Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä

Nordean vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tulos oli vahva ja se ylitti analyytikoiden odotukset.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nordean vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tulos oli vahva ja se ylitti analyytikoiden odotukset.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen tulos

Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 3 085 M€ (ennuste 2 986,9 M€) ja liikevoitto oli 1 763 M€ (ennuste 1 569,9 M€). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Nordean tuotot yhteensä kasvoivat 6 % vuoden takaisesta. Kasvua ajoi korkokate, joka parani 11 %. Nordean nettopalkkiotuotot pysyivät vertailukauden tasolla. Vakuutustoiminnan nettotulos parani 33 prosenttia. Kulut yhteensä vähenivät 9 prosenttia, kun vakausmaksut pienenivät. Kun viranomaismaksuja ei oteta huomioon, kulut kasvoivat 5 prosenttia. Tämä johtui inflaatiosta sekä suunnitelmien mukaisista lisäinvestoinneista riskienhallintaan ja teknologiaan.

Nordean liikevoitto kasvoi 19 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 1,8 miljardia euroa. Tulos oli hyvä kaikilla yhtiön neljällä liiketoiminta-alueella. Ensimmäisen neljänneksen oman pääoman tuotoksi muodostui 18,1 prosenttia (Q1/2023: 17,1 %). Myös osakekohtainen tulos parani 0,31 eurosta 0,38 euroon.

Ensimmäisellä neljänneksellä luottotappioiden ja muiden vastaavien erien nettomäärä oli 33 miljoonaa euroa (4 korkopistettä). Määrä oli Nordean mukaan vähäinen haastava taloudellinen toimintaympäristö huomioon ottaen. Yhtiö piti luottotappiovarausten tasot ja kattamisasteen, sekä johdon harkintaan perustuvan luottotappiovarauspuskuri ennallaan. Yhtiön ydinvakavaraisuussuhde oli 17,2 prosenttia, eli se ylitti vähimmäisvaatimuksen 5,1 prosenttiyksiköllä. 

Ohjaus vuodelle 2024 ennallaan. Nordea on ohjannut sen oman pääoman tuoton olevan vuonna 2024 yli 15 prosenttia, minkä lisäksi yhtiö tavoittelee yhtä vahvaa kannattavuutta myös vuonna 2025.

Keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet

Kuten sanottu, myös keskipitkän aikavälin tavoitteet pidettiin ennallaan. Nordean taloudellinen tavoite vuodelle 2025 on yli 15 prosentin oman pääoman tuotto.

Tavoitetta tukevat 44–46 prosentin kulu/tuotto-suhde, noin 10 korkopisteen vuotuinen luottotappiotaso sekä Nordean pitkäaikaisten pääomatavoitteiden ja osingonmaksuperiaatteiden jatkaminen.

Nordean osinko 2024

Nordean tavoitteena on maksaa 60–70 prosenttia tilikauden tuloksesta osakkeenomistajille osinkona, minkä lisäksi yhtiö käyttää omien osakkeiden takaisinostoja ylimääräisen pääoman jakamiseen osakkeenomistajille.

Vahvan taloudellisen aseman ja koko vuoden tuloksen perusteella Nordean hallitus ehdotti tilikaudelta 2023 maksettavaksi 0,92 euroa osinkoa per osake. Nordean 21. maaliskuuta pidetty varsinainen yhtiökokous hyväksyi osingon. Osinkoa maksettiin 15 prosenttia enemmän kuin edelliseltä tilikaudelta.

Tilikaudelta 2022 maksettiin osinkoa 0,80 euroa osakkeelta. Kyseinen osinko kasvoi 16 % edellisestä vuodesta.

Vuonna 2022 Nordea jakoi osinkoa 0,69 euroa osakkeelta. Nordealla on tasaisesti kasvanut osinkohistoria vuoteen 2020 saakka, jolloin koronakriisin keskellä Nordea noudatti viranomaisten suosituksena asettamaa osingonjakokieltoa, eikä jakanut vuoden 2019 osinkoa. Vuonna 2021 pankki maksoi vuosilta 2019 ja 2020 yhteensä kertynyttä osinkoa 0,79 euroa osakkeelta. Nordea on vahva osinkoyhtiö, ja sen takia se valittiin Suomen parhaiden osinko-osakkeiden listalle viimeisimmässä päivityksessä.

Nordea osake: Nordean osinkohistoria vuosilta 2017-2023

Nordean osakekurssi ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Viime vuoden kesäkuun alusta lähtien Nordean osakekurssi palasi nousevaan trendiin, jossa se jatkoi vuoden loppuun ja vielä kuluvan vuoden 2024 puolelle. Vaisu Q4-tulos sai kuitenkin Nordean kurssin jyrkään laskuun. Vaikka osake lähti uudestaan nousuun helmi-maaliskuun aikana, katkesi nousukurssi osingon irtoamiseen 22.3.2024.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Vertaile Nordean osaketta sen kansainvälisiin kilpailijoihin

Kokonaispisteiltään (73) Nordea Bank Oyj:n osake on Osaketyökalun paremmalla puoliskolla. Nordea saa keskimääräistä paremmat pisteet matalariskisyydestä, osingosta, laadusta sekä arvosta. Vertaile Nordeaa sen eurooppalaisiin kilpailijoihin Kansainvälisten osakkeiden työkalussa.Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat