10 globaalia laatuyhtiötä – vaanivaa tuottopotentiaalia

Laatuyhtiöt ovat vakavaraisia ja rauhallisia yhtiöitä. Vakaiden yhtiöiden tuottokehitys historiallisesti on ollut hyvää.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Laatuyhtiöt ovat vakavaraisia ja rauhallisia yhtiöitä. Vakaiden yhtiöiden tuottokehitys historiallisesti on ollut hyvää.

Mikä on laatuyhtiö?

Laatuyhtiöitä ovat yhtiöt, joilla on korkea kannattavuus, vakaa kasvava tulos ja alhainen velkaantuneisuus. Pääperiaatteena laatuyhtiöiden valinnassa on poimia yhtiöitä, jotka ovat osoittaneet liiketoimintansa vakauden eri suhdannetilanteissa. Tärkein ei-numeerinen tekijä on vahva kilpailuetu. Laatuyhtiöiden joukosta löytyy globaaleja suuryrityksiä, jotka ovat kilpailuedun ansiosta nousseet suuriksi. Suuryrityksen etu on vielä vahva markkina-asema, jota yhtiö voi käyttää hyödyksi kilpailutilanteen kiristyessä.

Yksinkertaisin tapa etsiä laatuyhtiöitä on screenata yhtiöitä taloudellisten tunnuslukujen perusteella. Laatuyhtiöiden joukon löytää tarkastelemalla liikevoitto-%:n ja ROE:n kehitystä yli suhdannesyklin. Vähäinen kannattavuuden vaihtelu on laadun merkki. Kun mukaan otetaan nouseva operatiivinen tulos ja vakavarainen tase (esim. alhainen gearing-%), ovat laatuyhtiöt selvillä.

Esimerkki

Alla on laatuyhtiö KONEen ja heikkolaatuisemman Outokummun tunnuslukuja. KONE on viimeisen 10 vuoden aikana parantanut tasaisesti kannattavuutta ja tulosta. Liikevoitto-% on pysynyt korkealla myös finanssikriisin ja Euroopan velkakriisin aikoihin. Kannattavuuden vaihtelu on myös ollut vähäistä. Outokumpu sen sijaan on ollut viimeiset 8 vuotta tappiolla. Kannattavuus on lisäksi vaihdellut voimakkaasti.

Kone ja Outokumpu

Laatuyhtiöihin sijoittamalla korkeaa tuottoa

Laatusijoittamisella on historian valossa pystynyt eri sijoitusstrategioista tekemään pitkällä aikavälillä parhaimman tuoton. On tietysti ollut hetkiä, jolloin laatusijoittaminen on tuottanut heikommin kuin muut strategiat, mutta aina lopussa laatusijoittaminen on kukistanut muut strategiat ja noussut pinnalle.

Alla olevassa kuvaajassa on eri sijoitusstrategioilla muodostettujen indeksien tuottoja suhteessa markkinaindeksiin (1 =  markkinaindeksi). Viimeisen 10 vuoden aikana laatuyhtiöt ovat tuottaneet selvästi markkinaindeksiä paremmin. Strategioista ainoastaan arvo-yhtiöihin sijoittamalla on hävinnyt markkinaindeksille.

Toinen tärkeä tekijä on, että laatuyhtiöiden riski on markkinariskiä alempi. Laatuyhtiöindeksin tuoton heilahtelu eli volatiliteetti on ollut historiassa markkinaindeksiä alempi. Senkin tietää jo käytännössä, kun tarkkailee KONEen ja Outokummun kurssiliikkeitä.

20160602-markkinakatsaus-msci-10v

Miten sijoittaja löytää laatuyhtiöt?

Laatuyhtiöitä voi etsiä itse pitämällä tunnuslukuseurantaa tai hyödyntämällä tunnuslukutaulukkoja. Tämä on aikaa vievää puuhaa.

Helppo tapa on hyödyntää Suomalaisten osakkeiden valintatyökalua, jonka avulla laatuyhtiöt voi rajata suoraan työkalusta.

Kolmas tapa on hyödyntää laatuyhtiöihin sijoittavia ETF-rahastoja. Sijoittaja voi katsoa, mitä laatuyhtiöitä kyseiset ETF:t sisältävät ja ostaa samoja yhtiöitä omaan salkkuun. ETF-valintatyökalusta löytyy valmis lista laatuyhtiöihin sijoittavista ETF-rahastoista.

Sijoittajan kannattaa muistaa, että markkinaympäristöt ja yhtiöt muuttuvat. Yhtiö voi menettää kilpailuetunsa, jolloin laatustatus katoaa. Näin on esimerkiksi käynyt Outotecille. Tästä syystä laatuyhtiöiden listaa on päivitettävä vähintään kerran vuodessa.

Maailmanlaajuisesti kymmenen vakaaksi laatuyhtiöksi tunnettua yritystä

Alla oleva TOP-10-lista on poimittu globaaleihin osakkeisiin sijoittavasta tehokkaasta ETF:stä. Kyseessä on iSharesin ETF, jonka kokonaiskulusuhde on huokea eli 0,3 % p.a. Kokoa ETF:llä on noin 208 miljoonaa euroa ja keskimääräinen päivävaihto noin 200 tuhatta euroa, eli likviditeettiäkin löytyy.

1. Apple

Apple on teknologiayhtiö, joka tunnetaan omenalogostaan ja Mac-merkkisistä tietokoneistaan. Muita merkittäviä tuotteita Applella on mm. iPhone, iPod, iPad, Apple TV ja iWatch. Applen liikevaihto on kasvanut merkittävästi: vuonna 2009 liikevaihto oli noin 43 miljardia dollaria, kun liikevaihto vuonna 2015 oli jo lähes 234 miljardia dollaria. Käteistä ja käteiseen verrattavia varoja oli tilikauden 2015 lopussa yli 21 miljardia dollaria.

2. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson valmistaa muunmuassa terveydenhuoltotuotteita ja -palveluita. Yrityksen tunnettuja tuotemerkkejä ovat Nicorette, Listerine, Imodium, Microlax, Pepcid ja o.b.-tamponit. Yhtä vakuuttavaa kasvutarinaa Johnson & Johnson ei ole valmistanut, mutta liikevaihto on pysynyt tasaisena riippumatta siitä, missä kohtaa talouden sykliä mennään. Vertailun vuoksi liikevaihto vuosina 2008, 2009 ja 2010 olivat seuraavanlaiset: 64, 62 ja 62 miljardia dollaria.

3. Microsoft Corp.

Microsoftin lippulaivatuotteena on useimpien käyttämä Microsoft Windows. Jokainen tietokone vaatii käyttöjärjestelmän toimiakseen ja vahvaa markkinajohtajan asemaa pitävä Microsoft kykenee laskuttamaan tietokoneen käyttöjärjestelmien myynnistä useaa kanavaa pitkin.

4. Exxon Mobil Corp

ExxonMobil on liikevaihdoltaan merkittävän suuri yhtiö: liikevaihto huippuvuonna 2011 oli jopa 433,5 miljardia dollaria. Vuonna 2015 liikevaihto oli laskenut 219,9 miljardiin dollariin, johtuen öljyn hinnan dramaattisesta laskusta. Yritys on viime vuosien aikana joutunut ottamaan hieman velkaa. Velan määrä on silti äärimmäisen vähäistä ja osingonmaksukyky on säilynyt vuodesta toiseen. Huhupuhe kertoo, että menneinä vuosina ExxonMobilin omistamista Esso-huoltoasemista sai lyömättömiä vinkkejä ja totuuksia kaikkeen mahdolliseen liittyen.

5. Roche Holding Par AG

Roche Holding on emoyhtiö sveitsiläiselle Hoffmann-La Roche -terveydenhoitoalan yritykselle. Lääkkeisiin ja terveydenhuoltoon keskittyvällä yrityksellä on lukuisia tuotemerkkejä moneen tautiin. Terveydenhuolto on siinä mielessä vakaa sektori, että tuotteille riittää vakaata kysyntää.

6. Berkshire Hathaway Inc Class B

Berkshire Hathaway on tunnettu siitä, että sen nokkamiehinä häärii ehkäpä maailman kuuluisin sijoittajaparivaljakko: Warren Buffett ja Charles Munger. Yrityksenä Berkshire Hathaway on sijoitusyhtiö, joka omistaa vähän kaikkea vähän kaikkialta.

7. PepsiCo Inc.

PepsiCo on Coca-Cola Companyn tärkein kilpailija. PepsiCo valmistaa virvoitusjuomia, pikkupurtavaa ja muita elintarvikkeita. Kasvavaa osinkoa maksava PepsiCo on kasvattanut myyntiänsä, eikä myynnin odoteta laskevan tulevaisuudessa.

8. Novo Nordisk Class B

Tanskalainen lääketeollisuusyritys Novo Nordisk tunnetaan parhaiten kansantauti diabeteksen hoitoon suunnatuista lääkkeistä. Novo Nordisk on onnistunut yli kolminkertaistamaan liiketuloksensa (EBIT) kuuden vuoden aikana.

9. Starbucks Corp

Kahveistaan tunnettu Starbucks on onnistunut myymään (yrityksen kannalta) hyväkatteisia kahvijuomia kuluttajille. Starbucksin markkina-arvo on liki kahdeksankertaistunut edellisen seitsemän vuoden aikana, joten aikaisin liikkeellä ollut sijoittaja on voinut tehdä hyvän tilin Starbucksin osakkeesta. Osinkoa Starbucks on alkanut maksamaan vasta vuonna 2009.

10. Visa Inc Class A

Maksuvälineistään tuttu Visa lienee lähes kaikille suomalaisille tuttu. Visa on onnistunut parantamaan toimintansa kannattavuutta vuodesta toiseen.

Laadun tarkkailua markkinakatsauksessamme

Ylläpidämme kuukausittain päivittyvää markkinakatsausta, josta löytää kaiken olennaisen tiedon sijoituspäätösten tueksi. Katsauksesta löytyy mm. suomalaisten laatuosakkeiden TOP 5 -lista. Seuraamme katsauksesa myös eri strategioiden toimivuutta. Katsauksesta löytyvät strategioiden tuottokuvaajat.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
Sammolta ostotarjous Topdanmarkista
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat