Rahavirrat kertovat: Korkomarkkinoille virtasi satoja miljardeja

ETF-rahavirrat kertovat markkinaliikkeistä ja sijoittamisen trendeistä. Suursijoittajat näkivät jo toukokuussa valoa osakemarkkinoiden tunnelin päässä, ja rahavirrat alkoivat jälleen suuntautua Yhdysvaltojen osakemarkkinoille. Toukokuuta värittivät myös todella merkittävät rahavirrat korkopuolelle.

Juho Toratti
Juho Toratti

ETF-rahavirrat kertovat markkinaliikkeistä ja sijoittamisen trendeistä. Suursijoittajat näkivät jo toukokuussa valoa osakemarkkinoiden tunnelin päässä, ja rahavirrat alkoivat jälleen suuntautua Yhdysvaltojen osakemarkkinoille. Toukokuuta värittivät myös todella merkittävät rahavirrat korkopuolelle.

ETF-rahavirrat kertovat uusien tuulien puhaltavan markkinoilla – toukokuuilmiö vaiko sattumaa?

Tekikö toukokuuilmiö taas temppunsa? Kesäkuun alussa pitkään jatkunut ylipessimismi saapui ainakin hetkellisesti päätökseen, ja Sijoittaja.fi:n liikennevalomalli nousi ”suosi osakkeita” -tilaan. Myötäisemmät tuulet puhaltavat nyt markkinoilla, ja tämä on nähtävissä jo viime kuun ETF-rahavirroissa – toukokuun aikana osakemarkkinoille virtasi jopa 49,6 miljardia euroa, kun vielä huhtikuussa rahaa virtasi pois markkinoilta. Tilanne on huhtikuuhun nähden päälaellaan myös siltä osin, että toukokuussa suuret sijoittajat suosivat tauon jälkeen jälleen Yhdysvaltojen markkinoita. Vastaavasti Euroopassa ja Japanissa rahavirrat olivat negatiivisia. Kokonaisrahavirta oli toukokuussa selvästi viimeisen kuuden kuukauden keskiarvoa suurempi (38,4 mrd.€/kk).

Karhumarkkinan lasketellessa osakemarkkinoilla, ovat korkopuolen rahavirrat olleet sijoittajien suosiossa. Osakemarkkinoiden positiivisesta kehityksestä huolimatta toukokuussa sijoittajat jatkoivat korkojen suosimista – korkopuolelle kertyi toukokuussa mielettömät 105 367 miljardia euroa. Toukokuun rahavirtapotti oli korkopuolen ennätys pitkiin aikoihin, ja viime kuussa korkoihin sijoitettiin enemmän kuin edellisen kuuden kuukauden aikana yhteensä. Myös riskilainat kasvattivat toukokuussa suosiotaan, ja ainoastaan kehittyvien valtioiden korot kokivat negatiivisia rahavirtoja.

Defensiiviset osakkeet kasvattavat edelleen suosiotaan

Vaikka osakemarkkinat yleisesti keräsivät positiivisia rahavirtoja, keskittyivät nämä varat hyvin tiukasti tietyille osakesektoreille. Defensiiviset osakkeet jatkoivat rummutustaan, kun ainoastaan terveydenhuollon-, yhdyskuntapalvelu ja defensiivisen kulutuksen sektorit keräsivät varallisuutta toukokuussa. Näiden lisäksi myös syklinen energiasektori sai positiivisia rahavirtoja, kun energian korkeat hinnat houkuttelivat sijoittajia puoleensa. Merkittävää toukokuun rahavirroissa on myös se, että pitkään ainoana menestyneenä syklisenä osakesektorina olleelta teknologiasektorilta virtasi pois varoja. Vuosi 2022 on ollut todella teknologiasektorin kasvuyhtiöille, joten sijoittajien kiinnostuksen laskeminen kyseistä sektoria kohtaan oli jokseenkin arvattavissa.

Korkomarkkinoille toukokuu 2022 oli pelkkää hunajaa. Eniten varallisuutta viime kuussa keräsivät Yhdysvaltojen ja kehittyneiden markkinoiden lainat – molemmille alueille virtasi yli 111 miljardia euroa, mikä on reilusti enemmän kuin molempien alueiden kuuden kuukauden keskiarvo. Eurooppaan puolestaan sijoitettiin huomattavasti maltillisemmin verrattuna Yhdysvaltoihin. Lainatyypeistä ehdottomasti suosituin oli edelleen turvalliseksi mielletyt valtionlainat (+104,2 mrd.€). Kuluvan vuoden alusta poiketen myös riskinotto kasvoi toukokuussa, kun kevyttä riskiä kantavat yrityslainat keräsivät yli 10 miljardia euroa ja korkeamman riskin lainoihin virtasi varallisuutta jopa 4,4 miljardia euroa.

Raaka-aineet ovat olleet suosiossa kuluvana vuonna, mutta se trendi päättyi toukokuussa. Raaka-aineita on käytetty aiemmin vastapainona osakemarkkinoiden riskille, mutta nyt osakemarkkinoiden noustessa sijoittajat ovat vetäneet varansa pois raaka-aineista. Ainoastaan maataloushyödykkeisiin kohdistui positiivisia rahavirtoja. Eniten suosiotaan menettivät arvometallit (-4,1 mrd.€). Yhteensä raaka-aineista virtasi pois toukokuussa yli 7 miljardia euroa.

ETF-rahavirrat

ETF-rahavirrat toukokuussa 2022.

Kategorioihin sopivat ETF:t löydät helposti ETF-työkalustamme!

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Johtopäätökset ja TOP 10 ETF:t

Toukokuussa osakemarkkinoilla alettiin nähdä valoa tunnelin päässä, kun osakemarkkinoiden rahavirrat kääntyivät selvästi positiiviseksi. Varallisuutta nostettiin pois turvasatamana pidetyistä raaka-aineista, eritysesti arvometalleista, ja sijoitettiin takaisin hetkellisesti epäsuosiossa olleeseen Yhdysvaltojen osakemarkkinaan. Markkinoihin kohdistuu kuitenkin edelleen merkittäviä riskitekijöitä, minkä takia sijoittajat varautuvat markkinoiden heilahteluihin sijoittamalla defensiivisiin osakesektoreihin ja turvalliseksi miellettyihin valtionlainoihin. Kuitenkin toukokuussa myös riskisemmät korkosijoituskohteet lähtivät hiljalleen nostattamaan suosiotaan.

Suosituimmat ETF-rahastot kertovat yksityiskohtaisesti siitä, mitä sijoituskohteita sijoittajamassat ja suuret instituutiosijoittajat suosivat. Näistä voi poimia sijoitusideoita omiin salkkuihin. Jäsenille suunnatussa osiossa esittelemme, mitkä olivat kuukauden suosituimmat ETF-rahastot ja kiinnostavimmat uutuus-ETF:t.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Sinua voisi kiinnostaa
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Mitä markkinassa tapahtuu? Katso uudet treidi-ideat: Yelp Inc.
Metso osake
Analyysi: Metson osake nousussa kohentuneiden näkymien tukemana
Sijoittajan valinnat