Vertaislainaus tarjoaa hyvää tuottopotentiaalia ja hajautusta nykyiseen markkinaympäristöön

Vertaislainaus on Suomessa suurille sijoittajamassoille vielä melko tuntematonta. Maailmalla vertaislainaus on yleistynyt nopeasti ja sen käyttö osana varainhoitokonsepteja on tuttua edistyksellisissä sijoituskulttuureissa, kuten Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Vertaislainaus on Suomessa suurille sijoittajamassoille vielä melko tuntematonta. Maailmalla vertaislainaus on yleistynyt nopeasti ja sen käyttö osana varainhoitokonsepteja on tuttua edistyksellisissä sijoituskulttuureissa, kuten Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Vertaislainaus tarjoaa hyvää, arviomme mukaan jopa yli 10 %:n vuotuista tuottopotentiaalia Suomessa. Nykyisessä markkinatilanteessa vertaislainaus soveltuu lisäksi osaksi järkevästi hajautettua salkkua. Vertaislainauksessa (engl. ”peer-to-peer consumer lending”) sijoittajat ja lainan tarvitsijat saatetaan yhteen tehokkailla sähköisillä palveluilla, jolloin rahoituksen tarve ja tarjonta kohtaavat suoraan eikä erillisiä pikavippiyhtiöitä (tai pankkeja) enää tarvita. Tämä myös laskee ajan mittaan lainaajien kustannuksia ja on siten tervetullutta kehitystä myös lainan tarvitsijoille.

Vertaislainaus tarjoaa hyvää tuottopotentiaalia

Alla olevassa kuvaajassa on kuvattu sijoittajien saamia tuottoja vertaislainoilla Yhdysvalloissa. Kuten kuvaajasta näkyy, myös vertaislainauksen tuottotasot laskivat globaalissa finanssikriisissä vuosina 2007-2008. Tappiot olivat kuitenkin erittäin vähäisiä verrattuna esimerkiksi listattuihin osakkeisiin tai yritysten riskilainoihin.

Kuva 1. Vertaislainauksen vuotuinen tuotto sijoittajalle

vertaislainaus

Yhdysvaltalaisiin tuottotilastoihin voit perehtyä Lending Clubin sivujen kautta. Yhtiö on maailman suurin vertaislainapalvelu ja nykyään myös listattu pörssiin, joten tilastojen luotettavuutta voidaan pitää hyvänä.

Tuottopotentiaali Suomessa

Suomessa alan varhaisen kehityksen hyvinä puolina ovat sijoittajan kannalta houkuttelevina säilyneet tuottotasot. Arvioimme vertaislainauksen realistisen tuottopotentiaalin olevan yli 10 %:ia luottotappioiden jälkeen. Pidämme tuottoa hyvänä suhteessa riskeihin, mutta tuottotasojen lasku on Suomessakin mahdollista rahan tarjonnan lisääntyessä. Sijoitamme myös itse Fellow Financen kautta ja jäsenenämme voit seurata reaaliaikaisesti Fellow Finance -salkkumme kehitystä. Salkun alkusijoituksena on 30 000 euroa ja salkku perustettu 5.5.2015.

Suomessa muutamat varainhoitotoimijat tarjoavat vertaislainausta sijoitusmuotona osana täyden valtakirjan salkunhoitoratkaisuja veloittaen siitä tyypillisesti omaisuudenhoitopalkkiot. Toiset omaisuudenhoitoyhtiöt ovat puolestaan perustaneet omia pikavippifirmojansa hyvän tuottopotentiaalin toivossa eivätkä tarjoa sijoittajille sijoitusmahdollisuutta ollenkaan. Kuten Sijoittaja.fi:ssä, myös Sijoittaja Platinum-palveluissa lähtökohtana on sijoittaja. Fellow Finance hyvittää meille ja jäsenillemme osan lainanottajilta saamistaan välityspalkkioista. Näin jäsenemme saavat kauttamme lisätuottoa palkkiokustannusten sijaan sijoittaessaan kauttamme Fellow Financen lainoihin. Itse sijoittaminen Laina-allokaattorin avulla on puolestaan helppoa ja vaivatonta (alla tarkemmin).

Vertaislainaus hajauttaa perinteistä salkkua

Yhtenä hyvänä puolena pidämme vertaislainauksen hajautushyötyjä. On toki luontevaa ajatella lainanottajien maksukyvykkyyden riippuvan talouden tilasta ja suunnasta. Tämä näkyy hyvin yllä kuvasta 1, josta voidaan havaita myös vertaislainojen tuottojen tulleen alas globaalissa finanssikriisissä. Taustalla oli toisaalta ennen finanssikriisiä laskeneet tuottovaateet lainaajille sekä toisaalta poikkeuksellisen voimakas romahdus yhdysvaltalaiskuluttajien ostovoimassa työttömyyden lisäännyttyä voimakkaasti.

Tästä huolimatta vertaislainoituksen hajautushyödyt etenkin suhteessa perinteisiin osake- ja korkomarkkinoihin vaikuttavat erinomaisilta. Alla olevasta korrelaatiotaulukosta voi havaita, että vertaislainojen korrelaatiot perinteisiin sijoituskohteisiin ovat olleet pienet Yhdysvaltain vertaislainauksen tuottotilastoilla tarkasteltuna.

Taulukko 1. Vertaislainauksen korrelaatiot perinteisiin omaisuusluokkiin

vertaislaina-korrelaatiot

Vertaislainamarkkinat Suomessa ovat vielä niin nuoret, ettei pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi tehdä. Ei ole kuitenkaan syytä epäillä, että vertaislainamarkkinat eroaisivat täällä merkittävästi Yhdysvalloista hajautuksen tehokkuuden osalta.

Sijoittaja.fi:n jäsenille etuja Fellow Financelta

Olemme valinneet kumppaniksemme Suomessa Fellow Financen, joka on yksi teknisesti edistyksellisimpiä vertaislainauksen kanavia globaalistikin tarkastellen. Palvelun käyttö on sijoittajille ilmaista. Olemme neuvotelleet jäsenillemme jäsenetuja Fellow Financen lainaaja-asiakkailtaan saaduista välityspalkkioista. Sijoittaja.fi -jäsenenä olet oikeutettu +0,5 % ja Platinum-asiakkaana 1,0 % lisätuottoon sijoittamastasi uudesta pääomasta Fellow Financen palvelussa. Etu tilitetään kvartaalin päättymistä seuraavan kuukauden aikana automaattisesti jäsenen Fellow Finance -asiakasvaratilille.

Tämä tarkoittaa siis sitä, että jäsenen sijoittaessa 50 000 euroa vertaislainoihin, hänelle hyvitetään vähintään 375 euroa lisää sijoitettavaa.

Jäsenemme saavat edun käyttöönsä lähettämällä meille sähköpostia otsikolla ”Jäsenetu Fellow Finance-palveluun” sähköpostiosoitteeseen fellow@sijoittaja.fi. Sähköpostista tulee ilmetä myös sähköpostiosoite, jolla on rekisteröitynyt jäseneksemme ja Fellow Financen palveluun. Toimitamme tiedot kuukausittain Fellow Financeen, joka huolehtii hyvitysten maksamisesta jäsentemme asiakasvaratileille.

Lisätietoa vertaislainauksesta

Vertaislainauksesta kiinnostuneet voivat tutustua esimerkiksi riippumatonta vertaislainaustutkimusta tekevän LendAcademyn kotisivuihin sekä vertaislainojen tuottoja sijoittajille käsittelevään tieteelliseen artikkeliin. Suosittelemme myös Business Insiderin erinomaista artikkelia vertaislainauksen riskeistä ja tuotoista. Hyviä artikkeleja ovat myös Reutersin, The New York Timesin ja Wall Street Journalin artikkelit.

Sinua voisi kiinnostaa
Fellow Finance lopettaa uusien vertaislainojen tarjonnan
Vertaislainojen verotus? Näin sanoo verottaja
Fellow Finance -vertaislainasalkku
Katsaus Fellow Finance -vertaislainasalkkuumme
Sijoittajan valinnat