Liikennevalomalli ”suosi osakkeita” -tilaan. Osakemarkkina jatkaa nousussa.

Osakkeet ovat olleet kuluvalla viikolla helpotusrallissa. Nousu voi vielä jatkua, mutta riskit eivät ole kadonneet.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakkeet ovat olleet kuluvalla viikolla helpotusrallissa. Nousu voi vielä jatkua, mutta riskit eivät ole kadonneet.

Osakemarkkina jatkaa nousussa

Kysyimme viikolla, joko markkinapohja olisi takana. Tällä hetkellä näyttää, että ainakin hetkellisesti. Sijoittajat olivat ääripessimistisiä ja se on yleensä hyvä merkki helpotusrallin kannalta.

S&P 500 -indeksi nousi eilen 1,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 100 -indeksi peräti 2,8 prosenttia. Monet pohjalle hakatut kasvuosakkeet ovat olleet nousu takana. Myös Helsingin pörssissä ollaan oltu nousussa.

S&P 500 -indeksi on nyt noussut toissa viikon pohjilta 9,6 prosenttia ja Nasdaq 100 -indeksi 12 prosenttia. Nousua voi olla vielä jäljellä 2-5 prosenttia indeksitasolla ennen kuin ollaan tasoilla, jolloin sijoittajat joutuvat oikeasti miettimään, onko riskit hellittäneet ja tilannekuva parantunut.

Liikennevalomalli ”suosi osakkeita” -tilaan

Markkinaympäristöstä löytyvä liikennevalomallimme siirtyi keskiviikkona ”suosi osakkeita” -tilaan. Riski-indikaattori kääntyi laskuun, joka vaihtoi valon vihreäksi.

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, kuten on kuluvana vuotena huomattu. Sijoittaja joutuu olemaan erityisen varovainen ja varautumaan siihen, että jyrkkiä laskuja on kesän ja syksyn aikana vielä edessä. Siksi nousuissa on hyvä hieman kevennällä osakesalkkua, jotta salkussa on käteistä ostoihin laskupäivien varalle.

Osakemarkkinaa heiluttavat tutut teemat: inflaatio, keskuspankin koronnostot, Ukrainan sota ja siitä aiheutuva energiakriisi sekä talous- ja pörssiyritysten tuloskasvun hidastuminen.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Sijoittajan valinnat