Osakemarkkinoilla näkyvissä ensimmäisiä merkkejä suuren rotaation vaikutuksista

Markkinatilanne on viimeisen kuukauden aikana muuttunut. Näkyvissä on jo pientä värähtelyä ennen myrskyä. Mistä rotaatiossa on kyse ja miten se vaikuttaa osakemarkkinoihin?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinatilanne on viimeisen kuukauden aikana muuttunut. Näkyvissä on jo pientä värähtelyä ennen myrskyä. Mistä rotaatiossa on kyse ja miten se vaikuttaa osakemarkkinoihin?

Korot nousussa

Korot näkivät huipputasonsa lokakuussa 2023. Tämän jälkeen lasku oli voimakasta ja korkojen pohjakosketus koettiin joulu-tammikuun vaihteessa.

Vuonna 2024 korot ovat hiljalleen hiippailleet ylös päin ja sillä on alkanut olla vaikutuksensa markkinoihin.

Esimakua osakemarkkinoiden rotaatiosta

Sijoittajat muistavat, mitä tapahtui vuonna 2022, kun korot lähtivät voimakkaaseen nousuun. Kasvuosakkeet teknologiaosakkeet etunenässä lähtivät jyrkkään laskuun. Monet suosikkiosakkeet, kuten Tesla, Netflix, Nvidia, Meta Platforms laskivat 70 prosenttia tai enemmän.

Samaan aikaan monet sykliset osakkeet, kuten energiasektorin osakkeet pärjäsivät hyvin. Esimerkiksi öljyjätti Exxon nousi 70 prosenttia vuonna 2022.

Vuonna 2023 korkojen nousu stabiloitui ja sijoittajat palasivat takaisin teknologiaosakkeisiin. Nasdaq-indeksi nousi yli 50 prosenttia.

Monet teknologiaosakkeet ja kasvuosakkeet ovat pärjänneet hyvin myös vuonna 2024. Viime aikojen korkojen nousu ja etenkin keskuspankkien koronlaskuodotusten alentuminen on saanut markkinoiden ison rotaatiopyörän liikahtamaan.

Voimistuuko rotaatio, riippuu täysin siitä, mihin suuntaan korot jatkavat. Jos suunta on ylös päin ja kiihtyvänä, rotaatio ottaa vauhtia. Jos korot stabiloituvat tai kääntyvät takaisin laskuun, rotaatio vaimenee.

Mitä rotaatio käytännössä tarkoittaa ja miksi sijoittajan on oltava siitä tietoinen?

Käytännössä rotaatio tarkoittaa sitä, että markkinoilla on tietyt suosikki sijoituskohteet, joita sijoittajat suosivat. Kun markkinatilanne muuttuu, sijoittajat suosivat eri sijoituskohteita ja varoja siirretään entisistä suosikeista uusiin suosikkeihin. Tällöin on kyse rotaatiosta.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat