Kryptovaluuttabisneksen jättiläinen, Coinbase listautuu

Coinbase listautuu ja kaupankäyntiosakkeilla alkaa 14.4.2021. Kryptovaluuttamarkkinat käy kuumana, joten Coinbasen osakekurssin odotetaan keulivan ensimmäisenä pörssipäivänä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Coinbase listautuu ja kaupankäyntiosakkeilla alkaa 14.4.2021. Kryptovaluuttamarkkinat käy kuumana, joten Coinbasen osakekurssin odotetaan keulivan ensimmäisenä pörssipäivänä.

Coinbase listautuu

Yksi huhtikuun kuumimmista puheenaiheista on kryptovaluuttabisneksen kärkinimen, Coinbasen listautuminen. Kryptovaluutat ovat nousseet viime aikoina sijoittamisen megatrendeihin ja niiden kysyntä on jatkunut vahvana.

Tärkeimmät listautumisesta

  • Coinbase listautuu 14.4.2021 Nasdaqiin tikkerillä COIN
  • Listautuminen tapahtuu niin sanotulla suoralla listautumisella, jossa yhtiön omistajat ja työntekijät myyvät osakkeensa julkiselle yleisölle
  • Refenrenssihinta on 250 dollaria
  • Coinbase on ilmoittanut rekisteröivänsä miltei 115 miljoonaa osaketta.

Analyytikot odottavat Coinbasen arvon nousevan kaupankäynnin alkaessa, kuten kävi esimerkiksi Airbnb:n kanssa. Vaikka toimiala ja Coinbasen osake on juuri nyt kuumaakin kuumempi, kannattaa sijoittajan kuitenkin noudattaa sopivaa varovaisuutta. IPO-markkina on viimeisen parin kuukauden aikana hieman jäähtynyt ja kurssireaktiot ovat tietyillä osakkeilla olleet pettymyksiä.

Mikä on Coinbase?

Coinbase on Yhdysvalloista lähtöisin oleva, alansa suurin kryptovaluuttapörssi (crypto exchange). Yhtiö on luonteeltaan niin sanottu keskitetty kryptopörssi, eli se toimii välikätenä kryptovaluutoilla tehdyissä transaktioissa. Kotisivujensa mukaan Coinbasen missiona on kasvattaa maailman taloudellista vapautta.

Yhtiön palveluihin kuuluvat kryptovaluuttojen, kuten bitcoinin vaihtaminen fiat-valuutaksi, kryptojen ostaminen sekä kryptokolikoiden säilytyspalvelut. Coinbasen tarjoamat säilytyspalvelut mahdollistavat asiakkaalle omien kryptovarojen vakuuttamisen, mikä ei ole luonnollisesti mahdollista henkilökohtaisessa lompakossa säilytettäessä. Kyseinen säilytyspalvelu on käyttäjälleen ilmainen, mutta kryptovaluutoilla tehdystä transaktioista Coinbase laskuttaa kryptovaluutan kurssimuutosten ja transaktion suuruusluokan mukaan palkkion. Yhtiön tulot perustuvat näihin palkkioihin.

Markkinatilanne

Coinbasen listautumisen uskotaan olevan merkki siitä, että tänä vuonna maailma voisi saada pitkään haaveillun bitcoin-ETF:n. Bitcoiniin keskittyvä ETF voisi helpottaa ja olla edullisempi tapa sijoittaa kryptovaluuttoihin, mikä laajentaisi mahdollisten omistajien joukkoa. Bitcoin ETF: n on uskottu voivan tehdä saman bitcoinille, mitä vuonna 2004 julkaistu GLD (kullan ETF) teki kullalle.

Taloudellisia lukuja

Coinbase on ollut valtavassa nosteessa alkaneena vuonna ja yhtiön mukaan sillä on nyt noin 56 miljoonaa verifioitua käyttäjää. Viime vuonna 2020 Coinbasen koko vuoden tulot olivat 1,3 miljardia dollaria, mutta jo pelkästään tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Coinbase kertoi tehneensä noin 1,8 miljardin liikevaihdon ja 1,1 miljardin dollaria käyttökatetta. Muutos edellisvuoden ensimmäiseen kvartaaliin on päätähuimaavat 847 prosenttia. Kovempaa kasvajaa on tällä hetkellä vaikeampaa löytää.

Miten käy kurssin?

Coinbasen listautumisen myötä kryptovaluuttasijoittamisen uskotaan lähtevän merkittävään nousuun, mikä vaikuttaa yhtiön kurssiin positiivisesti. Myös kryptovaluuttojen kurssien uskotaan jatkavan nousussa. Listautumisen vaikutuksista saatiin jo ensimakua, kun päivää ennen listautumista bitcoinin kurssi ylitti 64 000 dollarin rajan ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun viime ennätyksen.

Bitcoinin kurssikehitykseen liittyy myös suurin Coinbasen osakkeeseen liittyvä riski. On todennäköistä, että ainakin alkuvaiheessa korrelaatio bitcoinin ja Coinbasen kurssin välillä on korkea. Mikäli bitcoinin kurssi lähtee jossain vaiheessa laskuun, seuraa Coinbasen kurssi perässä. Kaupankäynti alkaa todennäköisesti 250 dollarin referenssihintaa korkeammalla. Sillä yhtiön valuaatio on noin 65 miljardia dollaria. On mielenkiintoista nähdä, miten paljon korkeammalle sijoittajat Coinbasen arvottavat. Referenssihintaa alempi kurssi tuntuu tässä kryptomarkkinatilanteessa epätodennäköiseltä.

Sijoittaja.fi, Juho Toratti ja Timo Heikkilä

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat