Onko Kreikasta tulossa ostajan paratiisi?

Kreikka

Tanskalainen Maersk on ilmoittanut kiinnostuksestaan ostaa Kreikkalaisia satamia, Shell vastasi kahden ensimmäisen kvartaalin suurimmasta yrityskaupasta ja espanjalainen 1,1 miljardin lentokenttä on menossa käsirahalla.

Julkaistu: 21.07.2015 Kirjoittaja:

ostayritys yrityskaupat

Tutkimusyhtiö Mergermarketin mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä puolikkaalla tapahtui 7 136 yrityskauppaa joiden kokonaisarvo oli yhteensä 1,7 biljoonaa dollaria. Puolivuotisen arvokkaimmaksi yrityskaupaksi muodostui Royal Dutch Shellin ja brittiläisen BG Group Plc:n välinen 81,2 miljardin dollarin kauppa, jossa Shell hankki BG:n hallintaansa noin 40 % preemiolla.  Aasiassa Kiinan pörssikuplan oireet näkyivät yrityskauppojen arvossa, niiden ollessa peräti 42,2 % viime vuotta korkeammalla, vaikka samaan aikaan yrityskauppojen määrä oli kasvanut vain 0,25 %.

Euroopassa ensimmäiset kaksi kvartaalia olivat 7,2 % heikommat verrattuna vuodentakaiseen. Eurooppalaisista maista Iso-Britannia voidaan kruunata alkuvuoden yrityskauppakuninkaaksi lähes 45 % osuudella Euroopan yrityskauppojen arvosta.  Aktiivisuutta laskivat erityisesti heikentynyt euro, jonka seurauksena eurooppalaisten yritysten Euroopan ulkopuolelle suunnattujen yrityskauppojen arvo laski 33,1 % eli 85,5 miljardiin dollariin. Vastaavasti yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset yritykset käyttivät hyväkseen heikentynyttä euroa ja hankkivat omistukseensa eurooppalaisia yrityksiä.

Esimerkkinä kiinalaisten aktiivisuudesta saatiin Espanjasta, jossa hylätty, aikoinaan 1,1 miljardia euroa maksanut lentokenttä on myyty kiinalaiselle sijoitusyhtiö Tzaneelle. Noin 200km Madridista etelään sijaitsevan lentokentän huutokaupan minimihinnaksi määriteltiin 28 miljoonaa euroa, mutta mikäli parempaa tarjousta ei saada syyskuuhun mennessä, menee kauppa läpi.  Tzaneen on ilmoittanut suunnittelevansa kentän muuttamista rahtihubiksi.

Ulkomaiset pörssiyritykset kiinnostuneita kreikkalaisista kohteista

Kreikan velkojien ja EU:n vaatimukset yksityistää valtion omaisuutta ovat synnyttäneet jo ensimmäisiä ilmoituksia mielenkiinnosta valtion omistuksia kohtaan, Tanskalaisen A.P. Moeller-Maersk A/S:n ilmoittaessa kiinnostuksestaan kahden kreikkalaisen sataman ostosta. Kauppa koskisi Piraeuksen ja Thessalonikin satamia, joissa Kreikan valtiolla on 74 % omistus. Toisaalta pääministeri Tsipras on jo ilmoittanut, että satamien myynnistä keskustellaan vasta lokakuun loppupuolella.

Kiinnostavia yrityskauppakohteita Ostayritys.fissä

Puutuotteiden valmistusyritys. Pirkanmaalla puutuotteita valmistava yritys, jolla on taseessa paljon erinomaista hallitilaa ja koneita erilaisten puutuotteiden valmistukseen. Yrityksellä on oma tuotemerkki ja edellisen tilikauden liikevaihto oli noin 500.000 euroa. Tilat mahdollistavat huomattavasti suuremman volyymin. Hp. 1 980 000 €

Pieni ja erikoistunut leipäleipomo, joka omaa vahvan tuotemerkin.  Kauppaan kuuluvat toimintaan soveltuvat koneet ja laitteet, tuotemerkki sekä mahdollisuus ostaa tai vuokrata nykyiset toimitilat.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionetoro

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy