Kreikan kriisi: sunnuntaisen kansanäänestyksen vaikutukset kriisin etenemiseen

Olemme koonneet alle keskeiset asiat Kreikan kansanäänestyksen eri lopputulemissa. Kansanäänestyksen gallupit ovat kertoneet kyllä- ja ei-äänten olevan melko tasoissa.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Olemme koonneet alle keskeiset asiat Kreikan kansanäänestyksen eri lopputulemissa. Kansanäänestyksen gallupit ovat kertoneet kyllä- ja ei-äänten olevan melko tasoissa.

Kreikkalaiset äänestävät sunnuntaina euroryhmän esittämästä alustavasta apupaketista (linkki viralliseen äänestyskysymykseen). Hallitus suosittaa kansalle äänestämistä vastaan. Vaalit pidetään sunnuntaina klo 7-19, ja alustavia tuloksia saataneen noin tunti vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen, mutta pahimmillaan äänestystulosta joudutaan odottamaan maanantaille.

Kuten aiemmin tänään kirjoitimme, Kreikan kriisi ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt finanssi-/systeemiriskien nousuna, mikä on markkinoiden kannalta positiivinen asia.

Jos KYLLÄ-äänet voittavat

KYLLÄ-äänten voittaessa on Kreikalla mahdollisuus saavuttaa sopu euroryhmän kanssa EI-vaihtoehtoa nopeammin ja myös nykyiset hallituksen avainhenkilöt ovat luvanneet allekirjoittaa osaltaan uuden apupaketin, mikäli kansa niin tahtoo. Tässä skenaariossa euroryhmä on luvannut aloittaa neuvottelut uudestaan heti maanantaina ja on todennäköistä, että tässä skenaariossa myös EKP laajentaa kreikkalaispankkien hätärahoitusta välittömästi. Todennäköisenä lopputulemana olisivat myös uudet vaalit valtionvarainministeri kertoessa eroavansa ja pääministerin vihjatessa myös harkitsevansa tällöin asemaansa. Myös uskottavuuden takaamiseksi euroryhmää kohtaa pidetään uutta hallitusta miltei välttämättömänä.

KYLLÄ-äänten voittaessa olisi todennäköistä, että vaikutukset markkinoille jäisivät rajallisiksi. Kreikan tilanteen positiiviseen käänteeseen voi hakea tuottavia ideoita täältä.

Jos EI-äänet voittavat

EI-äänten voittaessa olisi neuvottelujen jatkaminen euroryhmän kanssa haastavaa, ellei euroryhmä osoittaisi merkittävää vastaantuloa vaateissaan. Samalla myös todennäköisyys eurosta eroamiseen nousisi entisestään. Myös euroryhmän kannalta euroero alkaisi näyttämään välttämättömältä eurojärjestelmän sääntöjen uskottavuuden ylläpitämiseksi.

Markkinoiden kannalta EI-äänten voitto lisäisi selvästi epävarmuutta sekä mahdollisesti loisi painetta entisiä kriisimaita kohtaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kriisi on saatu eristettyä melko hyvin Kreikkaan ja ainakin toistaiseksi paine entisiä kriisimaita kohtaan on pysynyt vähäisenä. Myös EKP on viestinyt määrätietoisesti tukevansa markkinoita tarvittaessa ja kasvatti viimeksi tällä viikolla valtio-omisteisten arvopaperien joukkoa, joita sillä on oikeus ostaa.

Kreikan tilanteen negatiiviseen kierteeseen voi hakea ideoita täältä.

Nopea romahdus vai pitkään jatkuva kurjuus?

Kreikan itsensä tilannetta kansanäänestys ei luonnollisestikaan pelasta. Nähtäväksi jää, valitsevatko kreikkalaiset itsenäisen tien, mikä tarkoittaisi todennäköisesti oman valuutan paluuta ja voimakasta, mutta mahdollisesti lyhyttä talousromahdusta (vrt. Islanti) vai vieläkö uskoa euroon ja pitkäaikaiseen kurimukseen kansan parissa riittää. Kreikkalaiset itse haluaisivat myös tuoreiden mielipidemittausten perusteella pysyä eurossa. Talouskriisien historia on useimmiten osoittanut, että itsenäinen tie voi lopulta olla kuitenkin se parempi kansantalouden kannalta.

 

 

 

 

 

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
liikennevalomalli
Liikennevalomalli kääntyi ”vältä osakkeita” -tilaan
Taantuma nurkan takana? Näin uskovat sijoittajat ja yritykset
Finanssiriskien lasku kertoo: Markkinoilla alkaa pian nousuvaihe
Sijoittajan valinnat