste: 46,0 miljardia dollaria
  • Mac: 7,45 miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 6,79 miljardia dollaria
  • iPad: 5,55 miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 5,91 miljardia dollaria
  • Muut tuotteet: 7,91 miljardia miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 8,28 miljardia dollaria
  • Palvelut: 23,89 miljardia miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 23,28 miljardia dollaria
  • Yhtiöllä on yli 1 miljardi maksavaa tilaajaa palveluissaan.

Neljänneksen aikana Apple lanseerasi Apple Vision Pron. Cook kertoi myös uudesta tuotejulkistuksesta joka tapahtuu ensi viikolla. Analyytikot ennustavat Applen julkistavan uuden iPadin, sillä yhtiö ei ole julkaissut uutta mallia 2022 jälkeen. Tämä on myös yksi syy miksi iPadien myynti on takunnut viime aikoina.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoi myös, että Applella on ”suuria julkistuksia ilmoitettavana” tekoälyn näkökulmasta 7.5. tapahtuvassa tuotejulkistustilaisuudessa, sekä kehittäjien konferenssissa kesäkuussa.

Applen tulos visualisoituna

Applen tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Ingishts

Applen ohjeistus

Apple ei antanut virallista ohjeistusta, mutta Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi CNBC:n Steve Kovachille, että kokonaismyynti kasvaisi ”pienillä yksinumeroisilla prosenteilla” kesäkuun neljänneksen aikana.

Applen liikevaihto oli 81,8 miljardia dollaria vuosi sitten kesäkuun neljänneksellä. Analyytikot odottavat 83,23 miljardin dollarin liikevaihtoa, mikä tarkoittaisi noin kahden prosentin kasvua.

Applen talousjohtaja Luca Maestri mainitsi lisäksi, että iPadien myynnin kasvu jatkuu kaksinumeroisena ja palveluliiketoiminan kasvu jatkuu kovalla tahdilla.

Sijoittajan näkökulma

Applen tekoälystrategia on otettu myönteisesti vastaan analyytikkojen ja markkinoiden keskuudessa. Osake on uusissa huipputasoissa.

Apple Intelligencen julkaisu käynnistänee iPhoneissa ja muissa Applen laitteissa supersyklin, joka kasvattaa Applen laitemyyntiä tulevien vuosien aikana.

Olemme pitäneet Applea yhtenä tekoälymegatrendin voittajaosakkeena analyysissämme. Uusi Applen tekoälystrategia vahvistaa tämän.

Applen osake* on ollut nousutrendissä tulosjulkistuksen jälkeen. Tekoälystrategian julkistus antoi selvää nostetta Applen osakkeelle. Nousutrendin voi odottaa jatkuvan, mutta kuten alla oleva kuvaaja näyttää, matkalla on todennäköisesti myös kuoppia. Nykytiedon valossa ne kannattaa käyttää ostopaikkoina.

Applen osinko

Apple ilmoitti 0,25 dollarin osingosta, jossa on 4 prosentin tai yhden sentin kasvu vuoden takaiseen 0,24 dollariin. Osinko maksetaan 16. toukokuuta 2024 osakkeenomistajille, jotka omistavat osaketta viimeistään 13. toukokuuta 2024.

Yhtiön ilmoitus 110 miljardin dollarin osakkeiden takaisinosto-ohjelmasta oli myös positiivinen yllätys markkinoille. Vuosi sitten Apple osti omia osakkeita takaisin noin 90 miljardilla dollarilla.

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.
Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees
51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Sinua voisi kiinnostaa
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat