
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Hedgerahastot ovat siirtyneet viime viikkoina raskaasti myyntilaidalle. Miksi hedgerahastot myyvät osakkeita? Kannattaako sijoittajan seurata hedgerahastoja vai pysytellä tiukasti markkinalla mukana?
ETF markkinaympäristö osakkeet sijoittaminenBank of America raportoi, että sen hedgerahastoasiakkaat ovat myyneet viime viikkoina osakkeita ennätysmäisesti. Hedgerahastojen osakesijoitusten rahavirtojen neljän viikon keskiarvo tipahti matalimpiin lukemiin vuodesta 2008 alkavassa datahistoriassa – huimat kolme keskihajontaa keskiarvon alapuolelle.
BofA:n datan mukaan hedgerahastojen myynnit keskittyivät etenkin korkeimman kasvun yhtiöihin kommunikaatiopalvelu- ja informaatioteknologiasektoreilla – ts. koronakriisin voittajaosakkeisiin, jotka ovat nousseet voimakkaasti koronakriisin alkamisen jälkeen. Jos hedgerahastot myyvät osakkeitaan, ketkä ovat ostolaidalla? Yksityissijoittajat olivat ainoa ryhmä, joka osti Yhdysvalloissa osakkeita kolmatta viikkoa putkeen ja ovat olleet netto-ostajia jo 10 viikkoa perättäin, kertoo Bank of America.
Tästä kertoo myös Markkinaympäristöstä löytyvä sijoittajien sentimentti -kuvaaja, joka kertoo sijoittajien optimismista.
Mikä saa hedgerahastot hermostuneeksi? Yksityissijoittajien kohonneen sentimentin ohella tutinaa instituutiosijoittajien pöksyihin synnyttivät muun muassa viime viikon perjantaina julkaistuihin huhtikuun työllisyyslukuihin liittynyt epävarmuus ja Janet Yellenin kommentit korkojen noston mahdollisuudesta sekä inflaation noidankehä, josta kerrottu tarkemmin tuoreessa Markkinakatsauksessa.
Maailman parhaimpiin sijoittajiin kuuluvan Stanley Druckenmillerin lausuman nyrkkisäännön mukaan:
”Paras ympäristö osakkeille on heikko ja hidas talous, jota Fed yrittää kaikin voimin saada liikkeelle.”
– Stanley Druckenmiller
Vaikka Fed on ottanut linjakseen jatkaa kvantitatiivista elvytystä huolimatta inflaatio-odotusten noususta korkeimpiin lukemiin vuosikymmeneen, nopeasti toipuvaa työllisyystilannetta Fed ei voi jättää loputtomiin huomioimatta. Niinpä nurinkurisesti moni analyytikko povaa, että erittäin vahvat työllisyysluvut voisivat synnyttää ”epävarmuutta” markkinoille, sillä vahva työllisyys voisi ennakoida kvantitatiivisen elvytyksen hidastumista.
Osakemarkkinan nousu on hidastunut, yksityissijoittajat ovat into pinkeänä ja instituutiosijoittajat varovaisina. Onko osakemarkkina ylikuumentunut? Löytyykö osakemarkkinan nousulle vielä tukea? Mitkä ovat keskeisimmät horisontissa näkyvät riskit?
Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake-
ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan
työkalut.
Lue koko artikkeli —