Näin sijoitat kuin Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat

Voisiko sinusta tulla seuraava Warren Buffett tai George Soros? Listasimme 7 tekijää, jotka yhdistävät maailman parhaita sijoittajia.

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Voisiko sinusta tulla seuraava Warren Buffett tai George Soros? Listasimme 7 tekijää, jotka yhdistävät maailman parhaita sijoittajia.

Warren Buffett ja maailman parhaat sijoittajat

Maailman parhaat sijoittajat, kuten Warren Buffett, edesmennyt Charlie Munger, Ray Dalio, George Soros, Peter Lynch, Paul Tudor Jones ja edesmennyt Jim Simons ovat ensisilmäyksellä sijoitusstrategioiltaan toistensa täydellisiä vastakohtia. Yksi uskoo arvosijoittamiseen, toinen trendien seuraamiseen, kolmas keskittyy makrotekijöihin, neljäs rakentaa tietokonemalleja ja viides metsästää tulevaisuuden megatrendejä.

Onko Warren Buffettilla, George Sorosilla ja muilla maailman parhailla sijoittajilla mitään yhteistä? Paljonkin. Mutta toisin kuin sijoituskirjat usein antavat ymmärtää, sijoitusstrategia ei ole yksi niistä.

Miksi Warren Buffett ja huippusijoittajat voittavat, kun sinä häviät?

Ensin täytyy ymmärtää, miksi useimmat sijoittajista epäonnistuvat ylituottojen metsästyksessä. Warren Buffett ja muut menestyvät sijoittajat ovat menestyneet ensisijaisesti hyödyntämällä muiden sijoittajien virheitä. Valtaosa niin yksityisistä sijoittajista kuin sijoitusammattilaisista häviää markkinan pitkän aikavälin tuotolle, koska he mm.

  1. hyppäävät sijoituskohteisiin pitkän nousun jälkeen, koska pelkäävät jäävänsä noususta paitsi (”fear of missing out”), ja poistuvat isojen laskujen jälkeen, koska pelkäävät laskun jatkuvan edelleen,
  2. sijoittavat liikaa yksittäiseen sijoituskohteeseen ilman selkeää riskienhallintastrategiaa, ja
  3. maksavat liikaa erilaisia kuluja ja palkkioita.

7 tekijää, jotka yhdistävät maailman parhaita sijoittajia

“I think investment psychology is by far the most important element, followed by risk control, with the least important consideration being the question of where you buy and sell.”

– Tom Basso, Market Wizard

  1. Kärsivällisyys. Kyky istua käsien päällä tekemättä mitään odottaen sopivaa tilaisuutta.
  2. Rohkeus. Uskallus luottaa omaan analyysiin ja keskittää merkittävä osa salkusta yksittäiseen kohteeseen tilaisuuden osuessa kohdalle.
  3. Riskienhallinta ja kurinalaisuus. Kaikki parhaat sijoittajat, jotka ovat selvinneet vuosikymmeniä ja ansainneet ylisuuria tuottoja ovat keskittäneet suuren osan huomiostaan riskienhallintaan. Tiukka oman sijoitusfilosofian noudattaminen sekä tunteiden- ja riskienhallinta auttavat keskittymään omiin osaamisalueisiin ja välttämään muiden sijoittajien tekemiä virheitä ja liiallista riskinottoa.
  4. Nöyryys ja jatkuva oppiminen. Kaikki parhaat sijoittajat ovat intohimoisia lukijoita, ja pyrkivät lisäksi oppimaan jatkuvasti omista virheistään. Liiallinen itseluottamus on koitunut monen sijoittajan tuhoksi, joten parhaat sijoittajat pyrkivät jatkuvasti kyseenalaistamaan uskomuksiaan ja näkemyksiään.
  5. Itsenäinen ajattelu. Itsenäinen ja tavanomaisesta poikkeava ajattelu mahdollistaa sijoitusten tekemisen, joita valtaosa sijoittajista ei uskalla ottaa. Konsensusnäkemyksellä on vaikeaa ottaa voimakasta näkemystä tuottavasti, sillä konsensus on lähes aina hinnoiteltu jo markkinoille.
  6. Syklien hallinta. Huiput ymmärtävät parhaiden sijoitusmahdollisuuksien syntyvän kriiseissä ja varautuvat niihin suunnitelmallisesti. Osa kerää käteistä pahan päivän varalle osingoista tai myynneistä, kun taas osa pyrkii ansaitsemaan myös laskumarkkinassa.
  7. Alkuvaiheen etu. Valtaosa sijoitusguruista sai uransa alkuvaiheessa suurempia tuottoja kuin myöhemmässä vaiheessa sijoitussalkun koon kasvettua suuremmaksi. Piensijoittajan etuna on liki rajattomat sijoitusmahdollisuudet myös pieniin ja epälikvideihin kohteisiin. Lisäksi itsenäinen sijoittaja pystyy toteuttamaan erilaisia sijoitusideoita huomattavasti osakkeen- tai osuudenomistajille päätöksistään vastaavia rahastoja tai sijoitusyhtiöitä vapaammin.

Voisiko sinusta tulla seuraava Warren Buffett tai George Soros? Se on täysin mahdollista. Esimerkiksi monelle sijoittajalle täysin tuntemattomat Uusi-Seelantilaiset Chandlerin veljekset, ja Yhdysvaltalainen Herb Wertheim kasvattivat miljardisalkun pienestä alkupääomasta, täysin ilman ulkopuolisia sijoittajia ja palkkiotuottoja.

Tässä neljä neuvoa, joilla parannat sijoitusprosessiasi jo tänään

1. Minimoi turhat kulut

Tiesitkö, että turhat kustannukset syövät merkittävän osan sijoittajien tuotoista? Prosentin tai kahden kulusäästö voi tuntua etenkin osakemarkkinoiden vuoristorataan tottuneelle sijoittajalle pieneltä, mutta sillä on vuosien saatossa ratkaiseva merkitys sijoittajan saamalle kokonaistuotolle.

Korkoa korolle -artikkelissamme on yksinkertaistettu esimerkki 10 000 euron sijoituksesta, joka tuottaa 9 % vuodessa. Punainen viiva kuvaa pääoman kehitystä ilman kuluja ja sininen viiva 2 %:n palkkiolla. 40 vuodessa kuluttoman sijoituksen pääoma on yli kaksinkertainen verrattuna sijoitukseen, josta veloitetaan vuotuinen 2 %:n palkkio.

Korkoa korolle -ilmiön taika: Warren Buffet on tienannut 99 % omaisuudestaan vasta 50-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Paljon aikaa tuottaa paljon rahaa, ja suurin osa tästä rahasta saadaan vasta sijoitusuran loppupuolella. Esimerkiksi sijoitusmaailman legenda Warren Buffet on tienannut 99 % omaisuudestaan vasta 50-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

Valtaosalle sijoittajista keskeisimmät kulut syntyvät veroista, rahastojen kuluista ja arvopaperivälittäjien veloittamista kaupankäyntikuluista. Ensimmäiseen kuluun sijoittajan vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Sen sijaan rahastojen kuluihin ja kaupankäyntipalkkioihin voi vaikuttaa helposti.

Mitä matalampia kuluja maksat rahastosta, sitä enemmän sinulle jää käteen. Suosi rahastovalinnoissasi indeksirahastoja tai edullisia ETF-rahastoja. ETF-työkalu auttaa löytämään parhaat ETF:t tuhansien vaihtoehtojen joukosta. 

Kaupankäyntikuluihin voit vaikuttaa käytännössä kahdella tapaa: 1) vähennä ylimääräistä kaupankäyntiäsi ja 2) valitse edullinen arvopaperivälittäjä. Edullisinta vaihtoehtoa jokaiselle sijoittajalle on mahdoton sanoa, sillä välittäjien kulut riippuvat sijoituskohteistasi, sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Välittäjävertailun avulla voit etsiä juuri omaan sijoittamiseesi edullisimman arvopaperivälittäjän.

2. Rakenna selkeä sijoitusstrategia ja noudata sitä

Rakenna sijoitusstrategia (tai useampia), ja aseta selkeät kriteerit sijoituskohteillesi. Toisinaan sijoitusympäristö on sellainen, että yhtäkään kriteereihin sopivaa sijoituskohdetta ei löydy. Käytännössä kaikille osto- ja myyntipäätöksille löytyy aina jokin parempi osto- tai myyntiajankohta kuin kaikki, heti, nyt.

Selkeä sijoitusstrategia helpottaa pysymään kärsivällisenä odotellen sopivaa tilaisuutta. Esimerkiksi Warren Buffett on kerännyt viime vuosina yli 100 miljardin käteiskassan, koska ei ole löytänyt omaan strategiaansa sopivia ostokohteita.

Viimeisen yli 30 vuoden aikana markkinaindeksi on tuottanut noin 7,5 % vuodessa. Tunnetuilla sijoitustyyleillä on päässyt markkinaindeksiä parempaan tuottoon, usein myös matalammalla riskillä.

Sijoitusstrategian rakentaminen kannattaa aloittaa tutustumalla erilaisiin sijoitustyyleihin. Olemme kirjoittaneet vuosien varrella sijoitusstrategioista useita artikkeleja, kuten

Löydettyäsi yhden tai useamman omaan persoonaasi sopivan strategian, jota uskot kykeneväsi noudattamaan systemaattisesti yli hyvien ja huonojen aikojen, tee sijoitussuunnitelma ja kirjaa ylös ainakin 1) kuinka valitset ostettavat sijoituskohteet, 2) ostatko koko position kerralla vai osissa, 3) miten laajasti hajautat ja 4) missä tilanteessa myyt sijoituskohteen.

Kehittämiemme työkalujen avulla eri strategioilla sijoittaminen on helppoa. Osaketyökalulla löydät muutamalla napin painalluksella osakkeet, jotka täyttävät kyseisen strategian kriteerit, ja ETF-valintatyökalusta löydät valmiit listaukset eri strategioilla sijoittavista ETF-rahastoista.

3. Vältä liiallista riskinottoa

Riskienhallinta on mahdollista toteuttaa lukuisilla eri tavoilla. Arvosijoittajille kuten Warren Buffetille, Seth Klarmanille ja Chandlerin veljeksille tämä on kiteytynyt sananparteen ”älä häviä rahaa”. Moni sijoittaja on ymmärtänyt riskienhallinnan merkityksen vasta koettuaan riskit kantapään kautta.

Erilaisia tapoja toteuttaa salkun riskienhallinta ovat esimerkiksi hajauttaminen, velkavivun välttäminen, erittäin halpojen sijoituskohteiden ostaminen esimerkiksi kriiseissä, ennalta määritettyjen stop-lossien käyttäminen ja markkinariskien hallinta.

Sijoittaja.fi:ssä markkinariskejä voi seurata Markkinaympäristössä. Markkinaympäristöstä löytyy markkinoiden riskitasosta kertova lämpömittari. Tähän artikkeliin olemme myös keränneet sijoittajan tärkeimmät markkinaympäristön kuvaajat. Seuraamalla säännöllisesti Markkinaympäristöä voit välttää pahimmat tappiot osakemarkkinoilla ja parantaa pitkän aikavälin tuottojasi.

4. Opettele ymmärtämään, mitä et ymmärrä

Mitä paremmin ymmärrät sijoittamista, todennäköisyyksiä, historiaa ja sijoittajien psykologiaa, sitä paremmilla vesillä olet todennäköisesti muihin sijoittajiin nähden. Tästä huolimatta sijoittamisessa on mahdoton koskaan ymmärtää kaikkea kaikesta, joten yksi tärkeimmistä opeista jokaiselle sijoittajalle on opetella ymmärtämään itseään. Pahimmat virheet, jotka sijoittaja voi tehdä on tunteille periksi antaminen ja liiallinen itsevarmuus.

Esimerkiksi George Sorosin tärkeimpiä “salaisuuksia” Quantum Fundin menestyksen (+30 %/vuosi yli 30 vuoden ajan) takana on ollut oman erehtyväisyytensä ja omien virheidensä tunnistaminen. Tiedätkö, mihin kaikkiin psykologisiin harhoihin itse sorrut?

Yksi loistava apukeino omien huonojen sijoitustapojen ymmärtämiseen on sijoituspäiväkirjan kirjoittaminen. Sijoituspäiväkirjan ei tarvitse olla pitkä tai monimutkainen. Tärkeintä on seurata, pysyitkö suunnitelmassa vai poikkesitko siitä (ja jos poikkesit, niin miksi?).

Lisää ideoita sijoittamiseen – Tutustu sijoittajan työkaluihin Sijoittaja360:ssä

SIjoittaja360 kuuluu osana Sijoittaja.fi-jäsenyyteen, ja palvelusta löydät sijoittajat tärkeimmät työkalut, kuten Osaketyökalut, ETF-, ja Rahastotyökalut, sekä Markkinaympäristön. Sijoitusideat -osiosta löydät myös useita valmiita osake-, ETF- ja rahastolistoja sekä mallisalkkuja.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Miten valitsen parhaan rahaston?
Volatiliteetti rahoitusmarkkinoilla: Miten sijoittajan kannattaa hyödyntää volatiliteettia?
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Sijoittajan valinnat