Risk on vai off? Sijoittajien velkavipu kasvussa ja likviditeetti laskussa

Osa indikaattoreista kertovat osakemarkkinan riskien kasvusta, mutta osakkeiden nousuralli näyttää vahvalta. Onko nyt aika ostaa dipistä vai myydä ennen kuin rysähtää?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Osa indikaattoreista kertovat osakemarkkinan riskien kasvusta, mutta osakkeiden nousuralli näyttää vahvalta. Onko nyt aika ostaa dipistä vai myydä ennen kuin rysähtää?

Risk on vai off?

Risk on/off -malli kertoo riskien kohonneen ja väläyttelee punaista (”Vältä osakkeita”). Miksi riskit ovat kohonneet, ja mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Mitä risk on/off -malli kertoo?

Risk on/off -malli huomioi lukuisia sijoitustutkimuksen keskeisiä riskisignaaleja. Suuria markkinalaskuja edeltää usein sellaisia tekijöitä, kuten korkea sentimentti, nousun laaja-alaisuuden kaventuminen, likviditeetin lasku ja markkinaheilunnan kasvu.

Alkuvuoden aikana on nähty voimakasta kasvua sijoittajien sentimentissä ja riskinotossa, etenkin tekno-osakkeiden valuaatiot ovat kohonneet korkeiksi, korot ovat nousseet nopeasti, keskuspankkien elvytys on hidastunut ja markkinaheilunta on kasvanut. Mutta lyhyellä aikavälillä on olennaista, että markkinoilla ei olla nähty vielä lainkaan ”pako laatuun” tai ”pako likviditeettiin” -ilmiöitä: pienet ja sykliset osakkeet johtavat nousurallia.

Mitä markkinoilla on tapahtumassa, ja joko salkun riskejä on syytä keventää? Vai päinvastoin, onko nyt aika ostaa dipistä?

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat