Osallistu osakeantiin!

Tuloskausi Q2/2015 – telekommunikaatiosektori globaali yllättäjä

Kansainvälinen markkina, etf

Tuloskausi on jälleen kuumimmillaan. Näkevätkö yritykset Euroopan tilanteen piristyneen kuten positiivisia yllätyksiä tarjonneet talousluvut antavat ymmärtää? Vaikuttaako Kreikan kriisi yhtiöiden näkymiin? Kärsivätkö amerikkalaisyhtiöt edelleen vahvistuvasta dollarista?

Julkaistu: 04.08.2015 Kirjoittaja:

markkinoiden arvostus Q2/2015 tulosennusteet tuloskasvu tuloskausi

Tuloskauden seurantaan tarjoamme keskeisten indeksien tulosyllätykset systemaattisessa ja helposti luettavassa taulukkomuodossa. Niiden avulla sijoittaja saa nopean kuvan tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Tuloskehitys ja odotukset Yhdysvalloissa

Ensimmäisen vuosineljänneksen raportointikausi Yhdysvalloissa osoittautui melko hyväksi suhteessa laskettuihin tulosennusteisiin. Yhteenlaskettu tulossumma ylitti ennusteet peräti 6,7 %:lla, vaikkakin tuloskasvua itsessään kertyi vuodentakaisesta nipin napin positiiviset 0,4:ia. Liikevaihtotasolla vahvistunut dollari vaikutti selvästi ja yhteenlaskettu liikevaihto laski 3 %:ia vuodentakaisesta.

Yhdysvalloissa Q2:n tuloskausi on alkanut hyvin. Yhteenlaskettu tulosyllätys on ollut 4,4 % odotuksia parempi (=yhteenlasketut tulokset vs. analyytikko-odoukset) yli 70 % S&P 500 -indeksin yhtiöistä raportoitua tuloksensa. Tähän asti raportoineista sektoreista selvästi positiivisin yllättäjä on ollut terveydenhuolto, jossa ainoastaan 2,6 % yhtiöistä on yllättänyt odotuksia negatiivisemmalla tuloksellaan. Q1:n tuoskauden tähtisektori etenee siis edelleen hyvässä myötätuulessa (lue myös ETF-nostomme aiheesta). Telekommunikaatiosektorilla puolestaan kaikki yritykset ovat raportoineet positiivisen tulosyllätyksen Yhdysvalloisa (tosin yhtiöitä on ainoastaan 5!). Energiasektorilla on ollut vaikea tuloskausi, johtuen energian hinnan jyrkästi laskusta ja liian optimistisista odotuksista. Harkinnanvarainen kulutussektori, jossa tulokset ovat ylittäneet odotukset yli 9,3 %:lla on ollut myös hyvä suorittaja tällä tuloskaudella (tässä tehokas ETF, vain jäsenille). Harkinnanvaraisen kulutussektorin yrityksistä 55 % on raportoinut tuloksensa, joten tilanne voi elää jonkin verran vielä.

Taulukko 1. S&P500-indeksin yhtiöiden tulosyllätykset.

20150803-arvostusluvut-spx

Alla olevassa taulukossa on esitetty Yhdysvaltain osakemarkkinoiden ja sektoreiden keskeiset arvostusluvut. Yhdysvalloissa yrityksillä on mennyt jo pitkään hyvin, mikä näkyy jo melko vaativina arvostustasoina. Tuoreen Indeksin valintatyökalumme päivityksen perusteella Yhdysvalloissa nousee positiivisesti esiin yhdyskuntapalveluyhtiöt (73 pistettä, tässä tehokas ETF, vain jäsenille), joita korkotason nousupelot ovat painaneet tänä vuonna voimakkaasti: sektorin tuotto on ollut -7,9 %:ia S&P500 -indeksin noustua +5,3 %. Muutoin yhdysvaltalaissektorit listavat poissaolollaan Indeksin valintatyökalumme kärjestä. Yhdyskuntapalvelut alkavat näyttää myös arvostuksensa puolesta houkuttelevilta.

Taulukko 2. Arvostustasot Yhdysvalloissa (per 3.8.2015).

20150803-arvostusluvutlaaja-usa

Euroopassa tuloskausi on kääntynyt lievän positiiviseksi

Ensimmäisen vuosineljänneksen raportointikausi Euroopassa osoittautui lopulta erinomaiseksi heikentyneen valuutan tarjotessa kilpailukykyhyötyä ja talouskasvun osoittaessa asteittaisia piristymisen merkkejä. Toinen vuosineljännes näyttäisi toistavan samaa hyväksi koettua kaavaa.

Aluksi huolta Euroopassa aiheutti poikkeuksellisen negatiiviset tulosyllätykset odotuksiin nähden, mutta otoskoon kasvaessa alkaa näyttämään siltä, että tuloskausi yllättää analyytikkojen ennusteet.

Sektoreittain tarkasteltuna silmiinpistävää on erityisesti telekommunikaatiosektorin  huikea suoritus, mikä on linjassa Yhdysvaltojen sektorituloksen kanssa. Telekommunikaatiosektori on rikkonut analyytikoiden ennusteet jopa yli 49 %:lla. Myös harkinnanvarainen kulutus on tehnyt hyvän tuloksen ja petrannut roimasti vuodentakaisesta.

Taulukko 3. STOXX 600 -indeksin yhtiöiden tulosyllätykset.

20150803-arvostusluvut-sxxp

Alla olevassa taulukossa on esitetty Euroopan keskeisten maiden ja sektoreiden arvostusluvut. Euroopassa ongelmana on edelleen se, että arvostus vaikuttaa huokealta ainoastaan, jos odotettu tuloskasvu toteutuu (historialliset arvostusluvut korkeita). Positiivista on, että nyt myös talouskasvun piristymisestä on saatu selviä merkkejä ja talousdata on yllättänyt selvän positiivisesti (aiheesta lisää Markkinaympäristössä). Kuten Yhdysvalloissa, niin myös Euroopassa yhdyskuntapalvelusektori näyttää houkuttelevalta arvostustasojen perusteella.

Taulukko 4. Arvostustasot Euroopassa (per 3.8.2015).

20150803-arvostusluvutlaaja-eurooppa

Tulosyllätykset Suomessa

Ensimmäisen vuosineljänneksen raportointikausi Suomessa oli selvän positiivinen yllätys. Yhteenlaskettu tulossumma ylitti odotukset ennusteet omaavien 118 yhtiön osalta peräti 13 %:lla. Niin historiallisen kuin ennustetun P/E-luvun valossa Suomen osakemarkkinat kuuluvat Euroopan kalliimpiin, mutta tulostrendi on vahvasti oikeaan suuntaan. Tämän raportointikauden osalta pettymyksiä on tullut paljon (56,3 %), mutta silti tilastojen valossa yhteenlaskettu tulosyllätys on ollut positiivinen (+8,5 %). On jossain määrin huolestuttavaa, että pienilläkin tulospettymyksillä on nähty isoja laskuja. Indeksin valintatyökalussamme suomalaiset osakkeet jäävät listan häntäpäähän 44 pisteellään (per 21.7.2015).

Taulukko 5. OMX Helsinki Cap -indeksin yhtiöiden tulosyllätykset.

20150803-arvostusluvut-hexp

Lue tarkemmin hakusanalla ”päivän parhaita tuloksia” nostojamme hyvistä suomalaistuloksista. Suomalaista tuloskautta pääset seuraamaan myös tulosseurantataulukosta.

Tuloskausi Japanissa

Ensimmäisen vuosineljänneksen raportointikausi Japanissa (Nikkei-indeksi) oli melko onneton tulosten jäädessä selvästi (-15 %) odotuksista. Toinen vuosineljännes on jo hyvässä vauhdissa ja Japanin tuloskausi näyttää kaiken kaikkiaan erinomaiselta. Muutoin Japanissa osakemarkkinoiden kehitys on ollut silmiinpistävän vakaata verrattuna moniin muihin alueisiin. Uskomme japanilaisten osakkeiden tarjoavan edelleen myös hyvää hajautushyötyä Kreikan kriisin ja Yhdysvaltain keskuspankin ohjauskoron nostopelkojen keskellä.

20150803-arvostusluvut-nky

Indeksin valintatyökalussamme japanilaiset osakkeet ovat listan keskivaiheilla 56 pisteellään, mutta mielenkiintoisena nyanssina japanilaiset pienyhtiöt saavat reilusti enemmän pisteitä (68).

Kaiken kaikkiaan telekommunikaatiosektorin tulosyllätykset vaikuttavat positiivisilta ympäri maailman (niihin tehokkaasti voit sijoittaa tällä ETF:llä, vain jäsenille).

Tuloskausikommentit ovat pääosin suunnattu jäsenillemme. Esitetyt tulosennusteet perustuvat luotettavista lähteistä kerättyyn analyytikoiden ennustedataan (ns. bottom up). Tuloskauden lukujen lähteenä Euroopassa ja Yhdysvalloissa FactSet, Thomson Reuters ja Bloomberg.

Tuloskauden Q2/2015 artikkelisarjan kirjoitukset löydät hakusanalla ”Tuloskausi Q2/2015”. Edelliseen Q2 tulosanalyysiin pääset tästä. Indeksejä vastaavat tehokkaat ETF:t löydät ETF-valintatyökalusta ja Indeksin valintatyökalusta.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy