Analyysi: Keskon tulos heikkeni ennusteita enemmän

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Keskon tulos oli laskussa, ja tulosta rasitti erityisesti heikko rakentamisen markkina. Yhtiö täsmentää vuoden 2024 tulosohjeistusta alaspäin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Keskon tulos oli laskussa, ja tulosta rasitti erityisesti heikko rakentamisen markkina. Yhtiö täsmentää vuoden 2024 tulosohjeistusta alaspäin.

Q1/2024 – Tulos ennusteita matalemmalla tasolla

Keskon liikevaihto oli 2759,5 milj. euroa (ennuste 2763,9 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 99,5 milj. euroa (ennuste 107,1 milj. euroa). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Keskon liikevaihto laski 2,4 % vertailukaudesta. Yhtiön johdon mukaan ensimmäinen vuosineljännes sujui yhtiön odotusten mukaisesti, ja että tulos oli hyvä suoritus haastavassa markkinassa. Vertailukelpoinen liikevoitto laski noin 21 prosenttia vertailukaudesta.  Kulutehokkuus pysyi hyvällä tasolla ja liiketoiminnan rahavirta oli vahva 112,6 miljoona euroa.

Päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi ja liikevoitto oli hyvällä tasolla huolimatta panostuksista hintatasoon. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevoitto laski yhtiön odotusten mukaisesti johtuen rakentamisen heikosta suhdanteesta kaikissa toimintamaissa. Autokaupassa liikevaihto ja tulos olivat yhtiön mukaan ensimmäisellä neljänneksellä hyvällä tasolla.

Kesko täsmentää tulosohjeistustaan vuodelle 2024 ja arvioi nyt vertailukelpoisen liikevoiton olevan välillä 620–700 milj. euroa (aiempi arvio 620–720 milj. euroa). Yhtiön mukaan täsmennys liittyy rakentamisen ennakoitua heikompaan suhdannenäkymään vuonna 2024.

Keskon taloudelliset tavoiteet

Kesko tavoittelee jatkuvasti parempaa sidotun ja oman pääoman tuottoa kasvun, paremman kannattavuuden, synergiahyötyjen ja käyttöpääoman tehostamisen myötä. Kasvun rinnalla yhtiö parantaa edelleen kaiken toimintansa kustannustehokkuutta kilpailukyvyn varmistamiseksi. Keskon keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat:

  • Yli 6,0 % vertailukelpoinen liikevoitto-% (6,0 % vuonna 2023)
  • Yli 14,5 % vertailukelpoisen sidotun pääoman tuotto-% (13,4 % vuonna 2023)
  • Korolliset nettovelat / käyttökate -tunnusluku ilman IFRS 16 -vaikutuksia on enintään 2,5 (0,7 vuonna 2023)

Keskon osinko 2024

Pitkällä aikavälillä Keskon tavoitteena on jakaa tasaisesti kasvavaa osinkoa noin 60-100 % vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta ottaen huomioon yhtiön taloudellinen tilanne ja strategia. 

Vuodelta 2023 Kesko jakaa osinkoa 1,02 euroa osakkeelta. Osinko esitetään maksettavaksi neljässä erässä.

Vuodelta 2022 konserni maksoi osinkoa 1,08 euroa osakkeelta.

Lähde: Kesko

Keskon osake Osaketyökalussa

Tällä hetkellä Kesko Oyj:n osake saa Osaketyökalun pisteytyksessä 70 kokonaispistettä. Osake erottuu edukseen matalalla riskillä sekä kiitettävillä osinkopisteillä. Osaketyökalulla näet tarkemmin Keskon osakkeen tunnusluvut. KV-työkalun avulla voit myös vertailla Keskoa sen ulkoimaisiin kilpailijoihin.

Keskon osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat