Analyysissa ArcDian osakeanti – infektiodiagnostiikkaa nopeasti ja kustannustehokkaasti lähellä potilasta

Suomalainen infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistunut ArcDia on käynnistänyt osakeannin. Annilla kerätyillä varoilla yhtiö jatkaa tuotekehitystään ja edistää kansainvälistä kasvuaan. Lue analyysimme ArcDiasta sijoituskohteena.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Suomalainen infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistunut ArcDia on käynnistänyt osakeannin. Annilla kerätyillä varoilla yhtiö jatkaa tuotekehitystään ja edistää kansainvälistä kasvuaan. Lue analyysimme ArcDiasta sijoituskohteena.

ArcDia International Oy Ltd:n osakeanti

  • Osakeannin koko: 2 500 000 osaketta (3 000 000,00 €)
    • Osakeantia on jo merkattu 93 574 kappaletta (112 288,80 €)
  • Pre-money valuaatio: 24 577 176,00 €
  • Osakkeen hinta: 1,20 €
  • Minimimerkintä: 250 osaketta (300,00 €)
  • Merkintäaika alkoi: 6.9.2022
  • Merkintäaika päättyy: 7.11.2022

Lue myös:

Haastattelussa terveysteknologiayhtiö ArcDia

Sijoita osakeantiin

ArcDia International Oy Ltd

ArcDia International Oy Ltd on vuonna 2008 Turussa perustettu infektiotautien nopeaan ja automatisoituun diagnostiikkaan erikoistunut kasvuyhtiö. ArcDia kehittää, valmistaa ja markkinoi innovatiivisia tuotteita erityisesti akuuttien infektioiden monianalyyttiseen pikadiagnostiikkaan. Vuonna 2013 ArcDia sai ISO 13485 sertifikaatin, joka on kansainvälisesti tunnustettu standardi lääkinnällisten laitteiden suunnittelun ja valmistuksen laadunhallintajärjestelmille.

mariPOC-testijärjestelmä mahdollistaa nopean ja luotettavan pikatestauksen lähellä potilasta

ArcDian lippulaivatuote on markkinoiden ensimmäinen pikatestaukseen soveltuva automaattinen laite – mariPOC-testijärjestelmä. mariPOC tunnistaa merkittävimmät akuutit hengitystie- ja nieluinfektioiden aiheuttajat nopeasti näytteenottoyksikössä. mariPOC-tuoteperhe hyödyntää ArcDian kehittämää ja Nature Biotechnology -tiedelehdessä julkaistua ArcDia™ TPX -mittatekniikkaa. TPX-tekniikka mahdollistaa nopean monianalyyttisen testauksen täysin automatisoidulla testijärjestelmällä. Automatisoitu testijärjestelmä tarjoaa keskuslaboratoriotasoisen tarkkuuden vieritestaukseen. mariPOC on kuitenkin herkempi ja spesifisempi kuin perinteinen tikkupikatestaus ja se tarjoaa korkean suorituskyvyn pikatestauksessa. Tulosten luotettavuus varmistetaan testijärjestelmän automaattisen laaduntarkkailun avulla.

ArcDian tavoite on parantaa terveydenhuoltoprosesseja mm. hengitystieinfektioiden ja nielutulehduksen hoidossa. Terveyskeskuksissa, yksityisillä lääkäriasemilla sekä sairaaloiden päivystyspoliklinikoilla tehdyt mariPOC-pikatestit tunnistavat useita, samanlaisia oireita aiheuttavia taudinaiheuttajia samalla kertaa. Testit eivät vaadi verinäytteen ottamista, eikä näytettä tarvitse viedä keskuslaboratorioon tutkittavaksi. mariPOC-tuotelinja käsittää tällä hetkellä kolme applikaatiota mariPOC Respi, mariPOC Pharyn ja mariPOC Gastro, jotka on tarkoitettu hengitystieinfektioiden, angiinan ja akuutin suolistoinfektion testaamiseen. Nämä kolme applikaatiota edustavat yleisimpiä infektiotyyppejä. Kaikki mariPOC-testit valmistetaan Suomessa.

ArcDia International Oy Ltd:n mariPOC-testijärjestelmän testit

mariPOC-testijärjestelmä on saanut positiivista tunnustusta alallaan

Vuonna 2011 mariPOC tuoteperhe sai CE-merkinnän, mikä varmistaa tuotteen olevan Euroopan in vitro -diagnostiikkadirektiivin mukainen ja täten kaupallistettavissa Euroopan unionissa. Samana vuonna esiteltiin ensimmäiset mariPOC-tuotteet markkinoille. Testijärjestelmä on nopeasti noussut Suomessa markkinajohtajaksi hengitystieinfektioiden potilasläheisessä testauksessa. ArcDia on pyrkinyt myös laajentamaan mariPOC:in saatavuuden laajentamista kansainvälisille markkinoille.

CE-merkinnän lisäksi mariPOC-testien kliininen suorituskyky on osoitettu lukuisissa arvostetuissa tiedelehdissä julkaistuissa vertaisarvioiduissa tutkimuksissa. Arviointitutkimukset COVID-19-testistä on juuri julkaistu Prahan yliopistollisen sairaalan tutkijoiden toimesta Influenza and Other Respiratory Viruses -julkaisusarjassa ja Kaarinan pääterveysasemalla tehdyn tutkimuksen tulokset Journal of Medical Virology -julkaisusarjassa. Tulokset osoittavat, että automatisoitu mariPOC SARS-CoV-2 -pikatesti on erittäin tarkka ja herkkä oireellisten, lieväoireisten ja oireettomien henkilöiden COVID-19-infektioiden ja tartuttavien yksilöiden seulonnassa. Pikatestillä saadaan kiinni akuutissa ja tartuttavassa vaiheessa olevat yksilöt ja toisaalta vääriä positiivisia tuloksia tulee äärimmäisen harvoin. Tulokset osoittavat myös, että mariPOC-testi tunnistaa luotettavasti eri koronavirusvariantit. mariPOC COVID-19-testi onkin Euroopan komission listauksessa luokiteltu parhaaseen A-luokkaan.

ArcDia International Oy Ltd:n mariPOC-testijärjestelmän edut

mariPOC-testijärjestelmä tuodaan kaikkien saataville apteekkeihin

Aikaisemmin ArcDian mariPOC-testijärjestelmä on ollut käytössä julkisen terveydenhuollon yksiköillä, sekä joillakin yksityisillä terveysasemilla. Nyt ArcDia aikoo tuoda ammattilaisille kehitetyt testiratkaisut myös apteekkeihin. Yhtiön mukaan tämä parantaa kattavan flunssadiagnostiikan saatavuutta ja laskee testauksen kustannusrakennetta.

Koronaviruspandemia osoitti pikatestauksen merkittävyyden yhteiskunnalle, mutta samalla ruuhkautunut testaus aiheutti päänvaivaa niin koronatartuntaa epäileville potilaille, kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Apteekit ovat nyt tuomassa apua pandemian jälkeiseen tilanteeseen tuomalla ammattilaisten kattavat flunssatestit terveyspisteisiinsä. Apteekkien terveydenhuollon ammattilaiset osaavat tehdä mariPOC-testit oikein, helposti ja turvallisesti. Testit kertovat tarkasti onko asiakkaalla korona-, A- tai B-influenssa tai RS-virus. Tulokset saadaan testijärjestelmästä jopa alle 20 minuutissa, tai viimeistään kahdessa tunnissa. Suomessa palvelua tarjoaa ensimmäisenä Kauniaisten apteekki.

mariPOC kartoittaa tartuttajat ja antaa reaaliaikaisen kuvan maan hengitystieinfektiotilanteesta

Pääajatus ArcDian mariPOC-testijärjestelmässä on se, että järjestelmä mahdollistaa nopean ja tehokkaan tavan testata mahdolliset hengitystieinfektioiden kantajat ja tartuttajat. Käytännössä testaaminen halutaan tuoda sinne missä ihmiset ovat, jotta kynnys testata on matala. Kun tartuntaa epäilevän henkilön on helppo päästä testiin ja hän saa testituloksensa nopeasti, saadaan kartoitettua hengitystieinfektioiden tartuttajat tehokkaammin, ja neuvottua heitä olemaan tartuttamatta muita.

”Matalan kynnyksen testaamisella vähennetään tilastollisesti tartuttamista löytämällä tartuttajat nopeasti, helposti, kustannustehokkaasti ja kuormittamatta terveydenhuoltoa. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi tuomalla testaaminen apteekkeihin. Haluamme kantaa kortemme kekoon, jotta jatkossa tartuntatauteja liikkuisi vähemmän.”

Vesa Kemppainen, ArcDia International Oy Ltd:n toimitusjohtaja

mariPOC-testijärjestelmän kliininen suorituskyky on todella hyvä, ja näytteenoton tekee aina ammattilainen. Tämä mahdollistaa sen, että esimerkiksi Suomessa testitulos laitetaan aina Kantaan, jossa se on osa kansallista terveydenhuoltoa. Kun laitteita on riittävästi Suomessa, ArcDia pystyy tuottamaan reaaliaikaisen tilannekuvan maan hengitystieinfektioista. Tilannekuvan pohjalta voisi antaa uutisissa suosituksia tai ennusteita perustuen todelliseen reaaliaikaiseen dataan. Jo nyt THL voi käyttää ArcDian dataa, sillä yhtiön laitteita on Mehiläisellä, Aavalla, Pikkujätillä ja Terveystalolla ympäri Suomen.

mariAST ja mariCloud

mariPOC:in lisäksi ArcDian tuotteisiin kuuluvat mariAST ja mariCloud. mariAST on nopea antibioottiresistenssitesti, joka voidaan ottaa suoraan potilasnäytteestä. mariCloud on puolestaan pilvipalvelualusta, joka kerää infektiotautien epidemiologista dataa ja jakaa sen reaaliaikaisesti terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. mariPOC-testijärjestelmä siirtää tuottamansa testitulokset automaattisesti ja anonyymisti mariCloud:iin. Palvelu mahdollistaa myös mariPOC-testijärjestelmien toimintakunnon etäseurannan ja laskutuksen automatisoinnin. mariCloud käytännössä siis täydentää mariPOC-testijärjestelmää.

ArcDian liiketoimintamalli ja kasvustrategia

ArcDian liiketoiminta on jaettu kolmeen osaan.

  1. Suoramyynnissä ArcDia noudattaa palveluliiketoiminnan mallia, jossa yhtiö toimittaa asiakkaalle infektiotestauksen kokonaisratkaisun avaimet käteen -periaatteella. Yhtiö laskuttaa asiakasta testitulosten lukumäärän perusteella. Tätä liiketoimintamallia kutsutaan myös ”Reagent rental” – malliksi.  
  2. Vientimarkkinoilla ArcDian myyntikanava on paikalliset jakeluyhtiöt, joiden kanssa noudatetaan perinteistä liiketoimintamallia, jossa ArcDia myy analysaattorit ja kulutustarvikkeet jakelijalle.   
  3. Uloslisensointi. USA:ssa ja Kiinassa yhtiön liiketoimintamalli on teknologian uloslisensointi. ArcDialla on lisenssisopimus kiinalaisen kumppanin kanssa, jonka tavoitteena on lanseerata tuotteet Kiinan markkinalle vuonna 2023.     

ArcDia on saavuttanut Suomessa vahvan markkina-aseman, mutta siitä huolimatta 70 % yhtiön liikevaihdosta tulee Suomen ulkopuolelta. ArcDia hakeekin kansainvälistä kasvua laajentamalla jälleenmyyjäverkostoaan Euroopassa, tekemällä yhteistyötä strategisten kumppanin kanssa Kiinassa sekä strategisen kumppanin kanssa Yhdysvalloissa.

ArcDia on solminut merkittävän lisenssisopimuksen kiinalaisen Shandong Shinsun Biotechnology Co Ltd:n kanssa ArcDian kehittämän teknologian kaupallistamiseksi Kiinassa. Kiinan markkina ja kysyntäpotentiaali on valtava. Se, milloin ArcDia pääsee todella vahvasti markkinaan kiinni sisältää kuitenkin epävarmuutta, sillä Kiinan tämänhetkisen koronanollalinjan takia maassa testataan vaan koronavirustartuntoja ja vain kotimaisilla testeillä. Shandong Shinsun on jo kuitenkin saanut mariPOC-testijärjestelmän lupa-asiat kuntoon, ja laitteen myynnin ennakoidaan alkavan vuonna 2023. Yhdysvaltojen markkinoille ArcDia etsii vielä strategista kumppania.

Annissa kerättyjen varojen käyttö

Osakeannissa suurin liikkeelle laskettava määrä on 2,5 miljoonaa osaketta, joiden arvo on 3,0 miljoonaa euroa. ArcDia jatkaa toimintaansa strategiansa mukaisesti ja kasvaa orgaanisesti riippumatta tämän annin lopputuloksesta. Nyt kerättävällä rahoituksella yhtiön on tarkoitus vahvistaa rahoitusasemaansa ja nopeuttaa markkinoille menoa Euroopassa, Kiinassa ja USA:ssa. Riippuen annissa kerätyn varallisuuden määrästä, yhtiö investoi varat tasan tuotekehitykseen, USA:n regulatiiviseen prosessiin ja myyntikanavien avaamiseen.

Taloudellinen tilanne

ArcDia Internationalin kasvu viime vuosina on ollut vakuuttavaa. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto ylitti 3 miljoonan euron rajapyykin, eikä ArcDiaa voi pitää enää alkuvaiheen yrityksenä. Toistaiseksi tappiollista tulosta selittävät terveydenhuoltoteknologia-alan tyypillisesti korkeat alkuinvestoinnit.

Kuluva vuosi 2022 on ollut markkinoilla todella haastava, mikä näkyy myös ArcDian ennusteista vuoden 2022 liikevaihdolle ja tulokselle. Yhtiö arvioi sen liikevaihdon laskevan 35,6 % edellisvuodesta. Merkittävästi laskeneesta liikevaihdosta huolimatta ArcDia arvioi, ettei tulos heikkene samassa suhteessa. Tähän auttaa alentunut kulutaso. Ennusteen mukaan vuoden 2022 käyttökate painuu tappiolliseksi ja EBIT on edellisvuotta negatiivisempi. Kuitenkin sekä käyttökate että liiketulos ovat arvion mukaan paremmalla tasolla, kuin vuonna 2020, vaikka liikevaihto on alempi.

Yksi merkittävä syy ArcDian vaikealle vuodelle on ollut se, että Suomen valtion teki päätöksen, jolla se tukee koronan lähinnä keskuslaboratoriotestausta sadalla eurolla per PCR testi. Laboratoriotestauksen tukeminen on vähentänyt terveydenhuollon toimijoiden halua etsiä ja kokeilla uusia, tehokkaampia testausmenetelmiä, mikä on laskenut muun muassa mariPOC-testijärjestelmän kysyntää. Valtion myöntämä tuki kuitenkin loppuu viimeistään vuoden lopulla, sillä kustannus Suomelle on ollut valtava. Lisäksi koronan aikana flunssakausia ei ole käytännössä ollut. ArcDian arvioiden mukaan kaudella 2022-23 tulee olemaan vähintään normaali flunssakausi, mikä taas tukee tuotteiden myyntiä.

ArcDian taloudelliset luvut

Takaisin kasvu-uralle vuonna 2023

Haastavasta vuodesta huolimatta ArcDia näkee sen liiketoiminnan palaavan vahvan kasvu-uralle jo ensi vuonna. ArcDia uskoo sen kiinalaisen lisenssikumppanin aloittavan syksyllä 2023 reagenssiostot ArcDialta. Ostot on laskettu ennusteeseen konservatiivisen kasvuskenaarion mukaisesti. Yhtiön liikevaihdon arvioidaan nousevan korkeammalle tasolle kuin vuonna 2021. Käyttökatteen ArcDia arvioi olevan reilusti positiivinen ensi vuonna ja myös liiketuloksen uskotaan jäävän positiiviseksi.

Vahvan kasvun ennustetaan jatkuvan myös ensi vuoden jälkeen. Vuodelle 2024 ArcDia arvioi yli viiden miljoonan euron liikevaihtoa, kun taas vuonna 2025 liikevaihdon uskotaan olevan jo reilusti yli kahdeksan miljoonaa. Kannattavuuden arvioidaan kehittyvän samaa vauhtia.

Sijoittajan näkökulma

Koronaviruspandemia on korostanut infektioiden pikadiagnostiikan merkitystä terveydenhuollolle, ja luotettavalla automatisoidulla pikatestauksella on kysyntää ympäri globalisoitunutta maailmaa. ArcDian liiketoimintaa tukevat sijoittamisen megatrendit, kuten terveydenhuoltopalveluiden digitalisointi. Myös antibiootteihin perustuvasta hoidosta irtautuminen sekä vakavampi suhtautuminen hengitystieinfektioihin edistävät ArcDian kasvua.

ArcDian markkina-asema Suomessa on todella vahva. mariPOC-testijärjestelmän tuominen apteekkeihin kasvattaa yhtiön kasvupotentiaalia merkittävästi ja lujittaa ArcDian asemaa entisestään. Kansainvälisiltä markkinoilta ArcDia on arvioinut sen tuotteiden suurimmiksi markkina-alueiksi Kiinan ja Yhdysvallat. Yhtiö on jo saanut alulle mariPOC-testijärjestelmän viennin Kiinan markkinoille. Onnistunut osakeanti voisi vauhdittaa strategisen kumppanin löytymistä myös Yhdysvalloista.

Lue myös:

Haastattelussa terveysteknologiayhtiö ArcDia

Kuusi syytä sijoittaa ArcDiaan

  • Voimakkaasti kasvava ala – infektiodiagnostiikan globaali markkina oli voimakkaassa kasvussa jo ennen koronaa.
  • Ratkaisu vallitsevaan ongelmaan – automatisoidun mariPOC-testausjärjestelmän avulla pystytään parantamaan terveydenhuollon tehokkuutta, vähentämään turhaa antibioottien käyttöä sekä parantamaan infektioiden, epidemioiden ja pandemioiden hallintaa yhteiskunnassa.
  • Selkeä kasvustrategia – yhtiöllä on CE-merkitty valmis tuoteportfolio, jolle se hakee uusia jälleenmyyjiä Euroopassa. Kiinassa ja USA:ssa yhtiö hakee kasvua lisensointimallilla.
  • Kilpailuetu – ArcDian patentoitu teknologia on kustannustehokasta, mikä tuottaa mittavan kilpailuedun hengitystieinfektioiden hajautetun testauksen markkinalla. 
  • Toimialalle tyypillinen selvä exit- ja listautumispolku – yhtiö haluaa olla houkutteleva ostokohde, ja tähtää liikevaihtonsa ja arvonsa systemaattiseen kasvattamiseen. 
  • Vahvat omistajat – Yhtiön omistajiin kuuluu muun muassa Woltiin sijoittanut Lifeline Ventures sekä Innovestor.

Sijoita osakeantiin

Tehty kaupallisessa yhteistyössä ArcDia International Oy Ltd:n kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat