Metan tulos yllätti markkinat – osake yli 15 prosentin nousun

Metan tulos oli jälleen kerran erinomainen. Kurssi nousi yli 15 prosenttia jälkipörssissä. Meta alkaa maksaa myös osinkoa ensimmäistä kertaa.

Sijoittaja
Sijoittaja

Metan tulos oli jälleen kerran erinomainen. Kurssi nousi yli 15 prosenttia jälkipörssissä. Meta alkaa maksaa myös osinkoa ensimmäistä kertaa.

Metan osake nousi odotettua paremman tuloksen ja ensimmäisen osingonmaksun ansiosta.

Meta Platforms, entinen Facebook, raportoi erinomaisen tuloksen vuoden 2023 viimeiseltä neljännekseltä ja koko vuodelta. Yhtiö ilmoitti myös aloittavansa osingonmaksun. Metan liikevaihto ja osakekohtainen tulos olivat selvästi analyytikoiden ennusteita korkeammat, ja yhtiön käyttäjämäärät ja mainoshinnat kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna.

Myynti neljännellä neljänneksellä hyppäsi 25 % edellisvuodesta, kun taas kustannukset ja kulut vähenivät 8 % edellisvuodesta 23,73 miljardiin dollariin.

Meta jatkaa panostamistaan tekoälyyn ja metaverseen, jotka ovat yhtiön pitkän aikavälin visioita.

Metan tulos lukuina

 • Liikevaihto: 40,11 miljardia dollaria, analyytikoiden konsensusennuste 39,18 miljardia dollaria, kasvua 25 % vuodentakaiseen verrattuna
 • Osakekohtainen tulos: 5,33 dollaria, analyytikoiden konsensusennuste 4,96 dollaria, kasvua 203 % vuodentakaiseen verrattuna
 • Päivittäiset aktiiviset käyttäjät (DAU): 2,11 miljardia, analyytikoiden konsensusennuste 2,08 miljardia, kasvua 6 % vuodentakaiseen verrattuna
 • Kuukausittaiset aktiiviset käyttäjät (MAU): 3,07 miljardia, analyytikoiden konsensusennuste 3,06 miljardia kasvua, 3 % vuodentakaiseen verrattuna
 • Keskimääräinen liikevaihto käyttäjää kohti (ARPU): 13,05 dollaria, analyytikoiden konsensusennuste 12,81 dollaia kasvua, 18 % vuodentakaiseen verrattuna
 • Osinko: 0,50 dollaria osakkeelta neljännesvuosittain, ensimmäinen osinko maksetaan maaliskuussa 2024

Liikevaihto kasvoi 25 % edellisvuodesta 32,2 miljardista dollarista 40,1 miljardiin dollariin, mikä oli nopein kasvuvauhti verrattuna mihinkään jaksoon vuoden 2021 puolivälin jälkeen.

Yhtiön liikevoittomarginaali yli kaksinkertaistui edellisvuodesta 41 prosenttiin, mikä osoittaa, että yhtiön kustannussäästötoimet ovat parantaneet kannattavuutta.

Nettotulos kolminkertaistui 14 miljardiin dollariin eli 5,33 dollariin osakkeelta 4,65 miljardista dollarista eli 1,76 dollarista osakkeelta edellisvuodesta.

Metan ohjeistus

Meta antoi ohjeistuksen vuoden 2024 ensimmäiselle neljännekselle ja koko vuodelle. Yhtiö odottaa liikevaihdon olevan 36–39 miljardia dollaria Q1:llä ja 155–165 miljardia dollaria koko vuonna. Analyytikot ennustivat Q1:lle 37,9 miljardia ja koko vuodelle 159,6 miljardia dollaria liikevaihtoa.

Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kommentoi tulosta seuraavasti:

”Olemme erittäin tyytyväisiä vuoden 2023 tulokseemme ja yhteisömme ja liiketoimintamme kasvuun. Olemme myös iloisia voidessamme jakaa osan menestyksestämme osakkeenomistajillemme aloittamalla osingonmaksun. Jatkamme investointejamme tekoälyyn ja metaverseen, jotka ovat tulevaisuuden sosiaalisen teknologian kärjessä.”

Meta kertoi, että sen Reality Labs -yksikön myynti ylitti miljardin dollarin rajan ensimmäisellä neljänneksellä ja kirjasi 4,65 miljardin dollarin tappiot.

Metan strategia ja näkymät

Meta on maailman suurin sosiaalisen median yhtiö, joka omistaa Facebookin, Instagramin, WhatsAppin, Messengerin ja Oculusin. Yhtiö on muuttanut nimensä Facebookista Meta Platformiksi lokakuussa 2021, mikä heijastaa yhtiön halua luoda ja johtaa metaversumia, joka on virtuaalinen ympäristö, jossa ihmiset voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa ja digitaalisen sisällön kanssa.

Meta on julkaissut useita uusia tuotteita ja palveluita, jotka hyödyntävät tekoälyä, kuten Quest 3 -virtuaalitodellisuuslaitteen.

Meta on kasvanut vahvasti digitaalisen mainonnan markkinalla, joka on yhtiön tärkein tulonlähde. Meta hyötyy laajasta ja sitoutuneesta käyttäjäkunnastaan, joka kattaa lähes puolet maailman väestöstä. Meta on myös parantanut mainostensa laatua ja tehokkuutta, mikä on nostanut mainosten hintoja ja liikevaihtoa käyttäjää kohti. Meta on kuitenkin kohdannut myös haasteita mainosmarkkinalla, kuten kilpailun kiristymisen, sääntelyn tiukentumisen ja Applen iOS-päivityksen, joka vaikeuttaa käyttäjien seurantaa ja kohdentamista.

Meta on yksi maailman arvokkaimmista ja innovatiivisimmista yhtiöistä, joka on johtavassa asemassa sosiaalisen median ja metaversumin markkinoilla.

Metan Q4-2023 tulos visualisoituna

Metan Q4 tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Metan kurssi

Metan kurssi on noussut vuoden alusta jo 14 prosenttia. Vuoden takaiseen kurssiin verrattuna meta on puolestaan yli 110 prosenttia korkeammalla. Jälkipörssissä osake nousi vielä 15 % vahvan tuloksen jälkeen.

eToron kurssi

¨Kuva: eToro & Tradingview

Voit sijoittaa parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti ja matalilla kuluilla

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Esimerkiksi Metan osaketta voit ostaa maksutta.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkueToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 77 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen.  Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille. Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.
Sinua voisi kiinnostaa
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
NoHon Sveitsin yritysosto osui kultasuoneen – analyysi
Sijoittajan valinnat