USA:laisten pörssiyhtiöiden tulokset palasivat kasvuun Q3:lla

Vuoden kolmannen neljänneksen tuloskausi alkaa tulla päätökseen. Tulostaantuma USA:ssa on päättynyt. S&P 500 -indeksin yhtiöt raportoivat yli neljän prosentin tuloskasvua Q3:lla.

Juho Toratti
Juho Toratti

Vuoden kolmannen neljänneksen tuloskausi alkaa tulla päätökseen. Tulostaantuma USA:ssa on päättynyt. S&P 500 -indeksin yhtiöt raportoivat yli neljän prosentin tuloskasvua Q3:lla.

Kolmannen neljänneksen tuloskausi tulossa päätökseen

Vuoden 2023 kolmannen neljänneksen tuloskausi päättyi Helsingin pörssissä jo hetki sitten, ja Yhdysvalloissakin ollaan viime metreillä. Nyt kun yli 94 prosenttia S&P 500 -indeksin yhtiöistä on raportoinut toteutuneet Q3-tuloksensa, on hyvä aika tarkastella miltä tuloskausi Yhdysvalloissa näytti.

Tuloskasvun osalta vuosineljännes yllätti positiivisesti

Factsetin keräämän datan perusteella vuoden kolmannella neljänneksellä 82 prosenttia S&P 500-indeksin yhtiöistä ylitti analyytikoiden tulosennusteet. Positiivisten EPS-yllätysten määrä on tällä hetkellä sekä viiden että kymmenen vuoden keskiarvoja korkeampi (5v.-keskiarvo: 77 %, 10v.-keskiarvo 74 %). Mikäli yllätysten määrä ei tästä enää laske, on toteutunut luku korkein sitten vuoden 2021 kolmannen kvartaalin (82 %). Keskimääräinen positiivisen tulosyllätyksen suuruus puolestaan jäi viiden vuoden keskiarvosta (8,5 %), kun toistaiseksi EPS-ennusteet ylittäneet yhtiöt ovat raportoineet keskimäärin 7,1 prosentin ylityksen. Tämä kuitenkin riittää selättämään kymmenen vuoden keskiarvon 6,6 prosenttia.

Toistaiseksi tuloksensa raportoineiden yhtiöiden lukujen perusteella S&P 500:n tuloskasvuksi näyttäisi muodostuvan 4,3 prosenttia. Mikäli tämä kasvu toteutuu, on kyseessä indeksin ensimmäinen positiivisen tuloskasvun kvartaali sitten viime vuoden kolmannen neljänneksen.

Indeksin yhdestätoista osakesektorista kahdeksan kasvatti tulostaan päättyneellä kolmannella neljänneksellä. Parhaiten pärjäsivät viestintäpalvelu-, kulutushyödyke- ja finanssisektori. Heikoimmin neljänneksellä suoriutuivat energia-, materiaali- ja terveydenhuoltosektori, joissa tuloskasvu ei yltänyt vertailukauden tasolle.

Lähde: Factset

Liikevaihdon kasvu jäi pidemmän aikavälin keskiarvoista

Siinä missä tuloskasvu pääsi yllättämään positiivisesti, ei liikevaihdon kasvu yltänyt samaan. Tähän mennessä tuloksensa julkaisseista yhtiöistä vain 62 prosenttia raportoi liikevaihdon ylittäneen ennusteet. Luku on selvästi matalampi kuin viiden vuoden keskiarvo (68 %) ja niukasti matalampi kuin kymmenen vuoden keskiarvo (64 %). Mikäli toteutunut luku jää 62 prosenttiin, on päättynyt kvartaali positiivisten kasvuyllätysten määrällä mitattuna heikoin neljännes sitten koronavuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen (56 %).

Positiivisesti yllättäneet S&P 500 -indeksin yhtiöt raportoivat niiden liikevaihdon ylittäneen ennusteet keskimäärin 0,7 prosentilla. Tämä on jälleen alle viiden vuoden (2,0 %) ja kymmenen vuoden (1,3 %) keskiarvojen.

Kahdeksan osakesektoria on Q3:lla kasvattanut liikevaihtoaan vuoden takaisesta vertailukaudesta. Eniten kasvua on ollut kiinteistösektorilla, kulutushyödykkeissä ja viestintäpalveluissa. Vastaavasti liikevaihto laski kolmella sektorilla, joista energiasektori laski eniten.

Lähde: Factset

Miltä Q4/2023 vaikuttaa?

Vuoden viimeisellä neljänneksellä analyytikot uskovat S&P 500 yhtiöiden tuloskasvun olevan 2,9 prosenttia. Tämä on selvästi alle aiempien ennusteiden, joissa povattiin viimeisen neljänneksen tuloskasvun olevan jopa 8,0 prosenttia.

Koko vuoden 2023 osalta analyytikot odottavat 0,6 prosentin vuosittaista tuloksen kasvua. Myös tämä on alle syyskuussa lopussa annetun ennusteen 0,8 prosenttia. Sama trendi jatkuu myös vuoden 2024 odotusten osalta: analyytikot laskivat tuloskasvuennustetta 11,6 prosenttiin syyskuun lopussa annetusta 12,2 prosentista.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat