Markkinaympäristö: Viikon 51 parhaat osakkeet ja markkinatrendit

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 51.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinaympäristö on nyt erityisen mielenkiintoinen. Seuraamme viikoittain osakemarkkinoiden trendejä. Millä osakkeilla paras momentti, milloin karhumarkkina päättyy? Valmiit listat parhaiten ja heikoiten tuottaneista osakkeista Suomesta ja maailmalta, viikko 51.

Markkinaympäristö: Korkouutisten täyteinen viikko

Viime viikolla FED nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksikköä, eli vähemmän kuin viimeisellä neljällä koronnostokerralla. Hidastunut koronnousuvauhti ei näkynyt kuitenkaan nousurallina markkinoilla. Päinvastoin, sillä laaja S&P 500- , kasvu- ja teknologiapainotteinen Nasdaq- ja suurten yritysten Dow Jones Industrial Average-indeksi päätyivät kaikki korkopäätöksen myötä pakkasen puolelle ja ovat jatkaneet laskuaan viikon aikana. Markkinoita säikäytti FED:in uudet ennusteet korkohuipun asettumisesta keskuspankin aiempia odotuksia ja Bloombergin ekonomistikyselyn ennusteita selvästi korkeammalle tasolle. Markkinoiden tunnelmaa latisti myös FED:in viesti korkotason pitämisestä korkealla pitempään, kuin markkinoilla oli odotettu.

Euroopan puolella EKP ja Englannin keskuspankki nostivat ohjauskorkojaan odotetusti myös 50 korkopisteellä. EKP:n tuleva linja ja pääjohtaja Christine Lagarden puheet tulevasta korkokehityksestä nähtiin markkinoilla kuitenkin erittäin haukkamaisina. EKP viestitti tämänhetkiseen talousdataan perustuen, että inflaation kitkemiseksi korkoja tullaan nostamaan vielä tuntuvasti ja enemmän kuin mitä markkinoilla tällä hetkellä hinnoitellaan. EKP ilmoitti myös aikeista aloittaa omaisuuserien osto-ohjelman supistamisen maaliskuussa 2023. Eurooppalaiset indeksit olivat laajasti laskussa korkopäätöksen alla ja päätöksen jälkeen.

Myös Japanista kuultiin eilen haukkamaisia korkouutisia, kun maan keskuspankin johtokunta päätti odotuksia aikaisemmin löysätä korkokäyräkontrollia. Korkokäyräkontrollin avulla valtiolainojen korkojen annetaan vaihdella tietyn vaihteluvälin sisällä. Sallittu vaihteluväli kasvoi 25 korkopisteestä 50 korkopisteeseen nollan molemmin puolin. Japanin Nikkei-indeksi oli uutisen jälkeen reippaassa laskussa ja sulkeutui n. 2,5% avausta alemmas. Heikosta vuodesta kärsinyt Jeni nousi yli 3% dollariin nähden. Nikkei jatkoi laskuaan tänä aamuna. Hongkongin Hang Seng- ja manner-Kiinan CSI 300-indeksit olivat tänä aamuna lievästi plussalla, mutta nollan tuntumassa.

Osakeindeksien kehitys

Eniten seuratuista Yhdysvaltain indekseistä kaikilla oli selvästi laskupainotteinen viikko. S&P 500 laski viikon aikana 4,9%, Nasdaq laski 6,4% ja Dow Jones Industrial Average laski 3,7%. Suomen suurten yritysten OMXH25-indeksi pärjäsi hieman paremmin — viikkotuotto oli 2,3% negatiivinen.

S&P 500 -indeksi on kokonaisuudessaan noussut lokakuun pohjilta n. 6,7 prosenttia, joka on 6,3% matalammalla kuin lyhyen ajan huippu joulukuun alussa. Karhumarkkinan huiput nähtiin elokuussa ja indeksit ovat edelleen näitä tasoja alempana. Suomalaiset osakkeet ovat pärjänneet paremmin. OMXH25 on noussut syyskuun pohjilta 12,7 prosenttia, joka on 3,1% matalammalla kuin joulukuun alun huippu.

  • S&P 500 vuoden huipuista -20,7% (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden huipuista -34,0 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden huipuista -16,2% (5787 pist.)

Trendaavat sektorit – Sektorit miinuksella

Markkinoiden epävarmuus ja huolet korkean korkotason kestosta näkyivät selvästi kuluneella viikolla, sillä kaikkien sektoreiden viikkotuotto oli negatiivinen. Pääsektoreista vähiten laskivat syklinen energia, sekä defensiiviset päivittäiskulutus ja yhdyskuntapalvelu. Heikoiten pärjänneet ja kovassa laskussa olleet pääsektorit olivat sykliset kiinteistösektori, teknologia, harkinnanvarainen kulutus ja viestintäpalvelut.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Leading alasektoreista paistaa myös vahvasti epävarmuus. Pankkisektorin kehitys oli pääsektoreiden keskikastin luokkaa. Liikennealasektorin lasku oli pääsektoreihin nähden heikko ja puolijohdesektori pärjäsi selvästi huonoiten kuin yksikään pääsektori.

Trendaavat osakkeet ja pahimmat laskijat Suomi ja maailma

Jäsenosiossa trendaavien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden listat. Trendilistat antavat sijoittajalle käsityksen osakkeista, joilla on vahva momentti.

Momentin seuraaminen on nykyisessä markkinatilanteessa erityisen tärkeää, sillä karhumarkkinassa on vaikea löytää osakkeita, jotka pärjäävät. Lisäksi momentin avulla voi tutkia käännettä karhumarkkinasta härkämarkkinaan.Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Seuraa markkinatilannetta!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat