Teknologiayhtiöiden tulospäivän ylivoimainen ykkönen oli Qt Group

Qt Groupin suoritus oli koko tuloskauden paras ja se jätti teknologiayhtiöiden tulospäivänä muut pienemmät teknoyhtiöt kauas taakse.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Qt Groupin suoritus oli koko tuloskauden paras ja se jätti teknologiayhtiöiden tulospäivänä muut pienemmät teknoyhtiöt kauas taakse.

Tuloskausi on kääntynyt loppusuoralle ja sijoittaja löytää ennusteet ja tuloskommentit helposti Osaketyökalusta.

Tiukan tulosviikon viimeisenä päivänä saatiin liuta kotimaisia teknologiayhtiöiden tuloksia. Tuloksensa julkaisivat Bittium, Digia, Scanfil ja Qt Group. Qt Group on valovuoden muita teknoja edellä.

Scanfililta ok suoritus, Bittium ja Digia pettivät

Scanfil antoi kesäkuussa positiivisen tulosvaroituksen, joten odotukset olivat korkeammalla Q2-tuloksen osalta. Suoritus oli kohonneisiin odotuksiin nähden neutraali. Liikevaihto oli 172,9 M€ (ennuste 168,9 M€) ja oikaistu liikevoitto 10,6 M€ (ennuste 11,8 M€). Scanfilin vuoden 2021 toisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 11 % vuoden takaiseen verrattuna. Viime vuoden jälkipuoliskolla alkanut asiakaskysynnän elpyminen vahvistui entisestään toisella neljänneksellä. Scanfil arvioi vuoden 2021 liikevaihdon olevan 630–680 milj. euroa ja oikaistun liikevoiton 41–46 milj. euroa.

Digian liikevaihto oli 38,6 M€ (ennuste 38,5 M€) ja liikevoitto 2,7 M€ (ennuste 4,1 M€). Kannattavuus oli siten selvä pettymys. Toisen vuosineljänneksen kannattavuutta heikensivät aiemmin päätetyt merkittävät investoinnit Digia Business Engineen, pilvialustaratkaisujen kyvykkyyksien rakentamiseen sekä rekrytointiin. Vuonna 2021 Digian liikevaihto kasvaa edellisvuotta nopeammin (5,5 % vuonna 2020) ja EBITA-liikevoittomarginaali on noin 10 %:n tasolla.

Bittiumin viimeiset neljä kvartaalia ovat olleet pettymyksiä. Q2:lla liikevaihto oli 22,6 M€ (ennuste 24,0 M€) ja liikevoitto 0,7 M€ (ennuste 1,8 M€). Suoritus kuitenkin parani Q1:stä. Markkinat alkavat hiljalleen toipua koronaviruspandemiasta. Epävarmuutta kuitenkin luo maailmanlaajuinen komponenttipula, jonka takia yhtiö ei ole voinut toimittaa kaikkia tuotetoimituksia asiakkaille tavoitellussa aikataulussa. Bittium arvioi vuoden 2021 liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta (78,4 miljoonaa euroa, vuonna 2020) ja liiketuloksen paranevan edellisvuodesta (2,1 miljoonaa euroa, vuonna 2020).

Qt Groupin liikevaihto kasvoi 87,6 %

Qt Group antoi positiivisen tulosvaroituksen ennakkoon. Liikevaihto oli 33,9 M€ (ennuste 24,2 M€) ja liiketulos 10,6 M€ (ennuste 4,6 M€). Vuoden 2021 toinen neljännes oli Qt Groupille todella vahva ja liikevaihto kasvoi peräti 87,6 %. Kasvua vauhditti erityisesti erittäin vahva kehityslisenssien myynti kaikilla yhtiön maantieteellisillä toiminta-alueilla sekä Pohjois-Amerikassa huhtikuussa solmittu merkittävä monivuotinen lisenssikauppa kansainvälisen ohjelmistoalan suuryrityksen kanssa. Kyseisestä kaupasta tuloutui toiselle vuosineljännekselle liikevaihtoa noin 6 M€. Yhtiö on myös edelleen pystynyt kasvattamaan solmimiensa kauppojen keskimääräistä arvoa. Myös jakelulisenssien myynnissä suotuisa kehitys jatkui toisella neljänneksellä. Vastaavasti liikevaihdon kasvuun hidastusta tuli Yhdysvaltain dollarin heikentymisestä, sillä Qt:n myynnistä noin kaksi kolmasosaa on USD-pohjaista.

Qt Groupin kasvustrategian mukaisesti yhtiö on jatkanut voimakasta panostusta myynti-, konsultointi- ja tuotekehityshenkilöstön rekrytointiin. Liikevaihdon kasvun myötä yhtiön liiketoiminta oli vahvasti voitollista toteutetuista kasvuinvestoinneista huolimatta. 13.4.2021 Qt julkisti hankkineensa saksalaisen froglogic GmbH -yhtiön koko osakekannan 30 miljoonan euron kauppahinnalla. Kaupan myötä Qt:n tarjoamaa on edennyt suunnitellusti ja jo nyt on nähtävissä selviä merkkejä ostetun liiketoiminnan tehostumisesta ja kehittymisestä osana Qt:ta.

Yhtiö nosti ohjaustaan liikevaihdon ja liikevoittomarginaalin suhteen. Qt Group arvioi vuoden liikevaihdon kasvavan 40 – 50 % viime vuodesta ja liikevoittomarginaalin olevan vähintään 15 %. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana liikevaihto on kasvanut 57 % ja liikevoittomarginaali 28,5 %, joten yhtiö antaa positiivisen tulosvaroituksen myös jälkimmäisellä vuosipuoliskolla tai sitten suoritus jää selvästi markkinoiden odotuksista.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Kempower matkalla kohti IPO-hintaa?
Vastuullinen sijoittaminen – miten löydän sijoituskohteet?
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatiotahti jatkoi laskussa
Sijoittajan valinnat