Markkinaympäristö: Fedin koronnostot purevat – työllisyysraportti sai osakkeet nousuun

Yhdysvalloissa julkaistiin uusia talouslukuja. Markkinat innostuivat niin sanotusta kultakutriskenaariosta ja ne nousivat vahvasti pomppuisen viikon päätteeksi. Joko sijoittajat voivat huokaista helpotuksesta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yhdysvalloissa julkaistiin uusia talouslukuja. Markkinat innostuivat niin sanotusta kultakutriskenaariosta ja ne nousivat vahvasti pomppuisen viikon päätteeksi. Joko sijoittajat voivat huokaista helpotuksesta?

Yhdysvaltojen työllisyysraportti

USA:ssa julkaistiin joulukuun työllisyysraportti. Raportti kertoi, että joulukuussa syntyi 223 000 uutta työpaikkaa. Luku laski selvästi marraskuusta, vaikka olikin edelleen melko korkea. Tämän lisäksi palkkainflaatio hyytyi.

Joulukuun työllisyysluvut

  • Uudet työpaikat 223 000 (Odotus 200t, edellinen kuukausi 256t)
  • Työttömyysaste 3,5 % (Odotus 3,7 %, edellinen 3,6 %)
  • Keskimääräiset tuntiansiot, muutos 4,6 % (edellinen 4,8 %)

Perjantaina julkaistiin myös ostopäällikköindeksi. Se oli selvästi odotuksia heikompi 49,6. Edellinen kuukausi oli 56,5 ja konsensusodotus oli 55. Alle 50 luku indikoi taantumaa.

Kahdesta perjantaina julkaisusta raportista työllisyysraportti on tällä hetkellä markkinoilla seuratumpi. Etenkin siksi, että USA:n keskuspankki Fed haluaa työmarkkinan hyytyvän taistelussa inflaatiota vastaan. Työllisyysraportti on kuitenkin mennyttä kehitystä kuvaava indikaattori, kun ostopäällikköindeksi on ennakoiva indikaattori. Ostopäällikköindeksi kertoo, että USA:n talous on menossa taantumaan, mikä tarkoittaa, että myös työllisyyskehitys tulee heikkenemään selvästi.

Korot ennakoivat taantumaa

Korot ovat jo huomioineet hidastuvan talouden. USA:n 10-vuotinen korko on 3,55 prosentissa. Se kävi lokakuussa jo yli 4,2 prosentissa. Samoin 2-vuotinen korko on kääntynyt laskuun. Korko on nyt 4,24 prosenttia, kun se oli yli 4,7 prosenttia lokakuussa.

Laskevat korot ja etenkin se, että lyhyt korko on pitkää korkoa korkeammalla ennakoivat taantumaa.

Osakkeet tykkäsivät perjantain talousluvuista

Vuoden 2023 ensimmäinen viikko oli pomppuinen, mutta perjantaina markkina päättyi vahvaan nousuun. S&P 500 -indeksi nousi 2,28 prosenttia ja Nasdaq 100 lähes 3 prosenttia. Normaalisti osakemarkkinat eivät tykkää heikkenevistä talousluvuista, mutta tällä hetkellä se tarkoittaa sitä, että Fed voi lopettaa aggressiivisen kiristyspolitiikan ennakoitua nopeammin.

Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma

Markkina tykkäsi perjantaina ajatuksesta, jossa USA:n talous hidastuu ja viilentää inflaatiota, mutta työllisyystilanne säilyy hyvänä. Tämä olisi Fedin ajama pehmeän laskeutumisen taktiikka. Rahapolitiikkaa kiristetään, inflaatio viilenee, mutta talous ei mene taantumaan. Markkinoiden näkökulmasta kyseessä olisi niin sanottu ”kultakutriskenaario”.

Fed on nostanut ohjauskorkoa nyt seitsemän kertaa. Viimeisin nosto oli 0,50 prosenttiyksikköä. Ohjauskorko on nyt tasolla 4,25 – 4,50 prosenttia. Fedin joulukuisen ennusteen mukaan ohjauskorko nousee tasolle 5,00-5,25 prosenttia ennen kuin sitä aletaan leikkaamaan. Tämä tarkoittaisi vielä yhteensä 0,75 prosenttiyksikön ohjauskoron nostoa. Markkina odottaa nyt kahta 0,25 prosenttiyksikön nostoa seuraavissa kokouksissa (helmikuu ja maaliskuu), jonka jälkeen Fed pitäisi tauon.

Tällä viikolla markkinoilla saadaan jälleen tärkeä inflaatioraportti. Se julkaistaan torstaina ja ekonomistit odottavat 6,5 prosentin inflaatiota. Viime raportissa inflaatio oli 7,1 prosenttia, joten sen odotetaan pysyvän laskusuunnassa.

Myös Q4-tuloskausi käynnistyy USA:ssa. S&P 500 -indeksin tulosten odotetaan laskeneneen Q4:lla. Tuloslaskun odotetaan jatkuvan Q1 ja Q2. Jos analyytikot ovat oikeassa, pörssiyritykset ajautuvat tulostaantumaan.

Sijoittaja joutuu edelleen pysyttelemään varovaisena. Fed harrastaa nuorallatanssia. Liian nopea rahapolitiikan löysentäminen voi laukaista inflaation uudelleen. Liian kireä rahapolitiikka vastaavasti johtaa taantumaan. Kumpikaan skenaario ei ole osakemarkkinoille myönteinen.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat