Analyysi: Nokialta kohtuullinen tulos, mutta liikevaihto painui yli odotusten

Nokian liikevaihto painui odotuksia enemmän vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä, mutta tulos ylitti analyytikoiden ennusteet. Vuonna 2024 yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton kohenevan, tai olevan samalla tasolla kuin vuonna 2023.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Nokian liikevaihto painui odotuksia enemmän vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä, mutta tulos ylitti analyytikoiden ennusteet. Vuonna 2024 yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton kohenevan, tai olevan samalla tasolla kuin vuonna 2023.

Nokian Q4/2023 – vertailukelpoinen liikevoitto ennakoitua parempi

Nokian liikevaihto oli 5 707 M€ (analyytikoiden ennuste 6 248 M€) ja vertailukelpoien liikevoitto 846 M€ (ennuste 743,8 M€). Nokia antoi tulosvaroituksen ennakkoon. Vuoden viimeisellä neljänneksellä Nokian raportoitu liikevaihto laski 23 % vertailukaudesta. Yhtiön mukaan liikevaihdon laskun taustalla on makrotaloudellinen epävarmuus, joka jarrutti edelleen operaattoreiden investointeja. Vertailukelpoinen liikevoitto laski 27 % vertailukaudesta.

Yhtiön mukaan myönteistä tosin on, että bruttomarginaali parani useissa liiketoiminnoissa, mikä yhdessä jatkuneen kulukurin kanssa johti 14,8 %:n vertailukelpoiseen liikevoittomarginaalin. Tämän lisäksi tilauskertymä parani yhtiön mukaan huomattavasti viimeisellä neljänneksellä erityisesti Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä. Yhtiön mukaan yksi vuosineljänneksen parhaista saavutuksista oli 1,7 miljardin euron vapaa kassavirta.

Yhtiön nettokassa vuoden lopussa oli 4,3 miljardia euroa. Tavoitetta vahvemman nettokassan myötä hallitus käynnistää uuden osakkeiden takaisinosto-ohjelman, jonka arvo on 600 miljoonaa euroa. Yhtiön hallitus ehdottaa 0,13 euron osakekohtaista osinkoa jaettavaksi tilikaudelta 2023. Vuodelle 2024 yhtiö odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan välillä 2,3–2,9 miljardia euroa ja vapaan kassavirran olevan 30–60 % vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Nokian tavoitteet vuoteen 2026 asti

Nokia laski 12.12.2023 vuoteen 2026 ulottuvaa tavoitettaan vertailukelpoisen liikevoittoprosentin osalta. Uusi tavoite on vähintään 13 % aiemman tavoitteen ollessa vähintään 14 %. Nokian mukaan aiempi tavoite on mahdollista saavuttaa, mutta yhtiö päätyi aiempaa varovaisempaan arvioon Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän tämänhetkisen markkinatilanteen vuoksi.

Nokian tavoitteet ovat:

  • Liikevaihto: Markkinoita nopeampi kasvu
  • Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti: Vähintään 13 %
  • Vapaa kassavirta: 55%-85% vertailukelpoisesta liikevoitosta

Nokia osake

Nokian osake oli koko vuoden 2023 laskutrendissä. Alamäki sai syksyllä 2023 lisää vauhtia, kun huhut menetetystä AT&T:n laitetoimitussopimuksesta vahvistuivat. Nokian osake laski kahdessa päivässä noin 15 prosenttia. Vuoden viimeisenä pörssipäivänä Nokia antoi tulosvaroituksen. Alkuvuodesta 2024 Nokian osake on pyörinyt 3,00 euron päällä.

Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma

Vuosi 2023 oli Nokialle haastava, kun maailmantalouden epävarmuuden ja kohonneiden rahoituskustannusten vuoksi yhtiön asiakkaat jarruttivat investointejaan ja purkivat varastojaan. Heikkoon vuoteen mahtuu myös tappio Ericssonille AT&T-asiakkuudessa ja tulosvaroitus vuoden viimeisenä pörssipäivänä.

Viimeisellä neljänneksellä Nokia kuitenkin sai vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin kasvuun, mikä lopulta johti koko vuoden 2023 osalta 10,7 %:n vertailukelpoiseen liikevoittomarginaalin. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark pitää tätä kohtuullisena tuloksena toimintaympäristön haasteet huomioiden.

Nokia odottaa edellisvuoden toimintaympäristön haasteiden jatkuvan vielä alkaneen vuoden ensimmäisellä puoliskolla, erityisesti vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Yhtiö kuitenkin näkee Verkkoinfrastruktuurin vahvistuneen tilauskertymän signaloivan tämän liiketoimintaryhmän liikevaihdon merkittävää kasvua vuoden 2024 jälkimmäiselle puoliskolle. Tosin myös vuoden 2023 toisen vuosipuoliskon vertailuluvut ovat heikot, joten kasvua odotetaankin syntyvän. Matkapuhelinverkkojen liikevaihdon kehityksen vuonna 2024 odotetaan pysyvän haastavana. Bruttomarginaalin odotetaan toisaalta paranevan entisestään.

Nokian osake on painunut jo näennäisen houkuttelevalle tasolle. Osakkeen P/E-luku vuoden 2024 ennustetulla EPSillä on noin 9,8. Kohtuullisen hyvän liikevoittomarginaalin säilyttäminen on positiivinen merkki. Liikevaihdon kehityksen osalta ainakin vuoden 2024 alkupuolisko vaikuttaa vielä takkuiselta. Ohjauksen perusteella tuloskasvua vuodelta 2024 ei ole tulossa. Osakkeeseen liittyy edelleen riskejä, ja osakkeen osto edellyttää sitä, että luottaa Lundmarkin antamiin näkymiin vuodelle 2024 ja sen jälkeen.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat